20 Temmuz 2012 Cuma

Kremlin'den Erdoğan'a Yalanlama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı, Çarşamba günü Moskova'da Putin ile Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede Esad'ın ülkesinden ayrılmasının gündeme gelmediğini söyledi.
Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın Moskova’ya gerçekleştirdiği bir günlük ziyaret sırasında yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. “Şam’da patlayan bomba Kremlin’de yankılandı” başlığı atan Kommersant her iki liderin görüşme halindeyken Şam’daki patlamanın meydana geldiğini ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bunu görüşmelerin bitmesini beklemeden Putin’e ilettiğini yazdı.

Dünkü görüşmelerden sonra bugün Kremlin’den Erdoğan’ı yalanlayan bir açıklama geldi. Putin'in dışişleri danışmanı Yuri Uşakov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin'in Erdoğan'la dün yaptığı görüşmede Esad'ın ülkesinden ayrılmasının gündeme gelmediğini açıkladı. Başbakan Erdoğan, dünkü Rusya ziyaretinin dönüşünde havaalanında yaptığı konuşmada, Rusya'ya "Esad'sız bir çözüm paketi" sunduklarını ve Rus tarafının da bunu düşünmeyi kabul ettiğini söylemişti.

Suriye'de Esad'ın yönetimi bırakmasını gerektiğini savunan Başbakan Erdoğan'ın, Esad'ın olmadığı alternatif çözüm önerilerini Rusya'ya da sunduklarını belirtmişti.

GÖRÜŞME KÖTÜ GEÇTİ

Kremlin'deki zirvenin ardından iki lider basın mensuplarının karşısına gergin çıktı. Türk basını dâhil çoğunluk görüşmenin olumsuz geçtiği yorumlarında bulundu. Putin Suriye krizine hiç girmeden az konuşmayı tercih ederken soğuk duruşu dikkat çekti. Erdoğan, daha uzun bir konuşma yaptı ancak Moskova’ya ters bir şey söylememeye özen gösterdi.

Putin; “ İlişkilerimiz her alanda gelişiyor ve dinamizm içinde. Bu tempo sürerse 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefine ulaşacağımıza inanıyorum” dedi

Görüşmeler hakkında bir gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov kimsenin kendilerine Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon konusunda ikna edemeyeceğini söyledi, Suriye konusundaki fikirlerinin Annan ile yapılan görüşmelerden farklı olmayacağını belirtti.

Lavrov muhalefeti desteklemenin bir çıkmaz olduğunu belirterek, “doğru olan savaşan iki tarafı durdurmaktır” dedi. “Batı sadece Rusya’yı suçluyor ama ne yapacağını bilmiyor” diyen Lavrov, Şam’daki saldırıyı kast ederek “Libya senaryolarını tekrarlamak istiyorlar. Ama burada çok büyük çatışmalar meydana gelebilir” diye uyardı.

Erdoğan'ın düşürülen uçak konusunda belge değil bilgi paylaşımında bulunduğunu belirtti. Rusya’nın Sesi Radyosu üç önce yayınladığı resmi olmayan bir bilgi ile Türk uçağı Rus yapımı Pantsir (Zırh)-C1 füzesi tarafından düşürüldüğünü bildirmişti. AFP’ye bilgi veren bir Rus yetkili ise Türk uçağının Suriye hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldüğünü söyledi.

Başbakan Erdoğan yurda dönüşünün ardından yaptığı basın toplantısında Rusya'ya Esad'sız bir yönetim modeli önerdiklerini, Rusya'nın bu konu üzerinde düşüneceğini söyledi.

Erdoğan açıklamasında, "Cenevre süreci, Beşer'in olmadığı bir geçiş hükümeti. İktidar da muhalefet de olmalı. Rusya buna olumlu bakıyor. Bir tek Esed'in olmadığında ne olur? Konusunda endişeleri var. Başka alternatifler ileri sürdük. Onlar da bu konu üzerinde düşünecekleri noktasına vardı" değerlendirmesinde bulundu.


ANF

Hiç yorum yok: