24 Temmuz 2012 Salı

PYD: Özgür Suriye Ordusu Bize Sempati Duyuyor

Batı Kürdistan’ın en büyük ve etkili Kürt partisi PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim, Türk medyasında ''Özgür Suriye Ordusu’nun tehdit ettiği'' yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Aksine bize sempati duyuyorlar” dedi. PYD Eşbaşkanı PKK ile de herhangi bir organik bağlarının olmadığını ifade ederken, Kürt partiler arasında karar altına alınan Kürt Yüksek Heyeti’nin de kurulduğunu açıkladı.

Tarihi gelişmelerin yaşandığı Batı Kürdistan’da Kürtler, bir yandan kendi bölgelerini korumak için örgütlenmelerini güçlendirirken, diğer yandan Suriye’deki diğer halklarla barışçıl bir yaşamın koşulları için çağrılarını yineliyorlar. 19-22 Temmuz arasında Kobani, Afrin, Dêrka Hamko ve Amude kentlerinin yönetimi Kürtlerin eline geçerken, gözler Batı Kürdistan’ın en büyük kenti Qamişlo’ya çevrilmiş durumda.


Kürtler Suriye nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor. PYD kaynaklarına göre yarım milyonu başkent Şam’da, 600 bin kadarı da ülkenin en büyük ikinci kenti Halep’te olmak üzere 3,5 milyon civarında Kürt nüfusu sözkonusu.

QAMİŞO HASSAS BÖLGE

Son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin ANF’ye konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Qamişlo kentinde durumun sakin olduğunu ancak halkta bir gerginlik olduğunu belirtti. “Qamişlo hassas bir bölge” diyen Müslim, Suriye güvenlik güçlerinin kenti terk etmeleri yönünde verilmiş herhangi bir ültimatom olmadığını sözlerine ekledi.

YÜKSEK KÜRT KOMİTESİ KURULDU

Aynı zamanda Suriye’de iç muhalefeti temsil eden Demokratik Değişim İçin Koordinasyon Komitesi’nin başkan yardımcısı olan Salih Müslim, Hewler’de Kürt organizasyonlar arasında yapılan birlik anlaşmasında öngörülen Kürt Yüksek Heyeti’nin de kuruluğunu açıkladı. Müslim, 10 kişiden oluşan Yüksek Heyet’in ilk toplantılarını da bugün yapacağını söyledi.

PYD’nin de içinde olduğu bölgenin en kitlesel ve etkili gücü Halk Meclisi ile diğer bir çatı örgütü olan Kürt Ulusal Meclisi, 9-10 Temmuz tarihlerinde Hewler’de yapılan görüşmelerin ardından güçlerini ortaklaştırma kararı almışlardı. Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani huzurunda imzalanan yedi maddelik Kürt Yüksek Heyeti ve alt komitelerinin kurulmasını öngörüyordu. Yüksek Heyet’in Kürtleri hem içerde hem de uluslar arası düzeyde temsil yetkisi bulunuyor.

GÜNEY’DEN ASKER TAKVİYESİNE YÜKSEK HEYET KARAR VERECEK

PYD Eşbaşkanı, Barzani’nin çoğu Suriye ordusundan firar eden Kürt askerlerden oluşan Batı Kürdistanlı gençleri bir kampta eğittikleri ve olası bir güvenlik boşluğu durumunda gönderecekleri yönündeki açıklamasını da değerlendirdi. Bu gençlerin Federal Kürdistan Bölgesi’nde eğitildiğini doğrulayan Salih Müslim, sözkonusu askerlerin oynayacağı olası rolün “Kürt Yüksek Heyeti’nin alacağı karara bağlı olduğunu” vurguladı. Müslim, “İhtiyaç duyulursa Yüksek Heyet gelişlerini onaylayabilir” diye ekledi.

PKK İLE ORGANİK BAĞIMIZ YOK

PKK’nin Batı Kürdistan’da olduğu yönündeki iddiaları da yalanlayan PYD Eşbaşkanı, “Kesinlikle yok. PKK ile herhangi organik ilişkimiz yok” açıklamasında bulundu.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU SEMPATİ DUYUYOR

Eşbaşkan, Türk medyasında ''Özgür Suriye Ordusu’nun Batı Kürdistan’daki gelişmeler konusunda tehditte bulunduğu'' yönünde ortaya atılan iddiaları da yalanladı. Suriye muhalefeti ile ilişkilerini değerlendirirken, “Tam tersine aramızda bir dostluk var” diyen Salih Müslim, Batı destekli silahlı grup olan Özgür Suriye Ordusu’nun ise Batı Kürdistan halkının mücadelesine sempati duyduğunu belirtti. Salih Müslim, “Bize sempati duyuyorlar. Herhangi bir tehdit yok. Olmadı ve olmasını da beklemiyoruz. Anlayışla karşılıyorlar. Kürtleri devrimin bir parçası olarak görüyorlar” dedi.

PYD Eşbaşkanı, Özgür Suriye Ordusu ile komiteler düzeyinde temasların da olduğunu söylerken, kamuoyuna seslenerek, bu tür manipülatif haberlere “inanmayın” dedi. PYD, Kürt halkına da “Bize güvenleri olsun” mesajını verdi.

TÜRKİYE’DEN ASKERİ MÜDAHALE BEKLEMİYORUZ

Bölgede halkın kent yönetimlerinin ele geçirmesinin kendi güvenliklerini sağlamak için olduğunu ve herhangi bir halka karşı alınmış tedbirler olmadığını kaydeden Müslim, “Burada olanlar halkımızı korumak için yapılan hareketlerdir. Kimseye karşı değildir” dedi.
Müslim, dört yıldır demokratik özerklik projesi için çalıştıklarını vurgulayarak, bir çok Arap kesimin de Suriye için bu modele sıcak baktığını kaydetti.

“Türk halkı ile bir düşmanlığımız yok”
diyen Müslim, “Biz kimseye karşı bir adım atmadık” diye eklerken, Türk devletinin Batı Kürdistan’a yönelik bir askeri müdahalesini de beklemediklerini ifade etti. Müslim, bunun daha çok uluslar arası konjonktüre bağlı olduğunu söyledi.

ESAD’IN GELECEĞİ ARTIK SURİYELİLERİN ELİNDE DEĞİL

Başar El Esad’ın geleceğini artık Suriyelilerin elinden çıktığına da dikkat çeken Müslim, “Uluslar arası konjonktüre bağlı. Aralarında uzlaşma olursa gider, buna dış güçler karar veriyor” dedi.

Müslim, Suriye’de çatışmaların yoğun olduğunu, medyaya çok yansımasa da Halep’teki çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğünü belirtti. 


ANF

Hiç yorum yok: