- Ana Sayfa
- Öcalan Anlatıyor: Uluslararası Komplo Gerçeği
- SAİD-İ KURDÎ(Nursi) VE KÜRT SORUNU
- Batı Kürdistan(Rojava) Devrimi
- Soykırımdan Özerkliğe Batı Kürdistan
- AKP ve Faşizm Üzerine
- Anti Emperyalist-Kapitalist Mücadele ve KÜRT BAHARI
- Karadeniz: Toprak, Su, Hava ve Emek
- Bir İşkence Yöntemi Olarak Tecrit
- Politik Sinema
- Belgeseller
- E-Kitaplar
- İnternet Sansürünü Del !
Site İçi Arama
17 Eylül 2010 Cuma
Onlarin Sayesinde-3
Ülkede çalışamaz hale getirilen kimi gazeteci arkadaşlarımız yaşamını dağlarda sürdürmeye karar verdi. Bu onların tercihiydi ve bize bir şey demek düşmezdi. Her ölüm erkendir; mücadelede toprağa düşen her can, insanı acıtır ama oradan gelen kimi ölüm haberleri bizi daha fazla sarstı. Birlikte gazetecilik yaptığımız kimi arkadaşlarımızın dağlardan gelen ölüm haberleri, bizi en çaresiz bırakan haberlerdi...
GURBETELLİ ERSÖZ
Gurbetelli Ersöz - Özgür Gündem
Gare Dağı - 8 Ekim 1997
Gurbetelli Ersöz 1965 yılında Elazığ'ın Palu ilçesinde doğdu. Çukurova Üniversitesi Kimya Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1989 yılında tutuklandı, 1993'te cezaevinden çıktı. Cezaevinden çıktıktan sonra Özgür Gündem gazetesinde gazeteciliğe başladı ve kısa sürede gazetenin genel yayın yönetmenliğine kadar yükselerek, Türkiye'nin ilk kadın genel yayın yönetmeni oldu. Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptığı Özgür Gündem gazetesi, Dünya İnsan Hakları Günü'nde (10 Aralık 1993) polis tarafından basılarak çalışanları gözaltına alınıp tutuklandı.
1994 yılında cezaevinden çıktıktan sonra, bir süre daha gazetecilik çalışmalarını yürüten Ersöz, artan baskılar üzerine mücadelesini dağlarda sürdürme kararı aldı ve 1995 yılında gerillaya katıldı. 8 Ekim 1997 yılında Gare Dağı'nda Türk ordu güçleriyle KDP peşmergelerinin ortak düzenlediği bir operasyonda bir grup arkadaşıyla şehit düştü. Gerillada bulunduğu 1995-97 yılları arasında tuttuğu günlük 'Gurbet'in Güncesi' olarak yayınlandı. Adına her yıl kadın gazetecilik ödül törenleri düzenleniyor ve 2000 yılından beri kendi adına açılan basın okulu faaliyetlerini sürdürüyor.
SİNAN CEMGİL KAHRAMAN
Sinan Cemgil Kahraman - Özgür Politika
Botan - 14 Eylül 1998
Dersim'in Hozat ilçesi Kızılmezra köyünde 1973'te doğan Sinan Cemgil Kahraman, uzun bir süre Özgür Politika'da Enver Polat ile birlikte çalıştıktan sonra katıldığı gerillada şehit düştü. Ozan Cömert ve Şenge Kahraman'ın çocuğu olan Sinan Cemgil Kahraman, 1991 yılında Avrupa'da mücadeleye katıldı. Enver Polat ile birlikte bir süre çalıştığı Özgür Politika'da editörlük yapan Kahraman, 14 Eylül 1998'de Botan alanında Qatoyê Marînos Dağı'nda çıkan çatışmada yaşamını yitirdi.
MEHMET ŞENOL
Mehmet Şenol - Özgür Gündem
Kulp - 30 Ağustos 1994
Mehmet Şenol, 1967 yılında Diyarbakır'ın Kore Mahallesi'nde doğdu. Annesi erken yaşta ölünce, üç ağabeyi ile birlikte 'hızlı' büyüdü. Ticaret Lisesi'nden mezun olan Mehmet Şenol, gazeteciliğe 2000'e Doğru dergisinin Diyarbakır bürosunda Faysal Dağlı'nın yönetimi altında başladı. Mehmet Şenol, Diyarbakır'da 'kırık' diye tarif edilen delikanlı kişiliklerden biriydi; seyyar ciğercilik de yapmış biri olarak gazetecilikte çok önemli bir özellik olan halkla ilişkileri son derece gelişkindi.
Faysal Dağlı ve kimi diğer arkadaşlarımızın ardından Mehmet Şenol da, 1991 yılı yaz aylarında Yeni Ülke'ye katıldı. Hafız Akdemir'in öldürülmesi üzerine Özgür Gündem yönetiminin 'sükunet' çağrısına karşı çıkan Mehmet Şenol, bir süreliğine Van bürosuna gönderildi. Daha sonra geldiği Diyarbakır'da, silah taşıdığı için tutuklandı ve iki ay cezaevinde kaldı. Bir sabah, Hasan Özgün ile gazete balyalarını bayilere dağıtırken üç kişinin silahlı saldırısına uğradı; saldırıdan yara almadan kurtuldular.
Özgür Gündem, 10 Aralık 1993 günü basıldı ve tüm bürolarından 200'e yakın kişi gözaltına alındı. Tesadüfen büroda olmayanların ve hemen serbest bırakılanların başına geçen Mehmet Şenol, gazetenin yoluna devam etmesini sağlayanlardan biriydi. 30 Ağustos 1994 günü Hazro ile Kulp arasında dağlara doğru giden 11 kişilik bir grup, Reşanê köyü civarında tuzağa düşürüldü. Kurşunlanan, bombalanan bedenlerin birisinin cebinden Özgür Gündem tanıtım kartı çıktı. İsim hanesinde Mehmet Şenol yazıyordu...
ENVER POLAT
Enver Polat - Özgür Politika
Besta - 11 Nisan 1998
Bingöl'ün Kiğı ilçesi Kuruca köyünde 1965 yılında doğan Enver Polat (Selçuk Şahan) 1984 yılında mücadeleye katıldıktan sonra, Kasım 1982'den beri Avrupa'ya yayınlanmakta olan Serxwebžn'da çalıştı. Özgür Politika gazetesinin kuruluşunda da yer alan Enver Polat, 11 Nisan 1998 günü, Besta'da şehit düştü. Özgür Politika'nın dizi araştırma ve aktüalite sayfalarını A. Kadir Konuk ile birlikte hazırlayan Enver Polat, kendi adıyla yazı yazmadı, künyede yer almadı ama gazetenin asıl yöneticisiydi.
1996 yılı kışında gerillaya katılan Enver Polat, askeri eğitimini bitirir bitirmez, Zagros'a gitti ve kadro okulunda eğitimler verdi. 1997 kışında Zap'ta yapılan toplantıların ardından, baharla birlikte, bir grup gerillayla Botan'a gitti. Daha Botan'a ulaşmasının üzerinden bir hafta geçmeden, 11 Nisan 1998 günü, içinde yer aldığı grup bombalandı. O'nun da bulunduğu tepeye uçaklar tam 37 kazan bombası bıraktı. Operasyonun ardından ölenlerin isimleri belli oldu. Aralarında Enver Polat da vardı...
ENGİN KİŞİN
Engin Kişin - Özgür Halk
Ağrı - 28 Eylül 1999
Engin Kişin, 1978 yılında Bingöl merkez Dallıtepe (Cafran) köyünde doğdu. İlkokulu köyde, ortaokulu Bingöl'de okudu. Lisede okurken, ağabeyi Tekin Kişin'in gerilla komutanı olması nedeniyle sık sık gözaltına alındı ve işkence gördü. Liseyi İzmir Kemalpaşa'da 1993 yılında bitirebildi. Bir süre Özgür Halk'ın İzmir bürosunda çalıştı. Daha sonra derginin İstanbul ve Ankara bürolarında da bulunan Engin Kişin, 1995 yılı sonlarında tercihini dağlardan yana yaptı. Bingöl, Erzurum, Muş ve Diyarbakır bölgesinde bulundu.
Bu süre zarfında biri omuzundan biri ayağından olmak üzere iki kez yaralandı. 1999 yılındaki 'sınırötesine' çekilme kararı gereği Bingöl-Diyarbakır dağlarından yola çıkan gruplarla sınırı geçmek üzere iken Ağrı'nın Sinekli Yaylası'nda bir pusuya düştüler. Yaralanan bir kadın gerillayı götürmek için geri dönen Engin, 28 Eylül 1999 günü onunla birlikte şehit düştü. Engin'in babası o dönem cezaevinde olduğu için annesi ve yakınları Ağrı'daki çatışma bölgesine gitti ve günlerce verilen mücadele sonunda cenazeyi teslim aldılar. Engin Kişin, doğduğu köyde toprağa verildi.
AYFER SERÇE
Ayfer Serçe - Fırat Haber Ajansı
Urmiye/İran - 18 Temmuz 2006
Fırat Haber Ajansı (ANF) muhabiri Ayfer Serçe (Şilan Aras), Türkiye-İran sınırındaki Kelêreş bölgesindeki İran köylerinde kadın intiharları üzerine araştırma yaptığı sırada İran ordu güçleri tarafından öldürüldü. Uzun yıllar Kürt medyasında çalışan Ayfer Serçe, Mezopotamya Haber Ajansı (MHA) ve ardından ANF'nin Ermenistan muhabirliğini yapıyordu. Ermenistan'da üç yıl süren gazetecilik çalışmalarının ardından Güney Kürdistan'a geçen Ayfer Serçe, gazetecilik görevini iki yıldır burada sürdürüyordu. Fırat Haber Ajansı ve çalışma arkadaşları, yayınladıkları mesajda, Ayfer Serçe'nin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Tahran hükümetini kınadılar. Ayfer Serçe'nin cenazesi İran'dan alınarak doğum yeri olan Urfa'nın Viranşehir ilçesine getirilmek istendi; ancak İranlı yetkililer cenazeyi iade etmediği gibi, bu konuda herhangi bir açıklama yapmayı da reddettiler. Ölümün duyulması ardından Ayfer Serçe'nin Viranşehir'deki ailesine taziye ziyaretleri yapıldı.
HALİL UYSAL
Halil İbrahim Uysal - Med TV
Besta - 1 Nisan 2008
İzmirli bir babanın ve Ağrılı bir annenin ilk çocuğu olarak 1973 yılında Almanya'da dünyaya gelen Halil İbrahim Uysal (Halil Dağ), 1994 yılında Avrupa'da ilk Kürt televizyonu olan Med TV'nin kuruluş çalışmalarında yer aldı. 1995 yılının 1 Nisan günü bir röportaj çalışması vesilesiyle Ortadoğu topraklarında Öcalan ile tanıştı. O'nunla yaptığı bu röportajı 'Benim ilk anlamlı çalışmam' olarak tanımlayan Halil İbrahim Uysal, daha sonra PKK içinde kalmaya karar verdi. Bu kararından sonraki tüm yaşamı, üç gerilla arkadaşıyla birlikte öldürüldüğü 1 Nisan 2008 gününe kadar dağlarda sürdü. İlk dönemlerinde dağlarda gerillaları, gerilla yaşamını fotoğraflayan Uysal, süreç içinde kısa film denemeleri yaptı. 2006 yılında Kürt kamuoyu tarafından çok beğenilen 'Beritan' filmini çeken Uysal, gerilla yaşamını anlatacak 'Ağrı Dağı'na Yürüyenler' adlı projesi için bir süreden beri Bölge'de bulunuyordu.
Halil Uysal'ın çektiği ve yayınlanan filmleri şunlardır: Nepaniya Ržye Me, Firmeskên Ava Zê -Zap'ın Gözyaşları, Tirej (2002), Eyna Bejnê - Boy Aynası (2002), Dema Jin Hezbike (2003), Beritan (2006) ve Ein Lied für Zagros - Zagros için bir şarkı (2007).
Sürgünde öldüler
İşim gereği, Avrupa'ya sık sık giden biriyim. Oraya her gittiğimde, sürgünde yaşamak, oradaki medya organlarında çalışmakta olan gazeteci arkadaşlarımı da görürüm. Onların her geçen yıl biraz daha asılan suratları, benim de içimi acıtır. Avrupa, buralardan ışıltılı bir yer gibi görünür ama soğuk, kasvetli, aslında size 'düşman' insanların arasında sürdürülmeye çalışılan bu yaşam aslında hiç de kolay değildir
BURHAN KARADENİZ
Bahattin Karakütük - Roj TV
Glaskow - 10 Ocak 2005
Burhan Karadeniz, 1973 yılında Diyarbakır'da doğdu. Gazeteciliğe Yeni Ülke gazetesinde 1991 yılında başlayan Burhan, daha sonra geçtiği Özgür Gündem gazetesinde muhabir olarak çalışırken, 5 Ağustos 1992 günü saat 08:30 civarı uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı. Ensesinden aldığı tek kurşunla önce Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı, daha sonra da Ankara'ya götürüldü. Kendisini ömrünün sonuna kadar tekerlekli sandalyeye mahkum eden bu saldırıya uğradığında henüz 19 yaşındaydı.
Genç yaşına rağmen kontrgerilla ve faili meçhuller üzerine defalarca manşetlik haberler yaptı. Birçok tehdit aldı; ancak tehditlere -Diyarbakır'da vurulana kadar- aldırmayarak işini yaptı. Burhan Karadeniz, arkadan kurşunlanmış, ensesinden aldığı kurşun yarasıyla felç olmuştu. O günden sonra tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye başladı. Ama yine de gazeteciliği bırakmadı. Sürgünde yaşadığı Almanya'da (1993), Özgür Politika gazetesini yayına hazırlama çalışmalarına katıldı.
Med TV yayına başladığında kitap tanıtımları yaparak 'Mavi Vazo' programını hazırladı. 1998'de de gerilla yaşamını anlatan 'Sžretên Jiyane' adlı bir program ekledi çalışmalarına. 22 Mart 1999'da Med TV kapanınca Özgür Politika'da kültür-sanat sayfasında yazmaya başladı. Medya TV açıldığında tekrar televizyonda çalışmaya başladı ve 'Haber Arası' adlı programı yaptı ve sundu. Kürdistan Gazeteciler Birliği -YRK'nin de kurucu üyelerindendi. Geçirdiği bir kaza sonucu, Almanya'nın Bochum kentinde 2003 yılında yaşamını yitirdi. Daha sonra getirildiği Diyarbakır'da toprağa verildi.
BAHATTİN KARAKÜTÜK
Burhan Karadeniz - Özgür Gündem
Bochum - 24 Mart 2003
Mersin'de 1966 yılında doğan Bahattin Karakütük, Mersin TED Koleji'nden mezun olduktan sonra 1984'te ODTÜ Fizik Bölümü'nü kazandı. Ankara'da Özgür Gündem gazetesine diplomasi muhabiri olarak girerek, Özgür Basın dünyasına adım atan Bahattin Karakütük, 1992'den ölümüne kadar Kürt medyasındaki aktif çalışmasını aralıksız olarak sürdürdü. Ankara'da muhabir olarak çalışırken, tehdit almaya başladığı için Avrupa'ya gitmek zorunda kalan Karakütük, Avrupa'da yayınlanan Kürt gazetelerinde diplomasi muhabirliği ve araştırmacı gazetecilik yaptı.
Bahattin Karakütük, aynı zamanda Med TV, Medya TV ve ROJ TV'ye de çeşitli belgesel ve programlar hazırladı. En son olarak Özgür Politika ve Özgür Gündem'de köşe yazarlığı yapmakta olan Karakütük, ROJ TV'de yayınlanan Rojname programının da yapımcılığı ve sunuculuğunu yapıyordu. Özgür Gündem'de yayınlanan son yazısında, sıla özleminden söz eden Bahattin Karatük, sürgünde yaşamaya dayanamayarak İskoçya'nın Glasgow kentinde yaşamına son verdi. Öldüğünde 40 yaşında olan Karakütük evli ve iki çocuk babasıydı. Son yıllarda, her gün geçtiğimiz Kumrular Caddesi, özellikle soğuk kış günlerinde Baha'yı hatırlatır bizlere...
DEVAM EDECEK
Hüseyin AYKOL
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder