24 Nisan 2012 Salı

MİT: Maraş Katliamını Ökkeş Şendiller Organize Etti



















MİT, 12 Eylül davası için mahkemeye gönderdiği belgelerde, Maraş katliamıyla ilgili de bilgiler sundu. İddianamedeki bu belgelerde, MİT'in Maraş katliamından 1 ay sonra devletin zirvesine bilgi notu gönderdiği; katliamı Ökkeş Şendiller ve MHP yöneticilerinin organize ettiği ifade ediliyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre belgelerin birinde, Ökkeş Şendiller'in (Kenger) itiraflarına da yer veriliyor. Şendiller, belgelerde yer alan ifadelerinde, “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı filminin gösterildiği Çiçek Sineması’na 19 Aralık 1978’te bomba atılması olayını için, 'emir alıp gerçekleştirdiğini' söylüyor.

19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında 100’den fazla Alevi ve solcunun öldürüldüğü Maraş katliamından yaklaşık 1 ay sonra, devletin zirvesine 17 Ocak 1979 tarihli bir bilgi notu gönderen MİT, eylemleri planlayanların isimlerinin tespit edilmesine ve eylemi yöneten şahıslar hakkında bilgi derlenmeye çalışıldığını bildiriyor.

12 Eylül davasında Maraş katliamıyla ilgili mahkemeye gönderdiği 57 sayfalık belgelerde MİT, katliamdan yaklaşık 1 ay sonra, devletin zirvesine bilgi notu gönderdiğini belirtiyor.

Katliamı, MHP ile Ülkü Ocakları yöneticilerinin yaptıkları toplantıda kararlaştırıldığının yazılı olduğu belgelerde, askerlerin Maraş‘a takviye kuvvetlerini olaylardan 4 gün sonra gönderdiği de kaydediliyor.

Maraş katliamına zamanında müdahale edilmemesi konusunda askeri suçlayan MİT, 19 Aralık 1978’de başlayan olaylara ilişkin 23 Aralık 1978 saat 15.30’da devletin zirvesine bilgi geçiyor ve“Şu ana kadar herhangi bir takviye birliği Maraş’a ulaşmış değildir. Şehrin bütün semtlerinde silahlı çatışmalar sürmektedir” diyor. 26 Aralık tarihli belgede de, Maraş’ta geceleri güvenlik güçlerinin sokaklardan çekildiği ve ardından ülkücülerin Alevilerin evlerine baskın düzenlediği kaydediliyor.

ŞENDİLLER'İN İTİRAFI

Belgelerde, Maraş katliamı döneminde, “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı filminin gösterildiği Çiçek Sineması’na 19 Aralık 1978’te bomba atılması olayını da ÜGD üyesi Ökkeş Şendiller'in organize ettiği yazılı. Hatta belgeye göre Kenger, olayla ilgili olarak, şunları anlattı: “Sinemaya bomba atılması emrini bana Ülkücü Gençlik Derneği Maraş ikinci başkanı verdi. Tuvalette dinamiti Yunus İlhan isimli kişiye verdim. Sinemanın ön tarafına atmasını söyledik. Dinamitin patlaması sonrasında sinemada panik havası oluştu.”

ŞENDİLLER'İN DEVLETE ÇALIŞTIĞI AÇIKLANIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen rapor da, Ökkeş Şendiller'in (Kenger) devlet için çalıştığını gösteriyor. Bu raporda da, Şendiller için “teşkilata patlayıcı madde temin eden kişi” olarak tanımı yapılarak, şöyle denildi: “Kenger, 19 Aralık 1978’de Çiçek Sineması’ndaki patlamadan önce ve sonra Ankara ÜGD’ye ait 29 43 51 numaralı telefonla konuştu. Kenger, patlamadan hemen sonra sanki bu patlamayı bekliyormuş gibi salondaki şahısları toplayarak onlara öncülük etmiş, emirler vererek sloganlar attırmıştır.”

Şendiller, tüm bunlara rağmen dönemin sıkıyönetim mahkemesinde açılan Maraş katliamı davasında beraat etmişti.
FAŞİSTLERİN ROLÜ

Belgede, olaylarda faşistlerin rolü de, şöyle anlatıldı: “Olaylar, ülkücülerin olaylardan 2-3 hafta önce MHP K.Maraş il örgütünde MHP K.Maraş yöneticileri ile Ülkücü Gençlik Derneği (ÜGD) mensuplarının katılması ile yapılan bir toplantıda planlanmıştır. Toplantıya ÜGD Genel Merkezi’nden bir yetkili de katılmıştır. (Büyük ihtimalle Sefa Şevkat Çetin) Toplantıda K.Maraş’taki Alevilerin ve bunları destekleyen sol grubun son zamanlarda ülkücü ve Sünniler üzerindeki baskılarını arttırdıkları gerekçesiyle, bunlara bir ders vermenin zamanı geldiği belirtilerek, ilk önce sol gruba mensup Alevilerin meskûn bulunduğu mahallelerde, ileri gelenlerin adresleri tespit edilmiş daha sonra tespit edilen adreslere eylem yapacak şahıslar belirlenmiştir.”

MİT, devamında da şunları bildirdi: “22 Aralık 1978 günü sol gruba mensup 2 öğretmenin cenaze namazları bahane edilerek ‘Alevilerin Sünnilere karşı baskın hazırlığında oldukları, Alevilerin çoğunlukta olduğu mahallelerde Sünni kadınların ırzına geçtikleri’ söylentileri halk arasında yayılarak, önceden planlandığı gibi olay önce cenazelerin bulunduğu cami civarında başlamış ve belirlenen semtlerdeki evlere baskın şeklinde gelişmiştir.”

26 Aralık 1978 tarihli belgede ise Maraş’ta geceleri güvenlik güçlerinin çekilmesi ile birlikte ev baskınlarının düzenlendiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Baskınlar özellikle Alevilerin evlerine yöneliktir. Olaylar siyasi boyutu aşıp Alevi-Sünni çatışma haline dönüşmüştür. İlde bol miktarda makineli tüfek bulunmuştur."
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: