31 Mayıs 2011 Salı

Seçim İzlenimleri - Adıyaman(Semsûr)



Tarihi yönleri, yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla zengin olmasına rağmen şehrin nefessiz bırakılması, yoksulluğun pençesinde debeleşmesinden yakınan Semsûr'daki sendikacı, Kürt yurttaşlar, alternatiflerinin her zamankinden güçlü olduğunu belirterek, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adayı Veli Büyükşahin'e destek vereceklerini belirtiyor.

 
Adıyaman'a bir nefes: Veli Büyükşahin

Dünyanın sekizinci harikası olarak tanımlanan ve sayısız medeniyetlere beşiklik etmiş olan Nemrut Dağı tepesinde bulunan Kommagenelerin tarihini taşıyor "Semsûr" olarak bilinen Adıyaman. Dünyaya ihraç edilen Çelikhan tütünüyle bilinen, dokumacılıktaki özgün motifleriyle dünya sıralamasında yer alan, yer üstü ve yeraltı zenginlik kaynakları olan kent, bu gün işsizlik kıskacında. Semsûr'da en temel sorun içme suyu şebeke isale hattının 1960'lı yılardan kalma olması. Yine uzun yıllardan kalma şebeke hattı artık Adıyaman'ın ihtiyaçlarına cevap olamamaktadır. Tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan Adıyaman halkı, GAP'tan yeterince yararlanamadığından sulu tarıma geçememiş, yanlış tarım politikaları sonucu tarım çökertilmiş, tekelin kapatılmasıyla da çiftçiler üretim dışına itilmiş. Alternatif tarım politikaları geliştirilmediği için çiftçiler açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilirken, dünyaca ünlü Çelikhan tütününün pazarlanmasını kısıtlayan uygulamalarla halkın ekonomik refahı göz ardı ediliyor.


Açlık, yoksulluk ve işsizlik özellikle son iktidar döneminde artmış. Petrol ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılayan Adıyaman'ın petrolünün işlenmesinin İzmir Aliağa rafinerisinde yapılması tepkilere neden oluyor.


Mevsimlik işçi olgusu kentin adeta kaderi durumuna gelmiş. Bu konudaki çelişkilerin farkında bir aday olan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adayı Veli Büyükşahin, 2002'de DEHAP'ta aldığı oy oranıyla Meclis'e girebilecek sayıda oy olmasına rağmen seçim barajı nedeniyle girememişti. "Adıyaman'ın yerel gelir kaynaklarının doğrudan aktarmak, Semsûr'un tarihsel dokusunu koruyup uluslar arası bir turizm kentine dönüştürmek, çiftçilerimizi maddi yönden güçlü hale getirmek, rantiyecilere karşı korumak için kooperatifleşmeyi esas alan bir tarım ve hayvancılık politikasını hayata geçirmek için adayız" diyen Büyükşahin'e sivil toplum örgütleri de destek veriyor.

Önder Aboşlar'ı düşündürdü


Oyunu Büyükşahin'den yana kullanacaklarını belirtenler, Büyükşahin'in sendikacı, emekçi, Kürt ve Alevi kimliğinin de bunda etkili olduğunu belirtiyor. Artık uyandıklarını ve gözlerinin açıldığını ifade eden Adıyamanlı yurttaşlar, her dönemdekinden daha bilinçli olduklarını ve oylarını daha bilinçli kullanacaklarını belirterek, bunda Veli Büyükşahin'in alternatif olarak görülmesinin büyük etkisi olduğunu söyledi. Kentin yerli "Aboş" adıyla bilinen yerli Türkmen halkı da Sırrı Süreyya Önder'in blokta yer almasının olumlu olduğunu belirterek, bunun için oylarını kime vereceklerini tekrar düşüneceklerini belirtti. Yine Alevi nüfusun yoğunlukta olduğu kentin doğal bileşenlerinden olan Ermenilerin göç etmiş olması ve Süryanilerden de sadece 7 ailenin bulunması da dikkat çeken noktalardan biri.


Zenginliğin içinde yoksullaşmış bir kent


Adıyaman'ın Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik, Tut olmak üzere 8 ilçesi bulunmaktadır. Kahta, medeniyetlerin doğuş yeri olan Mezopotamya'ya yakınlığı nedeniyle tarih süreci içerisinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim merkezidir. Bugün dünyanın sekizinci harikası olarak tanımlanan, 1987'den itibaren UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan, Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağlayan önemli bir turizm çekim merkezi konumundaki Nemrut Dağı tepesinde bulunan Kommagene Kralı Antiochus Theos'un Anıt Mezarı Kommagenelilerin bıraktığı en önemli tarihi mirastır. Kommagenelilerden kalan tarihi ören yerleri bugün ilin en önemli ekonomik kaynağını teşkil etmektedir. Yine Gerger, Kommagene krallığı zamanında kışlık kent olarak kullanılırdı.


Adıyaman'ın tarihi ve turizm yönüyle özgünlüğü olan ender kentlerden biri olduğunu belirten Büyükşahin, bunun en somut örneğinin Nemrut olduğunu ve buna dair bugüne kadar hükümetlerin somut bir çalışmalarının olmamasını eleştirdi. Büyükşahin, yerel yönetimlerinde bu anlamda çalışmalarının olmadığını belirterek özellikle yer üstü ve yer altı kaynakları zengin bir il olduğu halde bu şehirde sanayinin gelişmediğine dikkat çekti. Büyükşahin, Türkiye petrolünün dörtte birinin çıktığı bu kentte her yerde petrol sondajlarının olduğunu ama hiç bir yerde bunların işletilmediğine dikkat çekti. Yine temel geçim kaynakları olarak tarım ve hayvancılık gösterildiği halde bunların da gelişmediğini kaydeden Büyükşahin, tütün yasağının getirilmesi ile temel geçim kaynaklarından biri bu alan olan Adıyaman halkının dışarıya göç etmek zorunda kaldığını, bu kadar zenginliğin içinde ırgat şehir konumuna düştüğünü belirtti.


'Çıkmaz sokak haline getirilmiş bir kent'


Adıyaman'ın nefessiz bırakıldığını belirterek Adıyaman'ın adeta girişi olduğunu ama çıkışının olmadığını bir çıkmaz sokak konumuna düşürüldüğünü kaydetti. Adıyaman'ın doğal kaynakları ile sorunun çözümlenebileceğini ama bunların işletilemediğini belirten Büyükşahin, özellikle tarımın bu kentte desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Tüm bunların yanısıra Adıyaman'ın sosyal yönden de adeta nefessiz kaldığını ifade eden Büyükşahin buna örnek olarak kadınlara ve gençlere yönelik özel alanların olmamasını gösterdi. Büyükşahin, Adıyaman'ın doğal kaynaklarının işletilmesinin dahi bu anlamda belirleyici olduğuna vurgu yaptı. Özellikle yerel yönetimlerin güçlü olduğu Diyarbakır, Batman gibi yerleri örnek veren Büyükşahin hem tarihi mirası hem tarımsal kaynakları hem de turizm sektörü açısından Adıyaman'ın işletilmesi gereken bir ham kaynak mekanı olduğuna dikkat çekti. Büyükşahin, Adıyaman geri kalmış iller arasında birinci sırada olduğu halde Adana, Antep, Bursa ve Kayseri gibi illerle aynı sıralama içerisinde alındığını belirterek bununda gerçekçi olmadığını vergi yükünün artmasını beraberinde getirdiğini belirtti.

'Irgat kente demokratik özerklik çözümü'


Büyükşahin, Adıyaman'ın farklılıklarının ve renkliliğinin bugüne kadar yeterince işletilemediğine değinerek, farklı inanç merkezlerinin, farklı etnik kimliklerin yaşadığı bir yer olmasına rağmen sadece iki partinin yarışır durumda olmasının da ayrıca eleştirilmesi gereken bir nokta olduğuna dikkat çekti. "Kürt Özgürlük Hareketinin ilk öncü kadrolarının çoğu buradan çıktı. Bu anlamda Adıyaman kendi öz değerleriyle de barışık özlü bir kent" diyen Büyükşahin, özellikle Alevi Kürt tabanına yönelen CHP zihniyetinin de çözülmeye başladığını vurguladı.


Bugüne kadar temel iktidar partilerinin Adıyaman'ın özgün sorunlarına çözüm olamadığının altını çizen Büyükşahin, "Bu konuda Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak çıkmaz sokak haline gelmiş Adıyaman'da bir nefes olmak istiyoruz. Projemizle bunun teminatını veriyoruz" dedi.


Kentteki işsizlik ve demokrasi sorununun iki temel olduğuna dikkat çeken Büyükşahin, şöyle konuştu: "Birinci olarak insanların beklentileri işsizlik sorununun çözülmesi yönünde. Irgat kent haline gelmiş bir şehirden bahsediyoruz. Bu kadar kaynağın içinde ırgat olmak, yurdundan göç etmek zorunda kalmak çok acı. Öncelikle bunu demokratik özerklik ve yerinden yönetim projemizle çözme iddiasındayız. Bir diğer önemli beklenti de demokrasi sorununun halledilmesi. Bu konuda da çizgimiz net. Türkiye'de kavga eden yada kavgaya davet eden değil kavgayı sona erdiren politikaları onurlu bir barış temelinde önemsiyoruz. Tarım gelirini ve tarımsal ihracatı artıracak köyden kente olan göçün engellenmesi, tarıma yönelik politika ve uygulamalarda katılımcılık esas alınacak, tarımsal politikalar belirlenirken tarımla ilişkili her türlü ödenek sivil toplum kuruluşlarını tartışma, karar verme uygulama süreçlerine katılımını sağlayacak düzenleme yapılacaktır."


Sivil toplum örgütleri 'Büyükşahin' diyor


Kentte etkili olan örgütlerden biri olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Yapıcı, Alevi nüfusun yoğunlukta yaşadığı bir kent olan olarak 'dede' soyundan gelen Büyükşahin'in kendileri için büyük şans olduğunu ve Alevilerin taleplerini bilen biri olarak oylarını blok adayı Büyükşahin'e vereceklerini belirtti. Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Hediye Kılınç'ta Adıyaman'da adı konulmamış görmezden gelinen çok sayıda sorun olduğunu ifade ederek bunların çözümü konusunda en iddialı adayın Emek, Demokrasi ve Özgürlük Cephesi Adayı Büyükşahin'den gelmesinin umut verici olduğunu kaydetti. Emek Partisi (EMEP) Adıyaman İl Başkanı Derviş Aydın'da bloğun bileşenlerinden olan bir parti olarak sorunlarının çözümü konusunda bloğu tercih ettiklerini Büyükşahin'inde hem emekçi kimliğiyle, hem Kürt hem de Alevi kimliğiyle sorunları derinden hisseden ve bunu çözebilecek güçte olduğunu belirterek kazanma şanslarının yüksek olduğunu dile getirdi. İHD Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzen de Büyükşahin'in aslında seçilmiş bir aday olduğunu ama baraj nedeniyle DEHAP döneminde seçilemediğini hatırlatarak, yeni bir anayasanın tartışıldığı bir dönemde Büyükşahin'in kent adına Ankara'da olmasının önemli olduğuna işaret etti. Bunda adayın sendikacı, Kürt ve Alevi kimliğinin önemine de dikkat çekti.


'Sandığa bilinçli seçmen olarak gideceğiz'


Bu dönemin hiçbir döneme benzemediğini ve seçmenin bu seçimlerde daha bilinçli bir şekilde sandıklara gideceğini belirten tütün pazarında konuştuğumuz Ercan Polat ise umutlarının Büyükşahin olduğunu söyledi. Varolan düzene ve sisteme kim karşı çıkarsa ona oyunu vereceğini belirten tütün satıcısı Mehmet Özcan da bugüne kadar iktidarların hiçbirinin kendi sorunlarına eğilmediğinden yakınarak, "Özellikle Alevilerin hakları konusunda pek bir şey yapılmadı. Büyükşahin'in 'Dede' soyundan gelmesi de bu anlamda büyük bir şans" dedi. Onurlu bir barış için oylarını Büyükşahin'e vereceklerini belirten Yusuf Çelik, Büyükşahin'in kendi içlerinden biri olduğunu söyledi. Bir çok esnaf ise bu konuda kısık sesle konuşurken bu seçimde daha bilinçli olduklarını belirtmeleri dikkat çekti. Bunun yanı sıra ozellikle gençlerin çoğunluğunun Büyükşahin demesi dikkat çekiyor.

 
İl ve ilçelerde seçmen sayısı

Adıyaman merkezde 165 bin 573 kişi 641 sandıkta, Besni ilçesinde 51 bin 614 seçmen 235 sandıkta, Çelikhan ilçesinde 9 bin 994 seçmen 58 sandıkta, Gerger ilçesinde 13 bin 686 seçmen 69 sandıkta, Gölbaşı'da 32 bin 132 seçmen 129 sandıkta, Kahta ilçesinde 66 bin 451 seçmen 303 sandıkta, Samsat'ta 5 bin 889 seçmen 31 sandıkta, Sincik'te 11 bin 846 seçmen 54 sandıkta, Tut ilçesinde de 7 bin 197 seçmen 34 sandıkta oy kullanacak.
 
Veli Büyükşahin kimdir?

1971 Adıyaman'ın Çelikhan İlçesine bağlı Pınarbaşı (Bulam) kasabasında 8 çocuklu bir ailenin 4. çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve Orta Öğrenimini Çelikhan'da yaptı. Konya'da Sağlık Kolejini okudu ve 7 yıl Sağlık Bakanlığı bünyesinde Artvin, Mersin ve Ankara'da değişik sağlık kuruluşlarında sağlık memuru olarak çalıştı. Kamu çalışmalarının ilk örgütlenme süreçlerinde ve memur sendikalarının kuruluşlarında görev aldı. KESK ile Sağlık Sosyal Emekçileri Sendikasında Şube ve Genel Merkez yöneticiliği yaptı. 1992 ve 1998'de 2 kez tutuklandı. Ayrıca hakkında birçok dava açıldı. İHD, Pir Sultan gibi değişik sivil toplum örgütlerinde çalıştı. 2000 yılından itibaren HADEP ve DEHAP'ta Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı. Siyasal çalışmalarının yanında yerel yönetimler alanında çalıştı. 2002 genel seçimlerinde DEHAP Adıyaman milletvekili adayı oldu. 2005'te yayınevi kurdu. Halen kurucusu olduğu yayınevinin genel yayın yönetmenliğini ve editörlüğünü yapmakta. Evli ve 1 çocuk babası.

Hiç yorum yok: