6 Ağustos 2012 Pazartesi

Sozdar Avesta: Devrimci Hamle Başladı, Özerk Yönetimler Oluşturulmalı

Behdinan - PKK Yürütme Komitesi Üyesi Sozdar Avesta, Şemdinli’de yaşananlar için “Devrimci bir operayon” diyerek, “Bu son yıllarda yapılan en büyük ve kalıcı operasyon olarak değerlendiriliyor. Adım adım bu daha da ilerletiliyor” dedi. Avesta, “Artık devrimci bir hamle başlamıştır. Bir taraftan da halkımız bu hamleye katılmak için kendi demokratik özerk yönetimlerini oluşturmalıdır” diye ekledi.

PKK Yürütme Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, 23 Temmuz’dan bu yana Şemdinli’de yaşananları ve 15 Ağustos’un yıldönümünü PKK’nin internet sitesinde yayınlanan bir açıklama ile değerlendirdi. Şemdinli’de yaşananları “Devrimci bir operasyon” olarak değerlendiren Sozdar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“HPG gerillalarının 23 Temmuzda Şemzinan’da başlattıkları devrimci harekât yeni bir süreci ifade ediyor. Özellikle de Kuzey Kürdistan’da gerilla savaşında yeni bir atılımdır. Bu nedenle başta bu atılımı başlatan ve geliştiren, 15 günü aşkın bir süredir Şemzinan’ı kuşatma altında tutan ve bölge üzerinde önemli bir etki yaratan, bu tarihi süreç içerisinde kahramanca ve fedai bir şekilde, Apocu tarzla vuruş yaparak şehit düşen yoldaşları saygıyla anıyorum. Direnişleri karşısında saygıyla eğiliyorum. Ve tekrardan özellikle de Hezên Parastina Gel gerillalarını ve bu kuşatmada yer alan bütün arkadaşları selamlıyorum ve bu atılım tüm Kürdistan halkına kutlu olsun diyorum.

EYLEM DEĞİL, OPERASYON

23 Temmuz Atılımı Kuzey Kürdistan’da, Şemzinan arazisi üzerinde başladı. Şüphesiz bu alan bilinçli olarak ve önemli hazırlıklar sonucunda seçilmiştir. Bu atılım kendi içerisinde hem askeridir, hem örgütseldir, hem de düşmanı Kürdistan’dan darbeleyerek kovma atılımıdır. Kürdistan’dan düşmanı çıkarma atılımıdır. Devrimci bir operasyondur. Sadece bir eylem olarak adlandıramayız. Sadece bir eylem değildir, bir operasyondur. Bugün bazıları tartışıyor, “gerilla eskiden vurup kaçıyordu. 23 Temmuz’la başlayan hamleyle beraber gerilla vuruyor ama kaçmıyor, vuruyor alan tutuyor yani taktik değiştirmişler”. Bu son yıllarda yapılan en büyük ve kalıcı operasyon olarak değerlendiriliyor. Adım adım bu daha da ilerletiliyor. Şüphesiz bunun kamuoyu üzerinde etkisi olmaması için Türk devleti bütün gücünü devreye koymuştur. Basını devreye koymuş. Türk basını özel savaş basını, ordu basını gibi hareket etmekte.

HALKIMIZ GERİLLA KAYNAKLARINA İNANMALI

15 gündür Şemzinan’da devam etmekte olan oldukça şiddetli çatışmalar hiç yokmuş gibi gösteriliyor. Bunu gizliyorlar, vermek istemiyorlar. Toplumun etkilenmesini istemiyorlar. Tüm bunlara rağmen bir kez daha özgür Kürt basını bu kara yüzlerini deşifre etmektedir. Bunların yalanlarının ortaya çıkarıyor. Özgür, demokratik, alternatif basın bu konuda bu süreci izliyor ve kamuoyuyla paylaşıyor. Bu nedenle de baktığımızda Türk devleti bu son günlerde bazı şeyleri itiraf etmek zorunda kaldı. Bizzat başbakan yardımcısı bunları itiraf etti. Dışişleri bakanı yine öyle. “Şemzinan’da, Botan ve Behdinan alanlarında çok ciddi olaylar oluyor takip ediyoruz. Üzerinde duruyoruz” gibi açıklamalar yaparak olanları tersyüz etmeye çalışıyorlar. Kamuoyu üzerinde yalan ve spekülatif söylem ve haberlerle bir dezenformasyon yaratarak halkı ve toplumu kandırmaya çalışıyorlar. 28 yıldır bu topraklarda yürütülen gerilla savaşı karşısında her yıl Türk devleti kendisine bir gerekçe oluşturuyor ve bunun üzerinden kendisini kurtarmaya çalışıyor. Oramar, Bezele, Zap operasyonunda, Konserve tepesi, Ştazan eylemlerinin hepsinde söyledikleri yalanları hep tekrarlanıyor. İşte “dış güçler destekliyor” diyorlar. “PKK’nin askeri gücü bu eylemleri yapmaya yetmez” diyorlar. Bu eylemlerle bir kez daha yalanları ortaya çıkmış oluyor. PKK kendi gücünü bütünüyle devreye koyarsa bu eylemleri ve daha fazlasını da yapmaya yetmektedir. Şemzinan’da 15 gündür işgal devam ediyordu. Bugün askeri operasyonlarımızın ikinci bölümü devreye girdi. Çelê’den de bu yönlü eylemlerin olduğuna yönelik haberler aldık. Çelê’de de gece yarısından itibaren 19 düşman noktası üzerine gerilla operasyonları gerçekleşiyor. Karakol, tepe, yol kontrol noktası ve düşman güçlerinin olduğu birçok noktaya yönelik olarak gerillalar eylemlerle beraber bir hamle başlatmışlardır. Bu esas olarak Şemzinan’ı tamamlayan ve ilerleten bir adım olmaktadır. Gerilla güçleri bir kez daha kendi potansiyelini herkese gösterdi. Geçen süreçte kendi gücünü tam olarak ortaya koymadığı anlaşılmaktadır. Ancak bu süreç artık bir gerilla sürecidir. Gerilla, gerçekleştirdiği operasyonlarla, Şehit Arjin ve Şehit Mahir yoldaşların da adını alarak onların da intikamlarını gündeme getirerek operasyonlarını başlatmıştır. Bu operasyonları sadece, eylemleri başlatıp bitirecek olan bir tarz olarak ele almamak gerekir. Bunlar devam edecektir. Etkileri de kamuoyuyla paylaşıldı. İşte 100 asker öldürülüyor ama 10 asker olarak yansıtıyorlar. Ancak gerilla kaynaklarının verdiği bilgilerin doğru olduğuna halkımız inanmalıdır. Halkımız bu bilgileri esas almalıdır. Süreci takip eden bizim dışımızdaki güçlerin bu sürece göre yaklaşımları nasıl ortaya çıkacaktır? Türk devleti kimi kandırmaya çalışıyor. Olanların üzerini kapatmaya çalışıyor. Ancak o kadar büyük bir harekât ki üzerini kapatamıyor.

KÜRDİSTAN HALKI DEVRİM AŞAMASINI YAŞIYOR

Karşıt güçler bir kez daha Türk devletini destekleme girişimlerini gösteriyorlar. Ama genel olarak Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi önemli bir aşamadadır. Devrim aşamasını yaşıyor. Batı Kürdistan’da devrim sürecidir. Kuzey Kürdistan’da devrim sürecidir. Güney doğu Kürdistan’da kazanımlarını korumaya çalışıyor. Artık zaman Kürt halkı için özgürlüğünü kazanma ve varlığını koruma zamanıdır. Bunu yaşamsallaştırıyor. Bu süreç bu esas üzerinden bilinçli bir biçimde başlatılmış bir süreçtir. Biz Botan Behdinan hattını iyi biliyoruz. Colemêrg, Çelê, Şemzinan hattı bizim tarihimizde de oldukça önemli bir alandı. Bu alanlarda Kürt gerillaları destanlar yazdı. Kürt halkının tarihinde de oldukça önemli bir yeri vardır. Gerilla mücadelesi daha 84’te başlamadan önce o dönemki işbirlikçi güçler “PKK Colemêrg’e girerse artık kimse onu bitiremez” diyorlardı. “Ne olursa olsun gerilla bu alanlara girmemelidir” diyorlardı. Gerillalar tam 28 yıldır bu alanlardalar. Şemzinan, Eruh hattında ‘84 15 Ağustos atılımıyla başlattığı ilk eylemlerini gerçekleştirdi. Gerilla o günden bu güne bu alanları bırakmadı ve yaşamaya devam etti. Halkımız, genel kamuoyu ve dost-düşman herkes bunları bilmelidir.

DEVRİMCİ HAMLE BAŞLADI, HALKIMIZ ÖZERK YÖNETİMLER OLUŞTURMALI

Artık devrimci bir hamle başlamıştır. Bir taraftan da halkımız bu hamleye katılmak için kendi demokratik özerk yönetimlerini oluşturmalıdır. Kürt halkı da üzerinde yürütülen katliamların intikamını en iyi kendi sistemini oluşturarak alabilir. Gerilla şu anda Roboski’nin intikamını, öldürülen Kürt çocuklarının intikamını, zindanlarda katliamla yüz yüze bırakılanların intikamını en önemlisi de Önderliğimiz üzerindeki tecridin intikamını alıyor. Bunları Rêber Apo üzerindeki tecridi, İmralı’daki imha sistemini kaldırmak için yapıyor.

Bu dönemin önceki dönemlerden farkı vardır. Bu dönemin farkı sadece bir direniş değil serhildan olmasında, başarıyı getirmesinde ve zafere götürmesindedir. Gerçekten de çelikten bir iradedir. Bilinçli bir duruştur. Yaratıcı bir planlamadır. Örgütlenmiş bir harekâttır. Gerilla güçleri her açıdan, mevzilenmede ve üzerine gitmede fedai bir ruhla bu Şemzinan hamlesini başlatmıştır. Çelê’yle devam ediyor. Ve gerillanın bulunduğu her alanda bunun cevabı da verilecektir. 15 Ağustos atılımı bütün Kürdistan’da bu şekilde karşılanacak ve Kürt halkı bütün alanlarda kazanımlarını koruyacak ve geliştirecektir. Önemli bir atılımdır. Halkımıza moral vermiştir. Düşmanı şaşırtmıştır. Toplantı üzerine toplantı yapıyorlar. Açıklama üzerine açıklama yapıyorlar. Hiç kimsenin aklının almayacağı tersyüz edilmiş şeyler söylüyorlar. İşte güya Şam’da yapılmak istenenler burada yapılmak isteniyormuş, sözde Esad korunmak isteniyormuş. Bunlar ahlaksızlıktır. AKP hükümetinin siyasetini açığa çıkarıyor. Bu söylemler kendi çaresizliklerinden, daralmalarından, şaşkınlıklarından kaynaklanıyor. Ne yapacaklarını bilemediklerinden topu başka yerlere atıyorlar. Kendileri de iyi biliyor ki Kürdistan halkı düşmanını iyi tanıyor ve kendi tutumunu da zamanında ortaya koymuştur. Yıllardır BAAS rejimine karşı tutumu ortadadır. Ancak bunları ters yansıtıyorlar. Tamamen karalama propagandalarıdır. Halkımız da bunları çok iyi biliyor. Sadece Kürt halkı da değil dünya halkları da, Türkiye halkları da bunları iyi biliyor. Dış güçler de biliyor.

Bir kez daha diyoruz ki bu eylemler bir eylem olmanın ötesinde bir atılımdır. Devrimci bir atılımdır, kutsal bir atılımdır, başarılı bir atılımdır. Bu atılımı da bir kez daha kutluyor ve selamlıyorum. Bütün parti adına selamlıyorum. Gün genel kazanımlarımıza sahip çıkma günüdür. Bütün gençlerimizi HPG saflarında bu atılıma katılmaya davet ediyoruz. Tüm Kürt kızlarını YJA Star saflarına katılmaya davet ediyoruz. Bu hamlede YJA Star da önemli bir rol üstlenmiştir. Bütün hareket olarak bu atılımı genel hareketin atılımı olarak değerlendiriyor ve ele alıyoruz. Bu nedenle de fedaice ve kahramanca bu atılımda şehit düşen arkadaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyorum. Bütün Kürdistan özgürlük gerillalarını selamlıyor ve atılımlarını kutluyorum.


15 AĞUSTOS’TAN 23 TEMMUZ’A

15 Ağustos atılımının da 28. yıl dönümüdür. Bu da ayrıca anlam içeriyor. Bundan 28 yıl önce Kürdistan gerillaları küçük bir grupla Şemzinan ve Eruh’a girdiler. Ancak o zamanlar büyük bir inanç vardı. Gerçekten de hem inançları güçlüydü, bağlılıkları, halk sevgileri güçlüydü. Hem de dayandıkları ideolojik ve felsefik anlayışlarının ifadesi olan Rêber Apo’ya sonsuz inanıyorlardı. Bunun üzerine hem Eruh’ta hem de Şemzinan’da eylemlerini gerçekleştirdiler ve başarılı da oldular. 28 yıl sonra adım adım biz 15 Ağustos’a giderken 23 Temmuzdan beridir Şemzinan bir bütün olarak gerilla kuşatmasındadır. Bu bir ruhtur. Bu bir inançtır. Bu bir iradedir. Bu gerçekten de bir duruşu ifade ediyor. 15 Ağustos’ta ‘84’te henüz doğmamış olan gençler, bugün 20 yaşlarındaki Kürt gençleri özgürlük gerillaları olarak aynı 15 Ağustos ruhuyla, Mahsun Korkmaz yoldaşın, Mustafa Yöndem yoldaşın, Erdal yoldaşın, Bedran-Mehmet Sevgat yoldaşın takipçileri olarak, o komutanların takipçileri olarak bir saldırıya geçmişlerdir. Bu bir ruh işidir. 15 Ağustos kendisiyle bir ruh, bir irade, bir örgütlenme, bir bilinç oluşturdu, bir toplumsallık ortaya çıkardı. Bu ruh üzerinden bir toplum inşa edildi. Bunun için Rêber Apo “15 Ağustos’un ilk mermisi başta halkımızın kafasında yaratılan karakollara sıkıldı, bu karakollar yıkıldı” diyordu. “ilk mermi yaratılan korkak yüreklere sıkıldı. Parçalanan yüreklere yeniden taze bir kan verdi. Büyük bir yürek ortaya çıkardı” diyordu. Bu gerçekten de kendisini göstermektedir. 28 yıldan bu yan aralıksız bir şekilde bu mücadele devam ediyor ve Kürt halkının yaratımlarını geliştirmiştir. 15 Ağustos atılımı olmasaydı kimse Kürtlerin olduğundan haberdar değildi. Zaten 15 Ağustos’tan önce haritasından Şemzinan ve Eruh’u çıkarmıştı. İlk 15 Ağustos eylemi olduğunda generaller haritaya baktıklarında Şemzinan ve Eruh’u bulamamışlardı bile. Ama şimdi neredeyse Eruh, Şemzinan, Çelê, Çatak ve bir bütün Kürdistan coğrafyasını teknik ve askerlerle kuşatmışlar. Yüzlerce karakol kurmuşlar. Tüm bunlara rağmen gerilla büyük bir güçle ve iradeyle bunların üzerine gidiyor. Bugün de bir birlerine bağlılıkları canlıdır ve günceldir. 15 Ağustos eylemlerine verilecek en doğru yanıt bu şekilde olabilir. Ancak böyle layık olunabilir. Ancak 15 Ağustos ruhu zaferi elde edebilir. Hem ruhuyla, örgütlenme tarzıyla, başarıya kilitlenmesi ve inancıyla ancak bu atılım karşılanabilir. Kayseri’de Eriş ve Andok arkadaşlar bu süreci başlattılar ve o zamandan beridir bu süreç devam ediyor. Bir kez daha Kürdistan gerillaları 15 Ağustos’ta Şemzinan’da tarih yazıyorlar. Geçen gün Eruh’u da vurdular. Bunlar tekrardan tarih yazıldığını gösteriyor. Botan Behdinan hattı tarihi günler yaşıyor. Kürdistan halk savaşının merkezi olan bu alanlar kutsal değerlerin korunduğu alanlar olmaktadır. Bu alan gerillaları bir hamle içerisindedirler.
Bütün Kürdistan ve özelde de Botan üzerindeki korkutma amaçlı baskı ve işkenceler devam ederken Botan halkı şahsında özgürlük mücadelesinin özerkliği kurma çalışmalarını engellemek için Roboski katliamını gerçekleştirdiler. Buna Botan halkı bizzat şahitlik yaptı. Botan halkı 15 Ağustosa şahitlik etmişti. Burada 35 Kürdün katledilmesiyle de istediğini yapamadı. Bu hamle ile bunun da intikamı alınmış oldu. Burada öne çıkarılması gereken, yeni bir hamle başlamıştır ve bu devam edecektir. Herkes bunu iyi bilmelidir. Devam edecektir ve ettirilmelidir de. Devam ettirilmesi için bütün PKK militanları, PAJK militanları, bütün halkımız ve bütün mücadele alanları diplomasiden tutun, ekonomiye kadar bütün çalışmalarını bu atılıma göre gerçekleştirmeli, buna göre katılmalıdır. Bu yeni atılımı görmeli ve buna göre bu tarihi adımla birleşmeli onunla bütünleşmeli. Bu hamleyle başarıya ulaşmalı. Erken başlayan 15 Ağustos hamlesi gerçekten de bu şekilde devam da edecektir. Kürdistan gerillası için her gün 15 Ağustos’tur. 15 Ağustos sembolik bir gün değildir. Belki bir yıl dönümü olabilir. Ama Kürdistan gerillası her günü 15 Ağustos ruhu, duruşuyla, Agit ve Bedranların tarzıyla karşılıyor, mücadelesini yürütüyor ve geliştiriyor. Geçen yıllarda aynı coğrafya üzerinde Bruskların, Rukenlerin, Berwarların, Çiçeklerin intikamı alındı. Bu ruhla üzerine gittiler ve gerçekten de kazandılar. Bu yoldaşlarımızı da bir kez daha anarken bu atılımın bütün halkımıza kutlu olmasını diliyoruz.”


ANF

Hiç yorum yok: