24 Nisan 2012 Salı

BDP: Anadolu ve Mezopotamya Halklarından Özür Dilenmeli

BDP, Ermeni soykırımının 97. yıl dönümü ile ilgili olarak yayınladığı açıklamada, geçmişle yüzleşilmesini, Anadolu ve Mezopotamya halklarından özür dilenmesini istedi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkezi, Ermeni halkına yönelik 24 Nisan 1915 tarihinde uygulanan soykırımın 97'inci yılı dolayısı ile yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 20'inci yüzyılın yaşanmış en büyük trajedilerinden biri olarak adlandırılan 1915 olayları için, toplumsal hafızalardaki yerini ve vicdanlardaki acısını halen koruyan bir trajedi dendi.

‘DERSİM, MARAŞ, ÇORUM, SİVAS VE ROBOSKİ’

"1915'te Ermeni halkı dönemin ittihatçı zihniyetinin karanlık politikaları yüzünden büyük acılar yaşadı, soykırıma uğradı, zorunlu tehcire tabi tutularak; barış içerisinde kardeşçe birlikte yaşadığı Anadolu ve Mezopotamya halklarından, bu topraklardan, yerinden yurdundan koparıldı" denilerek, Ermenilerin çektiği acılara değinilen açıklamada, şu ifadeler yer verildi: "Türkiye toplumsal vicdanların temizlenmesi için yüzyılın bu tarihsel trajedisiyle yüzleşmemiş, kendi tarihiyle hesaplaşmamış, Ermeni halkından özür dilememiştir. Yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan tarihin sonuçları ise ağır olmuştur. Aydınlatılmamış her karanlık olay, yeni trajedilere kapı aralamış, 1915'te yaşananları sonrasındaki diğer karanlık olaylar izlemiştir. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski katliamları geçmişiyle yüzleşmekten, halklara hesap vermekten kaçınan bir devlet sisteminin ve onun katliamcı zihniyetinin yarattığı sonuçlardır."

TÜKÜREN ZİHNİYET

Tekçi-ırkçı-milliyetçi zihniyetin ülkedeki farklı kimlik, kültür ve inançlara günümüzde de benzer tehdit ve baskıları yaşatmaya devam ettiğine değinilen açıklamada, "Bundan bir süre önce Ermeni yurttaşlarımızın hedef gösterildiği, en ağır hakaretlere uğradığı ve bizzat devlet tarafından organize edilen o ırkçı miting ve gösterileri bütün dünya izledi. Devletin bir bakanının o ırkçı gösterilerdeki nefret söylemine herkes tanık oldu. İntikam yeminleri eden, 'tüküren', halkların diniyle, kültürüyle alay eden, aşağılayan bu zihniyet, Ermenilere 1915'te çok büyük acılar yaşatan ittihatçıların bugünkü mirasçısıdır, temsilcisidir" dendi.

‘BARIŞ VE KARDEŞLİK KAZANACAK’

Mevcut zihniyetin toplumsal barışın, kardeşliğin ve halklar arası diyalogun önündeki en önemli engel olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar belirtildi: "Halklarımız bu engeli aşacaktır, bütün bu ırkçı şoven politikalara rağmen barış içerisinde birarada yaşama iradesi ve kararlılığını dün olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir. Türkiye halklarının barış, kardeşlik ve özgürlük temelindeki ortak iradesi, ortak acılar etrafında kenetlenmesi bu kararlılığın en açık ifadesidir."

‘KURBANLARI SAYGIYLA ANIYORUZ’

Türkiye'nin tarihiyle ve geçmişiyle yüzleşmeye, tekçi-ırkçı politikaları terk etmeye, büyük acılar yaşayan Anadolu ve Mezopotamya halklarından özür dilemeye çağrıldığı açıklamada, "Yeni acılar yaşanmaması ve geleceğin barış teminatı altına alınması dileğiyle bir kez daha bu büyük dramın kurbanlarını saygıyla anıyoruz" denildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: