11 Şubat 2012 Cumartesi

Ceylan Önkol Patlayıcıya Vurmadı; Korunmaya Çalışırken Öldü

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Şenlik Köyü'nün Hambas mezrasında, 2008'de, meydana gelen patlama sonucu ölen 12 yaşındaki Ceylan Önkol ile ilgili bağımsız bir rapor hazırlayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Önkol'un tahra ile patlayıcıya vurmadığını, aksine savunma pozisyonundayken hayatını kaybettiğini belirtti.
Önkol ailesinin avukatlarının talebiyle rapor hazırlayan Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Biçer olaydan sonra Lice İlçe Jandarma Komutanlığı'nın olay yeri inceleme birimi ve Başkomiser İrfan Özhan'ın düzenlediği bilirkişi raporlarını, Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli muayene tutanağını; olay yerinde çekilen yedi ve adi muayene sırasında çekilen 20 ayrı fotoğraf inceledi. Biçer bu belgelerle ilgili raporunda "Düzenlenen belge ve tutanaklarda eksiklikler, tanımlama ve değerlendirme hataları ve uzmanlık alanı dışı yorumlar bulunmaktadır" dedi.

Otopsi usulüne uygun değil; hatalı

Biçer, Önkol'un vücudu üzerindeki yaralardan ölüm şekline dair şu değerlendirmede bulundu:

*Adli tıp uzmanı bulunmayan ve usulüne uygun yapılmayan otopsilerde değerlendirme, deliller eksik ve hatalıdır. Değerlendirme tek pratisyen hekim tarafından yapılmış, vücuda yayılan partiküllerin saptanması için radyoloji inceleme gerektiği halde yapılmamıştır.

*Vücutta tanımlanan lezyonlar ve fotoğraflar, patlamanın kişinin önünde ve ayaklarından belli bir mesafede uzaklıkta gerçekleştiği düşünülmektedir.

*Ellerde kopma ve kırıkların bulunmaması ve ön kolda görülen yaralanmalar (her iki kol ve önkolda yaraların kolun iç arkaya bakan yüzeyde olması) kolların önde, savunma pozisyonunda olduğu sırada isabet ettiğini düşündürmektedir.

*Vücuttaki lezyonlar ve fotoğraflar bir bütün olarak değerlendirildiğinde; patlamanın kişinin müdahalesi olmaksızın önünde yerde veya yere yakın olarak meydana geldiği, kişinin eli veya elinde bulunan bir nesneyle müdahale ettiği düşünülmemektedir.

Patlayıcıya tahra ile vurmadı

Biçer, "Önkol'un yerde bulunan bir patlayıcıya elindeki tahra ile vurması sonucunu öldüğünü" iddia eden Başkomiser Özhan'ın düzenlediği bilirkişi raporunun kesinlik taşımadığını belirtti. Biçer bu konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

*Olay yeri incelemesi ortamda yetkin olmayan kişilerin müdahalesi sonrası ve iki gün sonra yapılmıştır. Patlamaya ait delillerin (ağaçlarda araştırma izin, telef olduğu belirtilen oğlak, tahra) incelenip incelenmediği ya da hangi yöntemlerle incelendiği raporda yer almamış, buna karşın bomba uzmanı olarak imza atan bilirkişi vücuttaki yaralanmalardan yola çıkarak patlamanın kişinin elindeki tahra ile meydana geldiğini ileri sürmüştür.

*Tahrada görülen deformasyon bomba mühimmatına vurulma sırasında olaşabileceği gibi, patlama merkezine yakın olarak bulunan kişinin elinde veya üzerinde bulunması durumunda da oluşabilir.

Raporun tamamını buradan Okuyabilir ve isterseniz pdf formatında İndirebilirsiniz;

Hiç yorum yok: