20 Şubat 2012 Pazartesi

Batman Eski Valisi: 11 Korucuyu Devlet Öldürdü

Amed - Batman'da görev yaptığı yıllarda Çin ve Bulgaristan'dan silah getirterek özel kontra birliği kuran, trafik ışıklarını bile yasaklayan eski Vali Salih Şarman, Batman'da 11 korucunun ölmesi, 16 kişinin de yaralanmasına neden olan olayın MİT tarafından yapıldığını söyledi. Olayı yapan şahsı tespit ettiklerini belirten Şarman, dönemin OHAL Valisi Ünal Erkan'ın Batman'a gelerek olayı kapattığını söyledi.

Batman'da 90'lı yıllarda Vali olarak görev yaparken, sarı-kırmızı-yeşil renklerinde olduğu için trafik ışıklarını yasaklayan, PKK'ye karşı dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in onayı ile Çin ve Bulgaristan'dan silah getirterek özel kontra birlikleri kuran, daha sonra yolsuzluktan dolayı hapis cezası alan Batman eski Valisi Salih Şarman, AKP-Cemaat arasındaki MİT kavgası sürerken, Aksiyon dergisine açıklamalarda bulundu.

Vali Şarman, görev yaptığı dönemde 11 korucunun ölümü, 16 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyı MİT'in yaptığını söyledi.

Batman merkeze yakın bir köyün korucu olmamakla direndiğini ve PKK'nin köy imamını öldürdüğünü iddia eden Vali Şarman, köyde 20 kişiye silah verdiklerini, bir hafta sonra ise şehir merkezinden o köye kalkan minibüslerin durağına konulan bombanın patlaması sonucu 11 kişinin öldüğünü, 16 kişinin de yaralandığını belirtti.

Emniyetin minibüs durağına bomba koyan kişiye ulaştığını belirten Şarman şunları söyledi:

"Bombayı koyan kişiyi teknik takip sonucu tespit ettik ve evinden aldık. Ancak MİT elemanının alınması, kurumlar arasında gerilime sebep oldu. Alındı, fakat MİT 'bizim elemanımız' diye devreye girdi. Bayağı ciddi gerginlik oldu. Ünal Erkan kalkıp Diyarbakır'dan geldi. Toplantılar yapıldı. Konuyu devrettim."

KONTRA BİRLİĞİ ÇİLLER VE GÜREŞ ONAYLADI

Batman Valisi Salih Şarman, 1994 yılında PKK ile mücadele adı altında, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in izniyle Çin ve Bulgaristan'dan özel silahlar getirtti.

Devlet ve hükümetin bilgisi dahilinde karma özel birlikler kuran Şarman, bu konu hakkında gazetelere şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Özel birliği tamamen devlet mekanizması içinde kurduk. Yaptığımız her şey yasaldı. Ekibimle düşündük birlik projesini, Başbakan Çiller'e sunduk, büyük bir destek gördü, onaylandı. Genelkurmay Başkanı Güreş de destek verdi. 1000 kişilik birlik planladık; ama sayı 800'ü geçmedi hiç. Ödenek, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla Başbakanlık'tan geldi. Toplu Konut İdaresi, örtülü ödenek gibi kaynaklardan 3 milyon dolar verildi bize. Bunun 2 milyon 700 binini silah alımına ve özel birlik, kışla kurmaya harcadık."

Salih Şarman'ın 90'lı yıllarda iki ayrı kez Batman'da Vali olarak görev yaptığı yıllar Batman'ın en karanlık yılları arasında sayılıyor. Bu yıllarda Batman faili meçhul cinayetlerle anılırken, Batman merkez ve ilçelerdi birden fazla kez yaşanan bombalı saldırılarda onlarca kişi yaşamını yitirdi ve olay PKK'ye mal edildi.
Vali Şarman, Kürt renkleri diye kent merkezindeki trafik ışıklarındaki sarı-kırmızı-yeşil renkleri bile söktürmüş, renklerden yeşilin yerine mavi konulmuştu.

Yıllarca Batman kent merkezinde bulunan bu yeni trafik lambaları, ancak Batman'ın OHAL bölgesi kapsamında çıkarılması ardından kaldırılmıştı.

Vali Şarman, PKK'ye karşı mücadele edilmesi için oluşturulan özel kontra birlikler için alınan silahların bir kısmının kayıp olması ve bir ihale yolsuzluğu nedeniyle yargılanıp bir süre cezaevinde kaldı.

SAVCILAR HAREKETE GEÇECEKMİ?

Dönemin Batman Valisi Salih Şarman'ın Aksiyon dergisine anlattıkları eğer MİT-Emniyet ya da AKP-Cemaat çatışması diye değerlendirilmezse, bu olayın çözülmesi Batman'da yaşanan faili meçhul olayların en azından bir kısmının da aydınlatılmasını sağlayabilir.

Ortada ölen 11 kişi, olayı çözen Emniyet, olayın failini bilen Vali, olayı kapatan OHAL Valisi var.
Ortada birden çok ölümle sonuçlanan bir suç, suç failini gizleme, suç ve suç faili hakkında soruşturma açmama var. Olayı kapattıran OHAL Valisi Ünal Erkan'ın yargılanması gerekir.

Türkiye'de son üç yıldır, gerek KCK adı ile yürütülen operasyonlarda, gerekse toplumsal olaylar sonrasında "örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek" diye ucube bir yasa ile yüzlerce binlerce kişi halen cezaevinde tutuklu bulunuyor. Aynı şekilde yine kim oldukları bilinmeyen "gizli tanık"ların ifadeleri ile yüzlerce kişi tutuklanabiliyor ve cezalandırılabiliyor.

Batman Valisi'nin açıklaması sonrasında eğer savcılar harekete geçip (gizli tanığa da ihtiyaçları yok), 11 kişiyi kimin öldürdüğünü, kimin emir verdiğini, kimin olayın faillerini sakladığını ortaya çıkartıp dava açabilirlerse, en azından Batman'daki faili meçhul olayların kimler tarafından yapıldığı ortaya çıkar ve yargının da işlediği gözler önüne serilir.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: