24 Nisan 2012 Salı

Kapitalist Kar Hırsı Awa Kabilesini Katlediyor




Brezilya’daki Amazon ormanlarında yaşayan Awa kabilesi mensupları şirketler tarafından kiralanan keskin nişancılar tarafından tek tek öldürülüyor.
Brezilya’nın Amazon ormanlarında yaşayan dünyanın bilinen son göçebe avcı-toplayıcı kabilelerinden Awa’lar soykırıma uğruyor. 100’den fazlası dış dünya ile hiç bir şekilde iletişim kurmamış kabile üyeleri, ormanda faaliyet gösteren tomruk şirketlerinin tuttuğu nişancılar tarafından öldürülüyor.

Brezilyalı Yargıç Jose Carlos do Vale Madeira’nin soykırım olarak tanımladığı katliamın ortaya çıkması ile birlikte uluslararası insan hakları örgütleri de harekete geçti. Survival International adlı örgütün başlattığı bir kampanya ile Awa halkının uğradığı soykırımın duyurulması ve Brezilya hükümetinin yaşananlara dur demesi amaçlanıyor. Kampanya yarın Survival Örgütü tarafından başlatılıyor.

Awa kabilesinin yaşadığı alanda bir süredir yasadışı yerleşim ve ağaçların rastgele kesimi ile zaten kabilenin geleceği tehdit ediliyordu. Fakat bölgede incelemeler yürüten insan hakları örgütleri aslında kabilenin çok daha ciddi ve direkt bir tehdit ile karşı karşıya kaldıklarını ortaya çıkardı.
Hazırlanan raporlara göre, şirketler kendi alanlarında bulunan kabile üyelerini tuttukları nişancılara öldürtüyor. Cinayetleri bir “felaket” olarak niteleyen Survival International’ın araştırma direktörü Fiona Watson, “Bana ‘eğer orman olmazsa, çocuklarımızı besleyemeyiz ve ölürüz’ diyorlar. Fakat sadece yaşam alanları yok edilmiyor, aynı zamanda şiddet var. Soykırıma uğrayan Awalılarla konuştum. Aileleri gözlerinin önünde vurulmuş. Bu insanlar gözlerimizn önünde tükeniyor” diye konuştu.

Brezilya’da son yıllarda şirketlerin Amazon ormanlarını bir rant alanı olarak kullanılması sık sık çevre örgütleri tarafından gündeme getiriliyordu. Ülkenin Ulusal Alan Araştırma Enstitüsü verilerine göre yağmur ormanlarının 2010 ila 2011 yılları arasında 6 bin 238 kilometrekaresi yok edildi.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: