11 Mayıs 2012 Cuma

Franco Kurbanlarının Adalet Arayışı Engelleniyor

Faşist Diktatör ve Hitler'in sadık dostu Franco...

Sadece iki yerde açılmasına izin verilen toplu mezarlardan bir görüntü olan fotoğraf,  90'lı yıllarda Kürdistan'da uygulamaya konulan, Faşist Diktatör Franco'yla aynı zihniyeti paylaşan Türk devletinin Gözaltında/Kaçırarak Kayıp Politikasını ve artık her yerden fışkıran Toplu Mezarları andırıyor.


İspanya'da tespit edilen Toplu Mezarların yerini gösteren harita. Türkiye'de İnsan Hakları Derneği de çok daha detaylı olmk üzere özellikle Kürdistan'daki Toplu mezarları gösteren bir haritayı yaptıkları basın açıklamasıyla basına ve kamuoyuna duyurmuştu.
Uluslararası Af Örgütü İspanya’da hükümetin Franco diktatörlüğü döneminde insan hakları ihlallerine uğrayanların açtıkları mahkemeleri engellediğini açıkladı.

Örgütün İspanya kolunun başkanı Esteban Beltran yaptığı açıklamada ülkedeki adalet sisteminin Franco dönemindeki kayıplar, sistematik işkence ve yargısız infaz kurbanlarına kapısını kapattığını söyledi. Arjantin’de cuntacıların yargılanmasını konusunda öncülük eden İspanya’nın ülke içinde kendi geçmişiyle hesaplaşmadığına dikkat çeken Beltran, bugüne kadar açılan davaların tümünün kapatıldığını ifade etti.

2006 yılında İspanya’daki insan hakları örgütleri yüksek mahkemeye iç savaş döneminde kaybedilen 114 bin kişi ve ailelerinden çalınan 30 bin bebek hakkında delilleri sunmuştu. Bu gelişmenin ardından konuyu araştırmak isteyen ünlü yargıç Baltasar Garzon apar topar görevinden alınmıştı.

Garzon dosyayı açarken insanlığa karşı işlenen suçların hiçbir şekilde zamanaşımına uğrayamayacağı ve affedilemeyeceği ilkesinden yola çıkmıştı. İspanya’da Franco dönemi yetkilileri 1977 yılında ilan edilen genel affa tabii bulunuyor. Kurbanlar da bu yasa nedeniyle tazminat talep edemiyor.

Garzon geçtiğimiz Şubat ayında İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından yetki alanını aşmaktan suçsuz bulundu. Ancak mahkeme kararında soruşturmanın açılmasının yanlış olduğu da kaydedildi.

Af Örgütünün mahkemeye yeni sunduğu rapor bugüne kadar yerel mahkemeler tarafından yapılan 47 incelemenin hasır altı edildiğini ortaya koyuyor.

İspanya genelinde iç savaş dönemi kayıpları konusunda sadece iki başvuru değerlendirmeye konuldu ve toplu mezarların olduğu iddia edilen bölgelerde kazılar yapıldı.

Af Örgütü raporuna göre İspanya’da 2 mahkeme dışındaki tüm mahkemeler açılan davaları düşürdü ve hiçbir inceleme dahi yapmadı.

Mahkemeler ağırlıklı olarak cinayetlerden sorumlu kişilerin hayatta olmaması ve af kanunları hala yürürlükte olduğu gerekçesiye düşürdü.

Af Örgütü İspanya’yı uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırarak mahkemelerin ülkenin kirli geçmeşiyle hesaplaşma konusunda daha etkin olması gerektiğini ifade etti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: