7 Haziran 2011 Salı

Seçim İzlenimleri - Maraş

Farklı kimliklerin ve inançların yaşadığı bir kent olan Maraş, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adayı Mustafa Mamaklı ile 12 Haziran seçimlerinde şaşırtacak bir sonuç almaya hazırlanıyor. Bloğun adayı Mustafa Mamaklı, Maraş Katliamı’nın hem tanığı hem de mağduru. 1978 yılında, Maraş’ta Kürt Alevilere yönelik katliama karşı direnişin sembolü haline gelen Hıdırınlı Köyü Muhtarı Mehmet Mengücek’in katledilmesinin tanığı oldu. Yıllarca gözaltı ve sürgünlerle karşılaştı. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrasında da gözaltına alındı. Türkiye’nin karanlık tarihinin bir dönemine şahitlik yapan Mamaklı, 12 Haziran Genel Seçimleri’nde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun Maraş Bağımsız Milletvekili Adayı.

Mamaklı, bloğun Maraş’ta yarattığı rüzgar ve seçim çalışmalarının son derece olumlu olduğunu belirtti. Maraş’ın tarihi, kültürel, sosyal ve etnik dokusuna dikkat çeken Mamaklı, “Bloğumuz, en iyi yansımasını Maraş’ta ortaya koyacaktır. Çünkü burada Türkler, Kürtler, Aleviler, Sünniler yaşıyor, Kürt Alevileri ve Kürt Sünnileri yaşıyor. Bu noktada bloğu çok önemsiyoruz. Burada farklı etnik yapılar var, farklı inançsal yapılar var, farklı kesimler var, sosyolojik olarak farklı gruplar var. Demokratik Özerklik, Maraş’ta karşılığını bulacak bir projedir” dedi.


Maraş’ı önemsiyoruz


Mamaklı, seçim çalışmalarına sabahın erken saatlerinde esnaf ziyaretleri, meslek örgütleri ve halkla buluşarak başlıyor. Maraş’ın özgün yapısı itibariyle halktan olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Mamaklı, “Tüm kesimlerden, Türklerden, Kürtlerden, Alevilerden, Sunilerden, Çerkeslerden destek alıyoruz. Bu haliyle aynı Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun yansıması gibi burada da böyle bir yansıma var. Biz şuna inanıyoruz, 12 Haziran’da farklı bir çıkış yapacağız, şaşıranlar çok olacak. Birçok insanı da hayal kırıklığına uğratacağız” diye konuştu.


“Kültürel ve sosyal boyutuyla tüm kültürler, kendilerini Demokratik Özerklik projesinde bulacaklardır” diyen Mamaklı, şöyle konuştu: “Onun için biz Maraş’ı önemsiyoruz. Maraş, toprağı, suyu, doğası, iklimi ve ekonomik kaynaklarıyla zengin bir bölgedir. Tüm bu kaynakların Demokratik Özerklik Projesi’nin ekonomik boyutuyla değerlendirileceğine inanıyorum. Demokratik Özerkliği Maraş’ta uygulayarak tüm Türkiye’ye örnek olacağız. Bu nedenle seçim çalışmalarımızı biraz da projemizin ileride uygulanabilirliliğini göz önünde bulundurarak yürütüyoruz.”


Düzen partilerini ciddi bulmuyoruz


AKP hükümetinin, halkı oyalama ve kandırma politikası ile bugüne kadar iktidarda kaldığına işaret eden Mamaklı, “Gerek seçim bildirgesiyle, gerek meydanlardaki söylemleriyle, AKP’nin bu halkı hâlâ oyalayıp kandırmaya devam edeceği görülüyor. ‘Kürt Açılımı, Alevi Açılımı’ dediler bir şey çıkmadı. Tabi diğer düzen partilerini de ciddi bulmuyoruz. 90 yıllık ret, inkar ve imhanın dışında ciddi bir projeleri yok. Sadece seçime giderken popülist vaatler sunuyorlar, bu halk artık bunlara inanmıyor. Demokratik Özerklik projemize karşı, alternatif olarak söyledikleri hiçbir projeleri yok” ifadesini kullandı.


Katliamı’nın faillerini bulacağız


Maraş’ın yaralı bir kent olduğunu dile getiren blok adayı Mustafa Mamaklı, şunları anlattı: “1978’de burada sistemin düzenlediği bir katliamla karşı karşıya kaldı Aleviler. Daha sonra bizzat dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in çekmecesinden çıktığı söylenen bir belgeden bahsediliyor. Bu belge basına da yansıdı, ama hâlâ bunun içeriğinin ne olduğunu, bu katliamların ne amaçla kimler tarafından düzenlendiği açıklanmadı. Ancak biz bu katliamın kimler tarafından düzenlendiğini biliyoruz. Biz 12 Haziran’dan sonra bunun faillerini mutlaka açığa çıkaracağız.”


Mamaklı Ankara’ya gidecek


Maraş’ta bloğun çalışmalarının güçlü bir şekilde sürdüğüne işaret eden HADEP’ten 1995 yılında Maraş adayı olan Şeyho Demir, “Bloğa verilecek her oy, demokrasiye atılacak bir güldür. Düzen partilerine verilecek her oy ise, Kürt ve Alevilere sıkılacak birer kurşundur. Maraş’ta faşist katliamcı zihniyetin zorlamasıyla köyler boşaltıldı. Blok demokratik mücadele vererek halkların kardeşliğini sağlayacak, Alevilerin sorunlarını çözecek, Kürt sorununu çözecektir. 12 Haziran’da Maraş halkı Mustafa Mamaklı’yı Meclis’e gönderecek” ifadesini kullandı.


Maraş BDP İl Başkanı Metin Gönülşen: “Bloğun Maraş ilinde oluşturduğu hava çok ciddi bir şekilde karşılığını buluyor. Sadece Kürt Aleviler tarafından değil, Türk kesiminden de destek alıyoruz. Ziyaret ettiğimiz Türk köylerinde sevinçle karşılanıyoruz.  Bloğun yarattığı rüzgarın Maraş’ta da estiğini görüyoruz.” dedi.


BDP Pazarcık İlçe Başkanı Ayşe Sonzamancı ise, “Kadınlar olarak, Mustafa Mamaklı’nın yoğunluktan kaynaklı yetişemediği yerlere biz yetişiyoruz. Broşür dağıtıyor, afiş yapıştırıyoruz, ev ziyaretleri ve toplantıları yapıyoruz. Maraşlı kadınlar Mamaklı’yı Meclis’e göndermeye hazır. Biz ezilen kadınların sesini blok ve onun adayı Mamaklı Ankara’da duyuracaktır.” diyor.


Bloğun rüzgarını kesemeyecekler


Maraş Seçim Komisyonu Üyesi Mahmut Aktaş ise, “1 Nisan itibariyle kampanyamıza başladık, bloğun verdiği coşku halkla buluşmamızı her gün artırmaktadır. İl genelinde 130 köyü ziyaret ettik, 6 seçim bürosu açtık. Yoğun bir ilgi ve katılım vardır. Gece-gündüz evleri ve mahalleleri ziyaret ediyoruz. Bu çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık. Diğer partilerin tabanlarında etki yarattık. AKP, CHP ve MHP kitlelerinde, bloğa yoğun destek var. Bloğun Türkiye genelinde yarattığı rüzgar Maraş’ta da esiyor” dedi.

 
Mustafa Mamaklı kimdir?

1956 Pazarcık doğumlu. Önce İstanbul Çapa Öğretmen Okulu’nu, daha sonra Uludağ Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Siyasi düşüncelerinden dolayı sürgünler, görevden alınmalar ve gözaltılar yaşadı.

Pazarcık’ta TÖB-DER kuruculuğu yaptı. 1978 yılında Maraş’taki Kürt Alevilere yönelik yapılan katliama tanıklık etti.

Sırasıyla TÖB-DER, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen içerisinde çalışıp eğitim emekçilerinin yanında mücadeleye katılarak sendikal faaliyetlerde bulundu. 2010 yılında BDP Pazarcık ilçe başkanlığı yaptı.

Maraş’ta tek bağımsız aday olan Mamaklı, oy pusulasının sonunda yer alıyor.

Hiç yorum yok: