10 Şubat 2012 Cuma

Bir Günde 63, 10 Günde 182, 41 Günde 1069 Gözaltı

AKP-Gülen rejimi bugün Adana, Hatay, Diyarbakır, Malazgirt ve Halfeti’de 63 kişiyi gözaltına alırken, bu sayı son 10 günde 182’ye, yılın başından bu yana ise 1069’a yükseldi. Terörle mücadele adı altında gerçekleştirilen bu düzeydeki gözaltılar, komşu Suriye dahil bugün dünyanın en baskıcı rejimlerinde bile yaşanmıyor.

ADANA VE HATAY’DA 44 GÖZALTI

Adana ve Hatay'da bu sabah gerçekleştirilen KCK adı altında düzenlenen ev baskınlarında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu en az 44 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Operasyon kapsamında MİT lojmanlarında da arama yapılması dikkat çekti.

Eş zamanlı baskınlar bu sabah saat 05.00'te başlayıp 07.30'da sona erdi. Hatay ve Adana ile Ceyhan İlçesi'nde çok sayıda adrese düzenlenen baskınlarda, aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu 44 kişi gözaltına alındı. Adana kent merkezindeki operasyon kapsamında polis MİT lojmanlarının aranması dikkat çekti.

Gözaltına alınanlardan Süheyla Bayav, Hebun Bağrıyanık, Zara Bağdu, Şilan Bağdu, Mazlum Duran, Nusret Konak, Gökhan Aslan, Nezir Geyik, Velat Sansarkan, Mahmut Kaya ve Raif Zamir adlı kişilerin isimleri öğrenilirken, polisin gözaltına aldığı kişiler sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 2 MİT mensubu da ifade için Adana Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Gözaltına alınanların ne ile suçlandıkları bilinmiyor.

DİYARBAKIR’DA 5 GÖZALTI

Diyarbakır'ın Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde sabah saatlerinde çok sayıda baskın düzenlendi. Düzenlenen ev baskınlarında Sadık Yöntem ve Fahri Aralan ile isimleri öğrenilemeyen 3 kişi gözaltına alındı. Bazı evlere düzenlenen baskınlarda hakkında arama kararı olanların arandığı öğrenildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 5 kişi Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. Dün ve önceki gün de düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 2 kişi ile birlikte gözaltı sayısı 7'ye çıkarken, gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri sürüyor.

MALAZGİRT’TE 2 GÖZALTI

Ayrıca Muş’un Malazgirt İlçesi'nde sabah saatlerinde yapılan ev baskınında Murat Payçu ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen 2 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

HALFETİ’DE 12 GÖZALTI

Urfa'nın Halfeti İlçesi, Göklü Beldesi ile Bozyazı ve Ortayol köylerinde bu sabah eş zamanlı ev baskınları yapıldı. Yapılan baskınları sonucu en az 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, Halfeli İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı askerlerince yapılan baskınların devam ettiği belirtildi.

Gözaltına alınan, Sevim Dilaver, Bülent Korkmaz, Hasan Tutak, Hasan Göklü, Ali Altun, Ali Şen, İbrahim Gül, Gökhan Kayıkkaç, Mustafa Çetinüstün, Sait Saim, Kemal Saim, Naim Kökoğlu'nun emniyette bekletildiği belirtildi.

HİLVAN’DA GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİ SAVCILIĞA GETİRİLDİ

8 Şubat günü Hilvan İlçesi'nde sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında aralarında BDP'li yöneticilerin de bulunduğu 9 kişi gözaltına alınmıştı. MEYA-DER Başkanı İhsan Yavuz, BDP İlçe Başkan Yardımcısı İsmet Koç, BDP eski İlçe Başkanı M. Ali Sütpak, Belediye Meclis Üyesi M. Emin Demir, BDP Eski İlçe Başkanı Hasan Kılıç, Ali Özdemir, Mehmet Kanat, Ruşen Coşkun ve F.Ö.'nün de (15) bulunduğu 9 kişi, emniyet işlemlerinin ardından Hilvan 10 Şubat Cuma günü Cumhuriyet Savcılığı'na getirildi. Gözaltındakilerin ifade işlemleri başlarken, aralarında Urfa İl Eş Başkanı Fatma İzol'un da bulunduğu çok sayıda kişi adliye binası önüne geldi.

YILIN BAŞINDAN BERİ SİYASİ GEREKÇELERLE 1069 GÖZALTI

ANF ve DİHA’daki gözaltı haberlerinden oluşturulan bilançoya göre yılın başından bu yana, 1 Ocak-10 Şubat arasında siyasi gerekçelerle en az 1069 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında çoğunluğu KCK operasyonlarında gözaltına alınanlar olmak üzere, belediye başkanları, gazeteciler, siyasetçiler, sendikacılar, insan hakları savunucuları, çocuklar, öğrenciler ve kadın aktivistler bulunuyor.

10 GÜNDE 182 GÖZALTI

1-10 Şubat tarihleri arasında başta Batman, Urfa, Kızıltepe, Hakkari ve Adana olmak üzere Kürdistan ve Batı kentlerinde en az 182 kişi gözaltına alındı. Bu süre içerisinde Batman’daki eş zamanlı baskınlarda 44, Hakkari’deki köy ve ev baskınlarında 30, Urfa’nın Hilvan ve Halfeti ilçelerinde 21, Kızıltepe’de 9 kişi gözaltına alınmıştı.

OCAK’TA 887 GÖZALTI

Birçok kez eş zamanlı operasyonların yapıldığı Ocak ayında ise en az 887 kişi gözaltına alındı. 29 Ocak’ta Tatvan’da gözaltına alınan 29 kişi, 17 Ocak’ta Siirt’te 38 kişi, 13 Ocak’ta İstanbul merkezli eş zamanlı baskınlarda 39 kişi bunlar arsında yer alıyor.

Bu bilançolar sadece ANF ve DİHA’da yer alan gözaltı haberlerinden elde edildi. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: