24 Nisan 2012 Salı

Demirtaş Washington'da: Kürt Halkı Özgür Statüye Kavuşacak

WASHİNGTON - BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, değişen Ortadoğu’da Kürt halkının kaçınılmaz olarak özgür bir statüye kavuşacağını belirterek, “Küt halkı yüzyıl önceki durumun bir daha yaşanmasına asla izin vermeyecektir” dedi.

Temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyet, Washington havaalanında önceki gün sevinç gösterileriyle karşılandı. New York, New Jersey, New England ve Atlanta eyaletleri yanı sıra, Kanada’dan gelen çok sayıda Kürt ve ABD’li Kürt dostları BDP-DTK heyetini havaalanında Kürt bayrakları, zılgıt ve çiçeklerle karşıladı.

‘‘HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE GERİ ADIM ATILMAYACAK’

Karşılama ardından onlarca kişi otobüs ve özel araçlarıyla heyete kalınan otele kadar konvoy şeklinde eşlik etti. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, otelin konferans salonunda kitleye hitaben bir konuşma yaptı. Demirtaş, Kürt halkının yaşadığı her yerde ulusal özgürlük bilincine vardığını belirterek, değişen Ortadoğu’da Kürt halkının kaçınılmaz olarak özgür bir statüye kavuşacağını belirtti. "Kürt halkı yüzyıl önceki durumun bir daha yaşanmasına izin vermeyecektir” diyen Demirtaş, devamla, “Kendi hak ve özgürlük talebinden en az birlikte yaşadığı halkların sahip olduğu ulusal tanınma, statü sahibi olma, anadilde eğitim ve örgütlenme özgürlüğü seviyesinden geri adım atmayacaktır" dedi.

‘ORTADOĞU’DA GERÇEK DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ KÜRT HALKININ MÜCADELESİ GETİRECEK’

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ise kitleye Kürtçe seslenerek, Kürt halkının hiç bir şekilde bastırılmayan mücadelesinin Ortadoğu'da gerçek demokrasi ve özgürlüğü getireceğini söyledi. Türk, bölgenin değişim ve dönüşümü için Kürt halkının demokrasi-özgürlük mücadelesi ve çözüm önerilerinin en büyük potansiyel olduğunu vurguladı.

‘HİÇBİR GÜÇ BU SAATEN SONRA KÜRT HALKININ İRADESİNİ KIRAMAYACAKTIR’


Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kısanak, kitle içinde özellikle sayıca kalabalık olan kadınların varlığına dikkat çekerek, her türlü baskı ve sömürü ve erkek egemenliğine rağmen kadınları bu kadar örgütlü olan bir toplumun özgürlüğü çoktan hak ettiğini ve hiç bir gücün bu saatten sonra bu iradeyi kıramayacağını belirtti.

FEDERE KÜRDİSTAN BÖLGE HÜKÜMETİ TEMSİLCİLİĞİ ZİYARET EDİLDİ

Heyet Washington’da dün temaslarına, Federe Kürdistan bölge Hükümeti Temsilciliği’ni ziyaret ederek başladı. Heyet burada, Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilcisi Qubad Talabani ile görüştü. Görüşmede Ortadoğu’da Arap halk ayaklanmalarıyla başlayan iki yıla yakın süreci değerlendirilerek, özellikle Suriye’de muhalefetin tıkandığı temel çıkmaza dikkat çekildi. Kürt halkının demokratik özerklik talebinin, ulusal varlığının ve kültürel-siyasal haklarının tanınmadığı bir Suriye muhalefetinin Baas rejimi sonrası için hiç bir özgürlük vaadinde bulunamayacağını, bu muhalefetin turnosal kağıdının Kürt halkının özgürlük taleplerine olan yaklaşımı olacağı belirtildi. Ulusal Konferans'ın önemi üzerine yapılan vurgular ile görüşme sona erdi.

Heyet daha sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Amerika politikası ve dış ilişkiler konusunda genel değerlendirmeler yapıldı.

Ardından Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilcisi Qubad Talabani'nin Demirtaş, Kışanak, Türk ve Gür"ün onuruna verdiği yemeğe katılındı, Yemeğe özellikle Güney Kürdistan ve Doğu Kürdistan siyasi parti temsilcileri ile Güneybatı Kürdistan'dan şahsiyetler ve sanatçılar katıldı. Ulusal Konferansın küçük bir taslağının oluştuğu değerlendirmeleri esliğinde niyet ve temenniler belirtilirken, Kürt halkının statüsüz olarak yaşamakta olduğu ülkelerde, ne yapmaları gerektiğine ilişikin genel bir birlik ve yurtseverlik bilincinin oluştuğu kaydedildi.
BROOKİNGS ENSTİTÜSÜNDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK

Heyet bugün, ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Philip Gordon, Global Kadın Hakları Koordinatörü ile görüşerek, Brookings Institu’de basın toplantısı düzenleyecek.

Daha sonra Amerika Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Uluslararası Avukatlar Birliği Başkanı ile görüşecek olan heyet, BDP Washington Ofisi ile Kürt Toplumunun organize ettiği resepsiyona katılacak.

ABD’li Senatörler ve temsilciler meclisi üyeleriyle de görüşmelerde bulunacak olan heyet, son olarak San Francisco Belediye Başkanı’nı ziyaret edecek. Heyet Washington, New York ve San Francisco’da halk toplantılarına katıldıktan sonra 28 Nisan’da ABD gezisini bitirip Türkiye’ye dönecek.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: