2 Şubat 2012 Perşembe

AKP Pişkince Reddediyor

Toplu mezarların açılması ve faili meçhul cinayetlerin açığa çıkarılması için verdikleri Meclis Araştırma Komisyonu önergesi AKP’li vekillerin oylarıyla reddedilen BDP, dün Meclis’e konuyla ilgili tekrar önerge verdi.

Amed’de 90’lı yıllarda JİTEM’in kullandığı bina ile Kapalı Cezaevi ve Adliye Sarayı’nın bulunduğu Saraykapı‘da 11 Ocak’ta başlayan kazılarda bulunan kafatası sayısı 26’ya yükseldi. BDP Amed Milletvekili Altan Tan, 23 Ocak’ta „kazılarda bulunan cesetlerin bütün yönleriyle araştırılması“ talebiyle verdiği Meclis Araştırma Önergesi önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.  Önerge sahibi Tan, Meclis’te yaptığı konuşmada kazı yapılan yer ile ilgili olarak önceki dönemde BDP’li milletvekillerinin defalarca önerge verdiğini, Genel Kurul’da konuşma yaptığını ancak buna rağmen AKP Hükümeti’nin hiçbir şey yapmadığını hatırlatarak, şöyle konuştu: „Bu cesetler kime ait, devlet buna cevap vermelidir. 10 bin yıl öncesine ait olmadığı kesindir. Eğer DNA testi verenlerin çocukları burada değilse bu vatandaşların çocuğu nerededir. Bunları açıklamanız gerekiyor. Kaybolan vatandaşlar nerede? 2 soru soruyoruz. Birincisi, bu kemikler kimlere ait? İkincisi ise kaybolan çocuklar nerededir?“

Hakikatleri araştıralım

Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurulmasının önemine vurgu yapan Tan, „O dönemin valilerine, emniyet müdürlerine niye sorulmuyor. ‘Hiçbir bilgimiz yoktu’ diyorlarsa, siz orada ne yapıyordunuz? Domates mi satıyordunuz. Bu kadar cinayet olacak siz ‘Duymadım, bilmedin, görmedim’ diyeceksiniz. O dönemin orada görev yapan bütün kişilere sorulmalı ve bu insanlar hakkında soruşturma açılması lazım“ dedi. Önerge AKP’li vekillerin „hayır“ oyu ile reddedildi.

BDP yine önerge verdi

Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması yönündeki talebinde ısrar eden BDP, dün verdiği yeni önerge  ile taleplerini yineledi. BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, toplu mezarların açılması, cenazelere uygulanan insanlık dışı muamelenin, faili meçhul cinayetlerin açığa çıkarılması ve faillerin bulunması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Önergede JİTEM üssü ve Silopi’nin Görümlü Beldesi’ndeki toplu mezarlarda çıkan kemikler ile bir askerin sosyal paylaşım sitesinde gerilla cenazelerine işkence yapıldığını ve toplu mezarlara gömüldüğünü gösteren fotoğraflara dikkat çekildi. Fotoğrafların AKP Hükümeti iktidar olduğu 2007 tarihinde çekildiğine işaret eden Aydoğan, „Fotoğraf, bölgenin birçok yerinde yüzlerce kişinin gömülü olduğu toplu mezar gerçeğinin 2000’li yıllarda da yaşandığının kanıtıdır. Her yerde ‘faili meçhullerin üzerine gidiyoruz. Toplu mezarları açıyoruz’ diyen AKP’lilere cevap niteliğindedir“ dedi.

Savaş suçu işleniyor

BM Cenevre Sözleşmesi’nin 15, 16 ve 17. maddelerine atıfta bulunulan önergede, „Ancak savaş hukukunun uygulanmadığı bölgede 1990’lı yılların başından itibaren çatışmalarda yaşamını yitiren PKK gerillalarının cenazelerine uygulananlar hala yeni yöntemlerle sürüyor. ‘Savaş suçu’ olarak nitelenen ‘ölüye saygısızlık’ son birkaç yılın verilerine dahi bakıldığında uygulanan bir yöntem olarak ortaya çıkıyor“ denildi.

BDP’nin talepleri


Meclis’te konuyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Aydoğan taleplerini şöyle sıraladı:
- Kayıtlara göre Türkiye’de 17 bin 547 faili meçhulün bulunduğu göz önünde bulundurulursa, bunların aydınlatılması için ivedilikle toplu mezarlar açılmalı,

- Failler açığa çıkarılarak sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmalı,

- Bu bağlamda bütün toplu mezarların açılması ve cenazelere uygulanan insanlık dışı muamelenin tüm yönleriyle araştırılması,

- Meydana gelen maddi ve manevi zararların tespit edilmesi amacıyla meclis araştırması açılması gerektiğini Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince meclis araştırması açılması. 

DİHA/ANKARA


Hiç yorum yok: