6 Şubat 2012 Pazartesi

Kartondan Humeyni...‏

Her yıl 19 Mayıs yaklaşınca Atatürk'ün bir büstü Şişli'de bir evden cıkartılıp Dolmabahçe'den vapura bindiği yere kadar törenle götürülür, Samsun'da da bir vapurdan bir çocuğun ellerinde inen aynı büst konuşma yapardı. BBC dünyanın en garip olayları listesine alınca kaldırıldı. Çok değil, 15 yıl önce.

Ayetullah'ın kimliği, mücadelesi, neler yaptığı hakkında zerrece bilgisi olmayan twitter ve facebook kanalizasyonlarının zangoçları iki gündür bizdeki Mustafa Kemal'den daha fazla Kemalist olanların bu komedisine benzer bir olayla dalga geciyorlar. Şu anki İran resmi tarih ideologları Humeyni'nin sürgünden dönüşünün yıldönümünde bir uçaktan Ayetullah'ın kartondan maketini indirmişler. (Ne geri adamlar ya hu, hani 15 sene önce olsa neyse!) Yalnız uçak o zamanki gibi Air France uçağı değil (Fransa'yı boykot mudur nedir) Iran Islamic Airlines uçağıymış bu sefer. E o kadar da tarihi manipülasyondan bir sey çıkmaz canım. Biz de 84 yıl boyunca Mustafa Kemal'in Padişah'tan habersiz (hatta ona rağmen) Bandırma Vapuru'na bindiğini okumadık mı? O vapurda görevli subayların Samsun'a inince binecekleri arabaların bile mevcut olduğunu öğrendiğimde 24 yaşındaydım.

Büyük adam şu Sırrı Süreyya ÖNDER (Dersim katliamını kimin yaptığı tartışılırken, CHP sıralarına yaptıgı  TBMM konuşmasından):

"Bak kardeşim size bir sosyoloji dersi vereyim. Buna derler STATÜKO. Bu katliamın müsebbibi statüko ve taraftarlarıdır. Olaya böyle bakmayınca konuyu tabi ki anlayamazsınız. Yok o zaman başbakan kimdi, yok Kel Ali mi vardı, Cin Ali mi vardı, bunları tartışırsınız. O zamanki statükonun adı CHP idi, şu ankinin adı neo-Kemalist AKP'dir"
İran'daki statüko hakkında malzeme arayanlara bir bilgi de ben vereyim, duyduğuma göre Azeri, Türk, Kürt, Terekeme, Acem, Arap, Ermeni vb. 50 milletten insanın yaşadığı İran'da her sabahın köründe ilkokul öğrencilerini sıraya dizip "Farisi'yim, doğruyum, varlığım Fars varlığına feda olsun" diye and okutuyorlar, sorana da "Buradaki Fars o manada değil canııııım, kendini Farisi hissetmek manasında" diyorlarmış (yok lan şaka şaka, bu kadar saçma bir şeyi kim yapar ki?)

Hiç yorum yok: