24 Nisan 2012 Salı

''Jenosidi Konuşması Gerekenler Ermeniler ve Türklerdir''

Ermeni tarihçi yazar Giorgiyeva Mahmuriyan, Türkiye’ye yönelik uluslararası baskıların, Ermenilerin haklarını korumak için değil, çıkar elde etmek için yapıldığını, bu nedenle jenosidi konuşması gerekenlerin Ermeniler ve Türkler olduğunu vurguladı.

Katliamın 97’inci yıldönümünde konu yeniden gündeme gelirken, ANF olarak kadın Ermeni tarihçi yazar Giorgiyeva Mahmuriyan’la Erivan’daki bürosunda görüştük. Osmanlı arşivleri açılmazsa, Ermenistan ve diasporanın elinde jenosidi kanıtlamaya yetecek delil ve belgenin olup olmadığını sorduğumuz Mahmuriyan, şunları söyledi:

“Benim hazırlamış olduğum “Çağdaş Yazarların Belgelerinden Ermenistan’ın Yeni Tarihi” adlı kitap, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın arşivlerindeki 330 belgeye dayanıyor. Bu belgeler 1917 - 1920’de orada (Kürdistan’da) yaşayan insanların ve uzmanların kaleme aldığı yazı ve raporlardan oluşuyor. Bu belgeler zamanla ABD Dışişleri Bakanlığı’nda toplanmış, daha sonra bu belgeler derlenerek böyle bir çalışmaya dönüştürüldü. Anlatımlarda ne korku ne de tedirginlik var. Olaylara gerçekçi ve soğukkanlı bir yaklaşım hâkim. Sadece bunlar değil, Avrupa’da İngilizce ve Fransızca binlerce belge var. Artık kimse bunu inkâr etmiyor. Ayrıca bu konu tarihçiler için netleşmiş bir konudur. Sorun, bu arşivlerin nasıl bir yankı bulacağına ilişkin sorundur. Yoksa yapılıp yapılmadığına ilişkin bir sorun değil.”


“BEN BİR ŞEY İSTEMEYECEĞİM”

Türk devletinde tarihçilere ısmarlama yazılar yazdırma geleneğinin olduğuna işaret eden Mahmuriyan, “Ama eğer hükümetler kararlı bir biçimde gerçekleri yansıtırsa halkların anlayacağı ve doğal karşılayacaklarını tahmin ediyorum” dedi. “Türk devletinin gerçekleri öğrenmekten çekindiğini düşünmüyorum” diyen Mahmuriyan, şöyle devam ediyor:

“Biz küçük bir halk ve küçük bir devletiz. Dolayısıyla Türklere büyük bir tehdit oluşturmayız. Bize bir şey lazım değil. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanlar kabul etti. Benim ninem Kars’ın bir köyündendir, ama ben bir şey istemeyeceğim. Biz sadece gerçekleri yansıtmalarını ve bunu kabul etmelerini istiyoruz. Onlar jenosidi yaparken bizden sormadı şimdi gerçekleri itiraf ederken de sormazlar.”

“KONUŞMASI GEREKEN ERMENİLER VE TÜRKLERDİR”

Türkiye’ye yönelik uluslararası baskıların, Ermenilerin haklarını korumak için değil, çıkar elde etmek için yapıldığını düşünen Mahmuriyan, “Yani bizi ihtiyaçları oranında hatırlıyor, sonra unutuyorlar. Bu yüzden jenosidi konuşması gerekenler Ermeniler ve Türklerdir” dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: