7 Haziran 2011 Salı

Seçim İzlenimleri - Osmaniye

Osmaniye, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin etkisiyle, sağın kalesi olarak bilinir oldu son yıllarda. Oysa demokrat kesim, öteden beri azımsanmayacak bir güce sahip Osmaniye’de. Türkiye’deki siyasal havaya bağlı olarak dağınık olduğu ve potansiyelini açığa çıkarmak için bir motivasyona ihtiyaç duyduğu ise muhakkak. 

Bir tarım kenti olan Osmaniye’de önemli bir Kürt potansiyeli de mevcut. Çoğunluğu tarım ve inşaat işçisi olan Kürt nüfusu, çalışma koşulları nedeniyle gevşek bir örgütlülük içinde. Gönlü ve aklı BDP’den yana olan Kürtlerin çoğu ağır ve mevsimlik işlerde çalıştıklarından, yılın birkaç ayını Osmaniye’nin dışında geçirmek zorunda kalıyorlar.


Şehrin içinde ve nispeten kalburüstü bir yaşam tarzına sahip olan Kürtler ise, kendilerini mümkün olduğunca gizlemek ihtiyacı duyuyorlar. Son yıllarda artan milliyetçi baskılar nedeniyle koşullarının değişmesini istemiyorlar çünkü.


Aslında herkesin malumu olan bu bilgileri, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun adayı Kamuran Babrak’ın seçim çalışmalarını izlemek için geldiğim Osmaniye’deki Kürtlerden derledim.


Serin hava, kötü haber


Yaşar Kemal’in tadına doyulmaz bir güzellikte anlattığı “sarı sıcak” henüz uğramamış Çukurova’ya. Dağlardan ovaya doğru inen bulutlar, olası bir yağmurun habercisi. Konuşmaya girizgâh olsun diye, “hava çok güzel” dediğim market sahibi, “Bu yıl birden gelecek sıcaklar” diyor. Pek konuşkan değil, ama yine de oyunu bağımsız aday Kamuran Babrak’a vereceğini söylüyor. Babrak, her şeyden önce Kürt ve dürüst bir aday onun için. Az ileride seçim bürosunun açılışı yapılacak birazdan. Katılıp katılmayacağını soruyorum. “Dükkanı kime bırakayım” diye karşılık veriyor, hafif mahcup.


Seçim bürosunun önüne atılmış plastik sandalyelerde çoğunluğu yaşlılardan oluşan bir grup adam oturuyor, sohbet ederek birazdan gerçekleşecek açılışı bekliyorlar. Kederli duruşları, Şırnak’tan gelen 12 gerillanın yaşamını yitirdiği haberiyle ilgili. Sohbet ettiğim yaşlı adama, “Nasıl bitecek bu savaş” diye soruyorum. “Bitecek” diyor, “biz adaylarımızı Meclis’e gönderelim, o zaman bitecek.”


Hassas bir konu savaş ve barış. Operasyonlara rağmen barışta ısrar etmek, yaşlı adamın tutumuna bakarak söyleyecek olursam, direnmenin, gasp edilmiş hakları kazanmanın, “Welatê me” (ülkemiz) dediği topraklara dönmenin adresi gibi bir şey. Hayıflandığı konu ise, Kürtlerin barışa vesile olacak oylarına sahip çıkamaması.


Kan ve oy


Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun milletvekili adayı Kamuran Babrak’ın yakasında siyah bir kurdele var. Seçim sürecinde ve Kürtlerin barış taleplerine rağmen 12 gerillanın vurulması olayının kabul edilemez olduğunu söylüyor. Babrak, “Halkımız derin bir üzüntü içinde ve gelişmeleri kaygıyla izliyor” diyor.


Seçim çalışmalarını en etkili ve hızlı şekilde yürüttüklerini söyleyen Kamuran Babrak, seçimlere yüklediği anlamı, “her oy kanı durdurmak için atılacak sandığa” diyerek açıklıyor. Seçimleri bu nedenle çok önemsediklerine vurgu yapan Babrak, yaklaşık 40 bin Kürt oyunun yanı sıra emek, demokrasi ve özgürlük yanlısı bütün Osmaniyelilerin oylarına talip olduklarını söylüyor. Babrak, eksikliklerini tamamladıklarında belediye başkanlığını kazanabileceklerini, milletvekili çıkarabileceklerini iddia ediyor ve “Çünkü böyle bir gücümüz var” diye ekliyor.

Kapıda görünen kadınlar, açılış etkinliği için zamanının geldiğini haber veriyor. 12 gerillanın yaşamını yitirmiş olması nedeniyle sadece konuşmalar yapılacak. Müzik ve diğer etkinlikler iptal edilmiş.


‘Rüyalarımız köyümüze dair’


Şöyle bir bakınca dışarıda, seçim bürosunun önünde toplanan kadın sayısının erkeklerden daha fazla olduğu anlaşılıyor. Yanımda duran adam, erkeklerin işte olduğunu söylüyor. “Bir gün çalışmasa aç kalacaklar” diyor. Bugünün Pazar olduğunu hatırlatmış olmaktan mahcup oluyorum.


Kadınlardan biriyle konuşmaya çalışıyorum. Adının Mülkiye olduğunu söyleyen kadın önce yanaşmıyor konuşmaya, sonra usulca, abartmadan, hatta biraz mahcup cevaplıyor sorularımı. Mardin’in Derik ilçesine bağlı bir köyden Mülkiye. 18 yıl önce evleri askerler ve korucular tarafından yakılınca Osmaniye’ye göç etmişler. Tarım işçisi. Yoksulluk nedeniyle okutamamış çocuklarını. Köydeyken ekonomik durumları iyiymiş. “Tarlamız, bağımız, hayvanlarımız vardı, rahat geçiniyorduk” diyor. “Göç ettikten sonra bir daha gittin mi köye” diyorum. Bu soruya cevap verirken hem sesinde hem gözlerinde tarifsiz bir keder beliriyor Mülkiye’nin: “Nasıl gidelim? Köyümüz yasak bize.” Ancak Derik’e kadar gidebiliyor ve memleket hasretini bu şekilde gideriyor.


Başka kadınlar da geliyor, ‘televizyoncu’ olduğumu sanarak. Onlar da benzer nedenlerle göç etmişler Osmaniye’ye. Tarlalarını, bağlarını geride bırakmış, her türlü güvenceden yoksun, üç kuruşa başkalarının tarlalarında çalışmak zorunda kalmışlar.


Yıllardır burada yaşamışlar, çocuklarını burada büyütmüşler, yeni komşular edinmişler, ama mümkün olsa geri dönerler mi köylerine? Hepsinin ortak cevabı “evet” oluyor. Biri, “Bir dakika durmam burada” diyor, “bizim neyimiz var ki burada? Gördüğümüz rüyalar bile oraya, köyümüze dairdir.”


BDP İl Başkanı ve Kamuran Babrak yaklaşık iki yüz kişilik kitleye sesleniyor. Seslerini duyabilecek kadar uzaktan izliyorum onları. AKP’nin siyasi ve askeri operasyonlarının sürdüğünü özellikle vurguluyorlar. Konuşmaları sık sık sloganlarla kesiliyor. En önde yine kadınlar var. Mümkün olsa burada bir dakika durmayacak kadınlar... Sanki Osmaniye çukurundan yağmur yüklü bulutlara doğru hasretlerini, öfkelerini, düşlerini kattıkları zılgıtları yükseliyor sadece.



Geri sayım başladı


12 Haziran 2011’de yapılacak 24. dönem milletvekili seçimlerine 1 aydan daha az bir süre kaldı. Seçime 203 bağımsız aday katılıyor. Bunlardan 68’i Barış ve Demokrasi Partisi’nin de desteklediği, Emek Demokrasi Özgürlük Bloğu adayı. 7 bin 492 aday ise siyasi partilerden. Toplam 7 bin 695 aday milletvekilliği için yarışacak. Seçimde, 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı 2 milyon 568 bin 977 seçmen, 10 Mayıs Salı günü itibariyle 25 gümrük kapısında kurulan sandıklarda oy vermeye başladı.


Süreç şöyle işleyecek


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimine göre bundan sonraki süreç şöyle işleyecek: 31 Mayıs Salı: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunca ad çekilecek. 2 Haziran Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak. 5 Haziran Pazar: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.


6 Haziran Pazartesi: Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak, ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanması bitirilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi yapılacak. 9 Haziran Perşembe: Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri kesinleştirilecek. 10 Haziran Cuma: Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak. 11 Haziran Cumartesi: Seçim propagandasının sonu (saat: 18.00) 12 Haziran Pazar: Oy verme günü ve seçim yasaklarının sona ermesi (saat: 24.00)


Seçmen 50 milyonu aştı


Seçimde kayıtlı 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak. Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak yurttaşlara seçmen bilgi kağıtları 24 Nisan’da dağıtılmaya başlandı. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen yurttaşlarda oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.


Yeni düzenlemeler


Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştiriliyor. Kabinler, eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacak. Şeffaf sandık ve kabinlerle ilgili hazırlıklarına başlayan YSK, Kanun gereği oy zarflarının boyunu büyütecek. Kanuna göre, zarflar, her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 santimetre olacak. Kanunla açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesi mümkün hale getirildi. Buna göre, güneşin batmasını takiben iki saat daha propaganda sürebilecek. Kanunla ayrıca bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak 20 günden 30 güne çıkarıldı.


Oy kullanma saatleri belli


Seçimde hangi ilin hangi saatler arasında oylarını kullanıp sandıkları kapatacakları da belli. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olmak üzere 32 ilde 07.00-16.00 saatlerinde oy verilecek. Bunların dışındaki şehirlerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.



İstanbul, Ankara, İzmir


YSK, İstanbul, Ankara ve İzmir’in seçim bölgelerinin milletvekili dağılımını da hesapladı. Buna göre 2 seçim bölgesinden oluşan Ankara’da birinci seçim bölgesinden 16, ikinci seçim bölgesinden ise 15, Üç seçim bölgesine ayrılan İstanbul’da birinci seçim bölgesinin milletvekili sayısı 30, ikinci seçim bölgesinin milletvekili sayısı 27, üçüncü seçim bölgesinin milletvekili sayısı ise 28 oldu. İki seçim bölgesinden oluşan İzmir’de ise her seçim bölgesi 13’er milletvekili çıkaracak. Seçimde, İstanbul üç seçim bölgesinden 85, Ankara iki seçim bölgesinden 31 ve İzmir de iki seçim bölgesinden 26 milletvekilini parlamentoya gönderecek.



Sayılar yeniden düzenlendi


YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi. Buna göre, Ankara’nın milletvekili sayısı 3, İstanbul’un 15, İzmir, Bursa, Antep ve Kocaeli’nin ise milletvekili sayıları 2’şer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Urfa, Van, Şırnak ve Kayseri illeri ise milletvekili sayılarını birer artırdı. Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat’ın milletvekili sayıları 2 azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük milletvekili sayıları ise birer azaldı. Bayburt ise 1 milletvekili çıkarabilecek.


  Kamuran Babrak kimdir?

1977 yılında Bitlis’in Güroymak (Norşin) ilçesinde doğdu. Güroymak Lisesi’nden mezun oldu. Ticaretle uğraşan Babrak 2003 yılında Osmaniye’ye yerleşti. 2009 yılı yerel seçimlerinde Osmaniye Belediye Başkan adayı oldu. DTP Osmaniye İl Başkanlığı’nı yaptı. DTP kapatılınca BDP Osmaniye İl Sekreteri oldu. Kamuran Babrak evli ve 2 çocuk babasıdır.

Hiç yorum yok: