7 Ekim 2011 Cuma

Türk Basını Erdoğan'ın Emrine Uydu

Yaklaşık iki buçuk yıldır zamana yayılmış bir biçimde devam eden Kürt Avı'nın son toplu dalgası 2 Ekim pazar günü başladı. Arada da tekil gözltılar elbette devam etti ancak pazar sabaha karşı Diyarbakır'da başlayan ev baskınları Kürdistan'ın yanı sıra Batı illerinde de sürdü. Baskınların yanı sıra Mersin'de de bir gerillanın cenaze töreninde 120 kişi gözaltına alında. Bu süre içinde Diyarbakır'da 31 kişi gözaltına alınırken, Derik'te de Belediye Başkanı Çağlar Demirel gözaltına alındı. 4 Ekim'de İstanbul'a sıçrayan Kürt Avı'ında 115 kişi yine sabaha karşı evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürdistan'a yönelik hava saldırılarının başlamasının hemen ardından, ”Bu süreçte ne yaparsak yapalım görmezden gelin. Bu süreçte terörle mücadelede yapttıklarımızı haber yapmayın” minvalinde bir talimatla Türk basınına seslenmişti. Nitekim Kandil'de sivil yedi Kürd'ün TSK savaş uçaklarınca katledilmesi karşısında görev sahibi Türk basını, ”suçlu” yaratma konusuda ciddi bir mesai verdi. Ancak yerel kaynaklar, bu yalan haber bombardımanının boşa çıkardı. Yani Erdoğan'ın talimatı son derece hızlı bir biçimde kavrandı Türk basını tarafından.

Son bir hafta içerisinde yaşanan Kürt Avı'nda da Türk basını aldığı talimatın gereğini bir tamam yerine getirdi. 07 Ekim 2011 tarihli Türk basınının sağcısını, "solcusunu" laikinı, islamcısını, liberalini kapsayan on yedi gazetesinin birinci sayfalarını inceledim. Ortaya çıkan sonuç, on yedisinin de Erdoğan'ın talimatına uygun hazırola geçtiği.

Aşağıda sıralanan on yedi Türk gazetesinin birinci sayfalarında bir haftadır ”KCK operasyonu” adı altında Kürt siyasetçilerine yönelik sürmekte olan Kürt Avı'na ilişkin tek bir haber yok.

Bazılarında, ”PKK ve KCK” üzerine düzmece haberler elbette var. Özellikle AKP ve Erdoğan'a yakın gazetelerde bu ve benzeri haberler şaşırtıcı ve yeni değil. Hatta daha ileri giderek Gülen Cemaati'nin resmi yayın organı Zaman Gazetesi, İstanbul gözaltıları sırasında daha mahkeme safahatı yaşanmadan tutuklamaların olacağını internet sayfası üzerinden duyurmuştu bile. Sadece bu örnek dahi örgütlü Kürt muhalefetine karşı iktidarla Türk basını arasındaki işbirliğini ortaya koyuyor.

Erdoğan'in talimatı karşısında laik Cumhuriyet Gazetesi ile şeriatçı Yeni Akit Gazetesi'nin Kürtler'e yaklaşımı birden ortaklaşıyor. İki gazete de Erdoğan'ın isteği karşısında aynı safta yer alıveriyor. Zevahiri kurtarma babında BDP’nin Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş'ın geçen iki buçuk yıla ilişkin açıkladığı gözaltı sayılarını haber yapanlar bugün halen devam eden bu AKP terörünü görmezden geliyor.

Kürt Avı sadece gözaltılarla da değil verilen cezalar ve açılan yeni davalarla da boyutlanıyor. Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'a konuşmalarından ötürü 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Sadak'ın 9 ayrı konuşmasına ilişkin açılan davalarda şu ana kadar 30 yıl hapis cezası verilmiş durumda. Ayrıca, Mardin Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Ahmet Türke'e de 7 konuşmasından dolayı 45 yıl hapis isteniyor.

AKP'nin örgütlü Kürt muhalefetine uyguladığı bu terör uluslararası basına dahi haber olurken işte Erdoğan karşısında hazır ola geçen Türk gazetelerinin manşetleri.

Akşam : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Öğretmeni bırak polisi kaçır

Birgün : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Gerçekti hayal oldu

Bugün : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Servis yolunda ölüm tuzağı

Cumhuriyet : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Esad konuştu

Güneş : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Balyoz gibi sözler

Hürriyet : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Kadirşov

Milli Gazete : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Vatandaş tefecinin kucağında

Milliyet : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : 1 yılda birkaç Anayasa çıkar

Posta : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Olur böyle şeyler

Radikal : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : iDead

HaberTürk : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Boyundan büyük laf etti

Sabah : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : PKK'ya kuryeler para yağdırdı

Star : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Bir yılda bir kaç anayasa yapılır

Taraf : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Devlet on dokuz aylarını çaldı

Yeni Akit : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Yeni anayasa yeni BM

Yeni Şafak : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Bir yılda birkaç anayasa çıkarılır

Zaman : Birinci sayfasında ”KCK operasyonu” haberi yok

Manşeti : Bir yılda bir değil birkaç anayasa çıkar 

Mehdi Atay -ANF

Hiç yorum yok: