2 Ağustos 2012 Perşembe

PYD Lideri Müslim: Yeni Osmanlıların Denetimine Girmek Istemiyoruz

Rusya’nın Sesi radyosuna bir röportaj veren PYD Salih Muslim, Kürtlerin yeni Osmanlıların denetimine girmek istemediğini söyledi.

Halep’teki Kürtlerin durumu radyodan Kamiz Şeddadi’ye değerlendiren Müslim, Halep’teki çatışmaların radikal İslamcıların bulunduğu mahallelerde meydana geldiğini ifade ederek Kürtlerin bu çatışmalardan olumsuz etkilendiğini bu yüzden savunma pozisyonu aldıklarını ifade etti. Müslim sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu andaki çatışmalar genelde radikal İslamcıların konuşlandığı mahallelerde meydana geliyor. Bu bölgelerde de Kürtler yaşıyor ve bu insanlar çatışmaların olumsuz etkilerini yaşıyorlar. Bir süre önce üç Sivil Kürt, çıkan çatışmalar sırasında hayatını kaybetti. Genelde ise Halep’in Kürt mahalleleri ne hükümet yanlısı silahlı kuvvetlerin, ne de muhalefete ait silahlı güçlerin hedefi olmadı. Aynı şekilde Halep’te yaşayan Kürtlerin iyi organize olduklarını da söyleyebilirim, kendi savunma güçlerini oluşturdular ve bu güçler Kürt mahallelerinin savunmasını yapıyorlar.”

Suriye’de Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bölgelerin kontrolüne ilişkin soruyu değerlendiren Salih Müslim Kamışlı ve Sare Kaniye şehirlerinde hükümet güçleri bulunduğunu ancak bunlar yerel yönetime karışmadıklarını altını çizdi. Halkın Kobani, Afrin, Derik ve bunlara komşu köy yerleşim yerlerinde kontrolü ele aldığını ifade eden Müslim “Suriye’nin Kürt bölgelerinde durum genel olarak sakindir. Şu anda Batı Kürdistan’ın yönetimi ile ilgili tüm kararlar Suriye Kürtleri Yüksek Konseyi tarafından alınıyor. Bu konsey, Irak Kürdistan’ın başkenti Erbil’de Demokratik Birlik Partisi tarafından kurulmuş olan Batı Kürdistan Halk konseyi ve Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi arasında imzalanan anlaşmaya göre kurulmuştur” dedi

ANKARA KÜRTLER ARASINDAKİ GÖRÜŞ FARKLILIKLARINA OYNUYOR

Türkiye’nin, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) güney sınırlarında konuşlandığına ilişkin suçlamalarını değerlendiren PYD Başkanı Suriye’de PKK ve savaşçılarının hiç bir faaliyeti olmadığını, tüm bunlar Türkiye makamları tarafından uydurulduğunu vurgulayarak “ Ankara 30 yıldan fazladır PKK ile mücadele adı altında partimiz de dâhil olmak üzere tüm Kürtlere karşı mücadele etmektedir. Her şeyden önce Suriye’deki Kürtlerin birleşmesini istemiyorlar. Çünkü Ankara bütün Kürt politikasını, Kürt politik güçleri arasındaki görüş farklılıkları üzerine kuruyor. Suriye isyanının başlamasından bu yana Türkiye Suriye’ye asker sokmak için bahane arıyor. Bunun nedeni Suriye’deki demokrasinin kaderi üzerine endişeler değil, Kürtlerin ulusal haklarına kavuşmalarına engel olmak isteğidir. Bence şimdiki Dünya kamuoyunun tavrı Türkiye’ye, Suriye topraklarına askeri müdahale yapma imkânı vermiyor. Ancak yine de bu olası istilaya karşı tüm gücümüzle karşı koyacağız. Böyle bir müdahale Türkiye için içinden çıkması çok zor olacak bir bataklık haline gelecektir. Suriye’nin ne Arap, ne de Kürt halkları ‘Yeni Osmanlıların’ boyunduruğuna bir kere daha düşmeyi istemiyorlar” dedi.

SURİYE MUHALEFETİNİN BİR PARÇASIYIZ

Müslim Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye’den alacağı yardım karşılığında PKK’ye karşı savaşmaya hazır olduğuna dair haberlere ilişkin soruya ise şu sözlerle cevap verdi: “Bu haberler gerçeği yansıtmıyor. Özgür Suriye Ordusu’nun sivil temsilcileri Kürt öz savunma güçleri ile bağlantı halindedirler. Ancak Özgür Suriye Ordusu değişik unsurlardan oluşuyor. Suriye’de bulunan bazıları bizlerle iyi ilişkiler içindedir. İstanbul ya da Antakya’da oturanlar ise Kürt karşıtı açıklamalar yapıyorlar ve bana sorarsanız ne Özgür Suriye Ordusu’nu, ne de Suriye devrimini temsil ediyorlar.

Biz Suriye muhalefetinin bir parçasıyız ve hiç bir zaman devrimden uzak kalmadık. Ancak Suriye muhalefeti içinde birlik yok. Muhalefette olanlarla ilişkilerimiz Kürt Sorunu’nun çözümüne olan yaklaşımlarına bağlıdır. Sıkı ilişkiler içinde olduğumuz bir iç muhalefet var. Aynı şekilde Suriye Ulusal Konseyi gibi dış güçler tarafından kontrol edilen ve Kürtlerin haklarını kabul etmeyenler de var, bunlarla öyle bir bağlantımız yok.

Bizler, Suriye’de yaşayan tüm uluslar ve dini azınlıkların haklarının kabul edileceği demokratik bir Suriye için mücadele veriyoruz. Dünya kamuoyunun bu yönelişimize destek vermesini isteriz. Bu anlamda Rusya’ya yönelik büyük ümitlerimiz var. Dünya politikasında önde gelen oyunculardan biri olarak Rusya, bugün Suriye krizinin çözülmesinde önemli rol oynamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Moskova’ya yaptığım ziyaret sırasında Rus makamlarına Suriye Kürtlerinin yaklaşımlarını anlatmaya çalıştım. Rus devleti temsilcilerinin adil taleplerimize anlayışla yaklaştıklarını düşünüyorum. Ümit ediyorum ki, Rus tarafı ile bundan sonra yapacağımız görüşmelerde karşılıklı anlayışı pekiştireceğiz.”


ANF

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Yasasin PKK,PYD VE PJK Yasasin kurtlerin ulusal birligi her biji kurd u kurdistan