7 Ekim 2011 Cuma

Paris İle Ankara Arasında PKK Anlaşması

Fransa İçişleri Bakanı Claude Guéant’ın Ankara’ya yaptığı ziyarette her iki ülke arasında PKK’ye karşı “geniş bir güvenlik işbirliği anlaşması” imzalandı.

Basın önünde imzalanan anlaşma, her iki ülkenin “terörizme” karşı mücadelede operasyonel işbirliği içinde olmasını öngörüyor. Guéant’ın açıklamasına göre bu da Fransa ve Türkiye güvenlik güçlerinin alanda ortak mücadele yürütmesine yol açacak.

Fransa İçişleri Bakanı, PKK’ye karşı mücadelede Türkiye’nin yanında “sarsılmaz” ve “tam kararlı” yer alacaklarını söyledi.

FRANSA KÜRTLERİN ACILARINI SAYMADI

Guéant, “Bizim mücadelemiz gevşemeyecek, zira biliyoruz ki Avrupa Birliği tarafından terörist olarak tanınan terörist organizasyonların davranışları nedeniyle Türkiye’nin üzerine yığılan acıların miktarını biliyoruz” dedi.

Ancak bu acıları yaşayanların gerçekte Kürtler olduğunu, onlarca yıldır dilinin, kimliğini ve kültürünün inkar edildiğini, katliamlara maruz kaldığını unuttu. Gueant’ın bu ziyareti, BDP’ye yönelik operasyonların boyutlandığı, son altı ayda 4200 dolayında BDP üyesinin gözaltına alındığı bir döneme denk geldi.

Guéant, 2010’da 38 ve 2001’de 32 PKK üyesinin Fransa topraklarında tutuklandığını söyledi. ANF kayıtlarına göre 2011’de en az 42 kişi gözaltına alındı, 2010’da 51 kişi ve 2006’dan bu yana 176 kişi siyasi nedenlerle Fransa’da gözaltına alındılar. Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu’na göre halen 8 kişi cezaevlerinde bulunuyor.

Bu arada 20 Haziran günü Paris’te başlayan ve 18 Kürt siyasetçi ile Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nin yargılandığı davanın karar duruşmasının da 2 Kasım’da yapılması bekleniyor. İçişleri Bakanı’nın Ankara ziyaretinin bu davanın sonucunu nasıl etkileyeceği bilinmiyor.

PKK’LİLERİN TÜRKİYE’YE TESLİM EDİLMESİ

AFP’ye göre Türk kaynakları anlaşmanın öncelikli olarak PKK üyelerinin Türkiye’ye teslim edilmesinin öngörmediğini belirtti ancak Gueant, her iki ülkenin en iyi koşullarda sınırdışıları hazırlamak için birlikte çalışacağını söyledi.

İçişleri Bakanı, Türkiye ziyaretinin de Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin talebi üzerine gerçekleştiğini ve amacın da güvenlik anlaşması üzerine yürütülen tartışmaları sonuçlandırmak olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: