1 Mart 2012 Perşembe

İsveç ‘diktatörleri’ Sever!

Stockholm - Silah ihracatından sorumlu "Stratejik Ürünler Müfettişliği" geçtiğimiz yıl İsveç’in 13,9 milyar kronluk silah ihraç ettiğini açıkladı. Silahların yüzde 60’ı insan hakları ihlallerinin yaşandığı Suudi Arabistan, Tayland, Hindistan, Pakistan ve Birleşik Arap Emirliği’ne satıldı.

Bir yandan demokrasi ve insan hakları şampiyonluğu yaptığı iddia edilen İsveç öte yandan halklarını ezen ve katleden diktatörleri silahlandırmayı sürdürürken, kadınların futbol maçı izlemesinin yasak olduğu Suudi Arabistan’a 2011 yılında 2,9 milyar kronluk silah sattı.

Suudi Arabistan İsveç ve öteki emperyalist ülkelerden aldığı silahlarla sadece kendi halkının değil komşu ülkelerin halklarının da demokrasi ve özgürlük mücadelesini bastırıyor.

Suudi Arabistan geçtiğimiz yılın 14 Mart’ında demokrasi talebiyle ayaklanan halkının direnişini kırmak için 150 tankıyla Bahreyn’e girdi.

Kuzey Afrika ve Orta-Doğu ülkelerinde demokrasi ve özgürlük talebiyle alanlara çıkan halka karşı İsveç silahları kullanıldı. İsveç onyıllar boyunca yıllarda Mısır, Tunus, Bahreyn, Suudi Arabistan, Cezayir, Uman, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki diktatörleri silahlarla donattı.

İsveç’in bu politikası barış örgütleri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açmış, diktatörlere silah satışının yasaklanmasını talep etmişlerdi.

19 Mayıs tarihinde Parlamento silah satışının daha katı kurallara bağlanması yönünde karar almış ve hükümete yasalarda gerekli düzenlemeleri yapma görevi vermişti.

Aradan neredeyse 10 ay geçmesine rağmen diktatörlere silah satışının engellenmesi için herhangi bir adım atılmadığı gibi diktatörlüklerle yönetilen ülkelere yapılan silah ihracatı arttı.

Ticaret Bakanı Suudi Arabistan ve Pakistan gibi insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiği ülkelere silah satışlarını yorumlamaktan kaçınarak topu "Stratejik Ürünler Müfettişliği" ile "Silah Denetim Konseyi"ne atıyor.

Barış ve insan hakları örgütleri ise insan haklarını ihlal eden ve diktatörlüklerle yönelen ülkelere silah satışlarının artmasına tepkili. İsveç Barış Derneği Başkanı Anna Ek ile Politik sekreteri Rolf Lindahl ortak bir açıklama yaparak Hükümetin diktatörlere silah satmasına karşı çıktılar.

Hükümeti parlamentonun aldığı kararları uygulamaya ve silah satışlarını daha katı kurallara bağlaması için önlem almaya çağırdılar.

Yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları da İsveç halkının yüzde 92’sinin insan haklarını ihlal eden ülkelere silah satılmasına karşı çıktığını gösteriyor. Halkın yüzde 81’i İsveç’in savaşan ülkelere silah satmasına karşı çıkarken, halkın yüzde 50’sinden fazlası silah ihracatının tamamen yasaklanmasını istiyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: