7 Haziran 2011 Salı

Peru´da Seçimleri Solcu Humala Kazandı


Peru’da dün (5 Haziran) devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapıldı. Sandık başı anketlerden elde edilen ilk sonuçlar, 10 Nisan’daki ilk turun rövanşında sol eğilimli Ollanta Humala’nın, rakibi Keiko Fujimori’yi oylarn yuzde 51.5´unu alarak kılpayı geride bıraktığına işaret ediyor.

48 yaşındaki Humala’nın taraftarları ise hali hazırda kutlamalara başlamış durumda. Aynı zamanda eski bir subay olan Ollanta Humala, beş yıl öncesinde mevcut Devlet Başkanı Alan Garcia’nın karşısında girdiği seçim yarışını kaybetmişti. Bu kez, 36 yaşındaki avukat Keiko Fujimori’yle ikinci tura kalan Humala’ya daha fazla şans tanınıyordu. Ancak, şimdilerde hapiste bulunan eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin kızı Keiko’nun, ülkenin ilk kadın lideri olma fırsatını yalnızca yüzde 2’lik bir farkla kaçıracağı görülüyor.


Gözlemciler, adayların yarışı bu kadar yakın tamamlaması durumunda oyların yeniden sayılabileceği yorumunu yapıyor. Keiko Fujimori ise, resmi sonuçları kabulleneceğini bildirdi.


Humala kimdir?


Ollanta Humala, 1990-2000 yılları arasında ülkeyi yöneten Alberto Fujimori döneminde subaydı. Latin Amerika´nın birçok bölgesinde borç krizinin yaşandığı ve çözüm olarak IMF ve Dünya Bankası programlarının getirildiği bu dönem, ücretli sınıflar için ağır yaptırımlar içeriyordu. Fujimori´nin, baskıcı metodlarla uygulamaya çalıştığı bu ekonomik programlara karşı ise halk ayaklanmaları yaşanıyordu.

Seçimlerde zaferini ilan etmek üzere olan Ollanta Humala da Fujimori yönetiminin yolsuzluklarına karşı çıkan ayaklanmaların ya bizzat içinde bulundu ve yönetti ya da bunları teşvik etti. Bu eylemleri nedeniyle yurt dışında çeşitli yerlerde askeri ataşelik görevi verilerek Peru´dan uzak tutulmaya çalışıldı.


Ollanta Humala, 2005 yılında ülkeye döndü ve bir yıl sonra Peru Ulusal Partisi'ni kurdu. Neo-liberalizme karşı ve anti-emperyalist tutumuyla bilinen Peru Ulusal Partisi, etnik kimliğin altını çizen ve yerlilik vurgusu yapan etnosentrik anlayışını temel alırken, Chavez, Morales gibi antiemperyalist liderlerle de ilişkilerini kuvvetlendirdi.


Humala´nın en güçlü siyasi rakibi Keiko Fujimori ise Alberto Fujimori´nin kızı. Fujimori´nin başkanı olduğu muhafazakar Fuerza 2011 (Güç 2011), neoliberal politikaları savunuyor.

Peru´da Humala´nın seçimleri kazanması, neoliberalizm bir kalesini daha kaybettiği şeklinde yorumlandı.

Hiç yorum yok: