31 Temmuz 2012 Salı

Batı Kürdistan'da Kürt Halkı YÜKSEK KÜRT KONSEYİ'ni Kutladı








Qamişlo - Batı Kürdistan’da iki Kürt Meclisi arasındaki ittifakın sonucu olarak kurulan Yüksek Kürt Konseyi’ni kutlamak için bölge genelinde yüzbinlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi.

Qamişlo’dan Afrin’e, Kobani’den Derka Hemko’a, Amude’den Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’e kadar Pazar günü yüzbinler sokaklara çıktı.

“Yüksek Kürt Heyeti benim temsilcimdir” sloganı ile Batı Kürdistan’ın her tarafında yürüyüşler düzenlendi. Gösteriler sırasında Kürt bayrakları ile Kürt liderlerin resimleri taşındı.

Bunlar arasında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile 20. yüzyılın Kürt liderlerinden ve KDP’nin kurucusu Mustafa Barzani’nin resimlerinin yan yana olduğu posterler dikkat çekti.

Gösterilerde Öcalan resimlerinin yanı sıra, Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile Irak Devlet Başkanı ve YNK lideri Celal Talabani’nin resimler de taşındı.

Kadınların yoğun katılımının gözlendiği yürüyüşlerde, savunma birlikleri ve komitelerinin güvenliği sağladığı görüldü.

19-22 Temmuz tarihleri arasında yönetimleri halkın eline geçen Kobani, Afrin , Amude ve Derka Hemko kentlerinde halk sokaklara indi. Yine Dirbesiyê ve Serêkaniyê gibi kentlerde de coşkulu yürüyüşler yapıldı.

Gösterilerde, yaşamını yitiren Kürt militanların fotoğrafları da taşınırken, “Kürt Yüksek Konseyi benim temsilcimdir” yazılı büyük pankartlar göze çarptı.

Yaklaşık 600 bin Kürdün yaşadığı Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te de 50 bin kişi sokaklara çıktı. Çatışmalardan kaynak olarak gıda, elektrik, ulaşım ve iletişim sorunlarının giderek ağırlaştığı kentte, Kürtler Şêx Meqsud ve Eşrefiye mahallelerine toplanmış durumda. Her iki mahallenin güvenliği savunma birlikleri tarafından sağlanıyor.

Halep’teki gösteride YPG’yi selamlayan pankartların yanı sıra, 26 Temmuz’da Baas rejiminin saldırısında hayatını kaybeden üç Kürdün resimleri taşındı.

İçerisinde PYD’nin bulunduğu Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), 24 Temmuz günü bölgenin en büyük Kürt kenti Qamişlo’da “Kürt Yüksek Konseyi”nin kurulduğunu ilan etmişti.

Halk Meclisi ile diğer bir çatı örgütü olan Kürt Ulusal Meclisi, 9-10 Temmuz tarihlerinde Hewler’de yapılan görüşmelerin ardından güçlerini ortaklaştırma kararı almışlardı. Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani huzurunda imzalanan yedi maddelik Kürt Yüksek Heyeti ve alt komitelerinin kurulmasını öngörüyordu.

Yüksek Heyet, Kürtleri hem içerde hem de uluslar arası düzeyde temsil edecek. Yüksek Heyet’te Beşi MGRK’den, beşi de ENKS’den olmak üzere toplam 10 kişi yer alıyor. 


ANF

Hiç yorum yok: