7 Ekim 2011 Cuma

AKP Yeni Anayasa Değil Reklam Peşinde!

Gayri resmi tarihi hukuksuzluklarla örülü Cumhuriyet tarihinin en büyük hukuksuzluklarından birinin, ”KCK operasyonu” adı altında toplu gözaltılarla yaşandığı şu günlerde, AKP yeni yapılacak anayasayı dünyaya anlatmaya hazırlanıyor. İktidarda olduğu dönemi tek parti diktasına dönüştürme eğilimi dizginlenemeyen AKP iç kamuoyunu demokrasi ortak paydasında ikna etmekten çok uzakken, dünyaya ”ileri demokrasi” adı altında ne anlatacağı merak konusu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığındaki yeni anayasa çalışma grubu, bir yandan muhalefeti anayasa çalışmaları zemininde tutmaya çalışırken öte yandan da konuyu başta AB ülkeleri olmak üzere dünya gündemine taşımaya hazırlanıyor.

Buna göre, AKP kurmayları partinin yürüttüğü yeni anayasa çalışmalarını anlatan bir makale kaleme alarak, AKP'nin seçim beyannamesinde de yer verdiği ama kimsenin tam olarak ne olduğunu anlayamadığı, “İleri Demokrasiyi” dünyaya anlatacak.

AKP bu makaleyle Türkiye’de sağlanacak ”dönüşümleri” dışarıya anlatarak, yeni anayasa sürecine AB ve uluslararası çevrelerin ilgisini çekilmeye çalışılacak. AKP'nin, kaleme alacağı makaleyi ABD ya da İngiltere’de uluslararası saygınlığı olan bir medya kuruluşunda yayımlatacak. AKP böylelikle yeni anayasa süreci konusunda uluslararası çevrelerden kendisine yöneltilecek eleştirel sorulara da başından bir set çekmiş olacak.

Dış basında yayımlanacak makaleyle yeni anayasa sürecinin yalnızca Türkiye iç politikasında yaşanan bir gelişme olmaktan çıkarak dünyanın da gündemine girmesi amaçlanıyor. AKP kurmayları bunun başarılması durumunda, iç muhalefetin yeni anayasa yapım sürecinde bu uluslararası baskı ile yönlendirilmesini hesaplıyor.

Öte yandan, seçim beyannamesinde, mecliste tam bir mutabakat sağlanarak bir anayasa oluşsa da bunun halk oylamasına sunulacağını söyleyen AKP, yine Başbakan Erdoğan'ın bir lafı ile bu kararını değiştirdi. Seçim sürecinde, “Meclis’te uzlaşma sağlanması halinde referanduma gerek yok” diyen Erdoğan'ın dediği oldu, halk oylaması unutuldu, AKP’nin kendi iç çalışmasında da Erdoğan’ın açıklamasına uygun olarak TBMM’deki uzlaşma yeterli sayıldı. Sınır, üzerinde ”uzlaşma olmayan maddelerin referanduma götürülmesi” şeklinde çizildi.

Hiç yorum yok: