11 Mayıs 2012 Cuma

Mayaların En Eski Takvimlerine Göre 2012'de Dünyanın Sonu Gelmiyor!


Amerikalı arkeologlar Guatemala’da Mayaların IX. yüzyıla ait en eski astronomik takvimlerini keşfetti. Bunlar yaygın inanışın aksine 2012’de dünyanın sonunun geleceğine işaret etmiyor.
Amerikan “Science” dergisinin 11 Mayıs tarihli sayısı ile “National Geographic”in Haziran sayısında çıkan araştırmalara göre, bu değerli takvimler, tarihi Maya sitesi Xultun’da toprak altından çıkarılan bir evde bulundu.

Bu evin odalarından birinde, duvarlar taşlara kazınmış karakterlerle kaplı. Bunların büyük çoğunluğunun maya takvimleri ile ilgili hesaplamalardan oluşan rakamlar olduğu belirtildi.
Kazı çalışmalarını yürüten Boston Üniversitesi’nden arkeolog William Saturno, ortaya çıkarılan takvimlerin 260 günden oluşan törensel takvim, 365 günden oluşan güneş takvimi ile 584 günden oluşan Venüs gezegeninin yıllık hareketi ve Mars’ın 780 günlük yıllık hareketi olduğunu belirtti. Saturno, ayın aşamalarını izleyen takvimlerin de bulunduğunu söyledi.

Ancak maya takvimlerinin durduğunu veya dünyanın sonunun 2012 sonu ile çakıştığını gösteren hiçbir belirti olmadığını sözlerine ekleyen Saturno, “Görülen sadece maya takvimi devrelerinden birinin sona ermesidir” dedi.


William Saturno, “Maya takvimleri dünyanın devam edeceğini ve 7 bin yıl içinde yine olduğu gibi kalacağını öngörüyor” diye belirtti ve şunları ekledi: “Bizler bugün dünyanın duracağının işaretlerini ararken, tersine Mayalar hiçbir şeyin değişmeyeceğinin güvencelerini arıyorlardı. Tamamen farklı bir anlayıştır bu.”

56 inşaattan oluşan Xultun sitesi 31 km2 yüzölçümüne sahip. Binlerce Maya’nın yaşamış olduğu bu yer yaklaşık 100 yıl kadar önce keşfedildi.


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: