7 Haziran 2011 Salı

Seçim İzlenimleri - Ardahan

Türkiye'nin doğusunda sınır illerden birisi, Ardahan. Lazların, Türkmenlerin, Terekemelerin ve Kürtlerin komşuluk ilişkileri ile bir arada olduğu yemyeşil çam ağaçları arasında küçük bir il. Genel seçimlerde Meclis'e 2 vekil gönderecek Ardahanlılar ile, ilin sorunlarına ve seçimden beklentilerine ilişkin görüştük. Kent sakinleri, bir önceki seçimlerde büyük bir güvenle oy verdikleri AKP'nin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtiyor. Hayvancılığın temel geçim kaynağı olan Ardahan her ne kadar geniş meralara sahip olsa da, meraların AKP' lilere kiralanması nedeniyle, halkın büyük bir bölümü hayvanlarını otlatacak alan bulamıyor. Bu nedenle tarım yapılan arazilerde yapılan otlatmalarda toprağın çoraklaşmasına neden olarak, bir daha tarım yapılamayacak duruma getiriyor. Ardahanlılar, "Bir tane Kura nehrimiz var, o da yapılan projelerle Artvin' e akıtılacak. Bu da tarımın iflası demek." diyor. Fabrikaların olmaması, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine iktidar tarafından olanak sağlanmaması, Ardahan'da işsizliği de beraberinde getiriyor. Ardahanlılar, işsiz gençlere iki yol bırakıldığını dillendiriyorlar:  "Ya göç edip ilinden kopuk yaşayacaksın, ya da bölgene uygulanan ayrımcı politikaya karşı bir şekilde mücadele vereceksin."

'Anadilde eğitim önceliğimiz'


Temel sorunlarının çözümü için Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'ndan büyük bir beklentileri olduğunu dile getiren yurttaşlar, Ardahan'ın çehresini ancak bir kadının değiştireceği noktasında ise hemfikir. Bu nedenle genel görüş bloğun desteklediği bağımsız aday Yüksel Avşar'ın Meclis'e gideceği yönünde. Konuya ilişkin görüştüğümüz Avşar ise, Ardahanlıların kendisinden büyük bir beklentisi olduğunu bilerek hareket ettiğini ifade ediyor. Ardahan'ın temel sıkıntılarının kadının yaşama tam katılımı, ekonomik kalkınma ve eğitim olduğunu belirten Avşar, şunları söylüyor: "Düşünsenize 2 bin 500 öğrencinin bulunduğu ilin yurdunun kapasitesi 300. Bu korkunç bir rakam. Yine Ardahan Türkiye' de eğitim sıralamasında en son sıralarda. Bunda en büyük etken kuşkusuz kendi dili ile eğitim göremeyen çocukların Türkiyeli çocuklarla eşit koşullarda sınava alınması. Bu nedenle anadilde eğitim konusundaki çalışmalara ağırlık vereceğiz. Kuşlar bile kendi dillerinde konuşuyor. Bu kadar temel bir hakkın Kürtler tarafından kullanılmaması çok trajik bir durumdur. Bu çocuklar ancak anadillerinde eğitim görürlerse başarıya ve kendini tam anlamıyla ifade edecekler." Öte yandan Avşar, ekonomik sorunları özerk ekonomi ve kooperatifcilikle çözeceklerini belirtiyor.


'Sorun sistem ve halklar arasında'


Ardahan'da var olan farklı etnik kökende ki yurttaşların eşit haklar çerçevesinde yaşaması gerektiğini dile getiren Avşar, "Halkların problemi yok ki... Bu halklar kardeş halklardır. Tek sorun arada bir iktidar odaklarının gerçekleştirdikleri provoke edici olaylardır. Bu halklar, bu tür oyunlara gelmemelidir. Sorun sistemle halklar arasındadır. Bunu da ancak yeni anayasa ile bizler çözebiliriz." dedi. Çok yoğun bir programı olan blok adayı Yüksel Avşar ile gittiğimiz ilçe ve köylerde, yoğun bir ilgi ile karşılandığına tanık olduk. Her bir köyde miting havasında geçen ziyaretlerde kadınların kucaklaşmaları ile karşılaşan Avşar, kadınların evden çıkıp ekonomik yaşama katıldığını ancak, görünmeyen bir emekle karşı karşıya olduklarını belirterek, kadın emeğini görünür hale getireceğinin sözünü verdi.


İşte Ardahan'lılardan 12 Haziran Genel Seçimi'ne ilişkin görüşler: Gülcan Yılmaz (20): Geçen defa seçimlerde adayımızı çıkartamadık. Bu kez kararlıyız. Bir kadın adayımız var ve onun arkasında en büyük destek biz olacağız. Bir Kürt  kadını daha Meclis'e göndermenin gururunu yaşayacağız. Haçovan'da 25 köy varız. Ve hepimiz oylarımızı Avşar'dan yana kullanmak konusunda hemfikiriz. Ardahan merkezden Kanaat Önderi Mehmet Sural (65): Ben Ardahan'da Kürt bir yurttaş olarak blok adayı Yüksel Avşar'ı destekliyorum. Seçim çalışmalarına adayın yanında katılıyorum. Her gittiğimiz ilçe ve köyde yoğun ilgiyle karşılaşıyoruz. Hele de Göle ilçesinde. Mesela AKP'de adayını oradan belirlemiş. Ama AKP Ardahan Adayı'nın yetiştiği köy ve akrabaları, O'nu ihanetçi ilan etmiş durumda. Hepsi, "Biz oyumuzu onurumuzla kendimize vereceğiz" diyor. Biz Ardahan'lı Kürtler, seçimden sonra başı dik gezebilmek için, Avşar'ı Meclis'e göndermekte kararlıyız.


'Kadın vekilimiz bizim sesimiz olacak'


Zeynep Düzoğlu (32): Kürt kadınları her zaman partimizin desteklediği blok sayesinde bizleri temsil edecek yerlere geliyorlar. İyi ki partimiz var. Biz kadınlar artık Ardahan'ı Meclis'te layıkıyla temsil edeceğiz. Kadın vekilimiz, bizim sesimiz olacak. Ardahan Sixirped köyünden Gülşah Yılmaz: Ben bir çocuğumu Kürt kimliği mücadelesinde şehit verdim. Şimdi şehitlerimizin hedeflerine, özgürlüğümüze çok yakınız. Artık çok yakınız. Alllah'ın izniyle adaylarımız Meclis'e girecek ve Kürtlerin sorunlarını çözmek için mücadele edecek..

 

Hiç yorum yok: