1 Şubat 2012 Çarşamba

Danske Bank, Roj TV Hesaplarını Dondurdu

Kopenhag - Danimarka mahkemesinin kararı ardından temyiz kararı beklenmeden uydu yayınları durdurulan Roj TV’nin uzun yıllardır birlikte çalıştığı Danske Bank da artık işlem yapmayacağını açıkladı.

Kopenhag Şehir Mahkemesi’nin 10 Ocak’taki Roj TV kararı henüz nihai bir hükme bağlanmamışken, çeşitli yöntemlerle fiili olarak uygulanıyor. Roj TV, mahkeme kararını temyize götürdüğü için, mahkemenin kararı mevcut durumda yok hükmünde.

Ancak buna rağmen yayınları durduran uydu şirketlerinden sonra Danske Bank da temyiz kararını beklemeden Roj TV’nin hesaplarını dondurdu.

Roj TV yaptığı açıklamada Danske Bank’ın kendilerine gönderdiği mektupta şunları yazdığını bildirdi: "Basından edindiğimiz bilgilere göre 114'üncü madde kapsamında cezaya çarptırıldığınızdan dolayı sizinle müşteri olarak çalışmama kararı almış bulunuyoruz.”
Danimarka Ceza Yasası'nın 114. maddesi "Bir kişi, grup veya organizasyon, hedefi terör eylemleri olan icraatlarından dolayı cezalandırılır" hükmünü içeriyor.

Kararı yorumlayan Roj TV, “Yani mahkeme şirketin ve yayınların devamı yönünde karar verdiği halde Danske Bank kararı okumadan ve bizim yaptığımız itirazı dikkate almadan böyle bir uygulamaya gitti” dedi.

Açıklamada şöyle denildi: “Şirket yöneticilerimizin yaptıkları girişimler sonucu diğer bankalar da aynı tavrı sergilediler. Öyle görünmektedir ki; Danimarka devleti adına gizli bir el, kendisini mahkeme yerine koyarak basın faaliyetlerini ve ticaret serbestisini keyfi bir şekilde engellemektedir.”

ABD BASKISI

Roj TV, bu uygulamaların ABD Ankara Büyükelçisi’nin yaptığı açıklamanın sonrasına denk geldiğine dikkat çekti. ABD'li elçi Francis Ricciardone, 27 Ocak günü Türk gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında, “Roj TV sustu. Türkiye için yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz” diyerek Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğine işaret etmişti.

Roj TV, “Wikileaks belgelerinde de açıkça göründüğü gibi ABD-Türkiye ve Danimarka devletleri ROJ TV’ye karşı hukuk dışı yollarla ve tamamen siyasi yöntemlerle basın-yayın ve ifade özgürlüğünü engellemiştir” dedi.

DANİMARKA HÜKÜMETİNEÇAĞRI

Danimarka hükümetine çağrıda bulunan Roj TV şöyle dedi: “Danimarka hükümeti, televizyonumuzun bağlı olduğu şirketin banka işlemlerini hangi yasa veya hangi mahkeme karar ile dondurulduğunu açıklamak durumundadır. Bu fiili uygulamalar Danimarka mahkemesinin kararını tanımama anlamına gelmektedir. Danimarka şehir mahkemesinin kararının Danimarka Devleti eliyle islemez kılınmıştır. Danimarka halkı ve kamuoyu ve basın kurumlarını duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

Fransız uydu şirketi Eutelsat, 19 Ocak günü aldığı hukuksuz bir kararla Roj TV yayınlarını tek taraflı olarak durdurmuştu.. 22 Ocak’ta ise Roj TV tamamen karartılmıştı. Bunun üzerine İntelsat 1 W uydusundan Yunanistan üzeri devam eden Roj TV yayınları, aradan bir gün geçmeden bu kez Amerikan müdahalesiyle karşılaşmış, Yunan hükümetine uygulanan baskılar sonucu yayınlar tekrar karartılmıştı. Roj TV yayınları mevcut durumda internet üzeri devam ediyor.

Hiç yorum yok: