Mersin’de şehir merkezinde gezerken BDP Siyaset Akedemisi’nin büyük levhasını görmek, gerçekten de insanda büyük bir heyecan yaratıyor. Bu heyecan Kürtlerin eğitim alanında da, tümden kendi imkanlarıyla, kendi kurumlarını yaratmasındandır. |
14 Temmuz 2010 tarihinde açılan ve 19 Temmuz’ da 20 kişiyle eğitime başlayan akademinin öğrencileri, emekçi kesimlerden oluşuyor. Demokratik kitle örgütlerinde çalışanların, yönetici vasfına sahip kişilerin öncelikli olarak eğitim gördüğü akademinde haftada 6 gün (saat 9:00-17:00 arası) dersler veriliyor. Bir aylık eğitim devreleri şeklindeki kurslarda başarılı olan öğrenciler, 3 aylık bir eğitim için Amed’deki Siyaset Akademisi’ne gönderiliyor. Bununla kursa katılanların daha da yetkinleşmesi, daha fazla siyasi birikim sağlaması amaçlanıyor. Yaşları 22 ile 61 arasında değişen öğrenciler arasında ilkokul mezunları olduğu gibi üniversite eğitimi alanlar da bulunuyor. Her eğitim devresi 30 kişiden oluşması ve özellikle de kadın ve gençlerin etkin katılımının sağlanması amaçlanıyor. Eğitimin tümden ücretsiz olduğu akademide öğrencilere bedava yemek ve içecek de veriliyor.
Siyasi bir örgütlülüğün önünü açmak için çok yönlü düşünebilen, etkin kadrolar ve politikacılar yetiştirme amacı taşınan akademide; Ekonomi Politik, Felsefe, Toplumlar Tarihi, Kürdistan Tarihi, Türkiye Siyaset Tarihi, Sanat ve Siyaset, Ortadoğu, Demokratik Konfederalizm, Kadının Kurtuluşu ve Ekoloji vb. dersler veriliyor. Çevik, derslerin kendi alanlarında uzman kişiler tarafından verildiğini belirterek, akademide güncel konuların da özgür bir ortamda tartışıldığını ve böylece öğrencilerin kendi düşüncelerini özgürce ifade etmelerine olanak sağlandığını söyledi.
‘Kadroların yetiştirilmesi geriyor’
Akademinin halkta büyük bir heyecan yarattığını söyleyen Mersin Siyaset Akademisi Müdürü Nevzat Çevik, akademinin amaçlarını şöyle açıkladı: “Kürt halkının klasik siyasetten ziyade demokratik bir siyaset oluşturmasını yani demokratik konfederalizm düşüncesini hayata geçirecek arkadaşlara ihtiyacımız vardır. Uzun süreli eğitimimizde, halkımızın partileşmeden bile haklarını nasıl elde edebilecekleri konusunda akademi büyük bir öneme sahiptir. Akademinin özünde insanların artık belli bir projeyi hayata geçireceği, o politik duruşu sergileyeceği bir eğitime ihtiyaç vardır. Var olan örgütlülüğün devamı için etkin kadroların yetiştirilmesi gerekiyor. Burjuva eğitim sistemini kıstas almıyoruz. Bizim bir gerçekliğimiz var. Bu bakımdan eğitimimiz bizim gerçekliğimizle bağdaşmalı. Eğitimlerimizde teori ve pratiği bütünleştiriyoruz. Sadece öğrenmek için değil, öğrenilenlerin pratikte uygulanması gerekiyor. Demokratik Özerklik meselesi için daha bilinçli, daha etkin kadrolar, politikacılar üretiyoruz. Siyasi bir örgütlülüğün önünü açmaya çalışıyoruz. Bugün bu aşamaya gelinmiştir. Siyasetle elde edilecek haklar da farklıdır araçları da farklıdır. Bunun içinde siyasi kadrolara ihtiyaç var. Tek tip insan yerine çok yönlü düşünebilen, farklılıkları kendi farklılıkları olarak görebilen insanlar yetiştirmek de amaçlarımız arasında yer alıyor.”
BDP Mersin Siyaset Akademesi Müdürü Nevzat Çevik, akademinin halkta büyük bir heyecan yarattığını da sözlerine ekleyerek, kurslara katılmak isteyenlerin sayısının her geçen gün daha da arttığını söyledi.
Demokratik siyasetin kurumsallaştırılması ve bunun için yetkin kadroların yetiştirilmesi için Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) şu ana kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Amed (Diyarbakır), Mersin, Riha (Urfa), Mêrdîn, Wan ve Êlîh’te (Batman) BDP Siyaset Akademisi açtı. Ancak bu akademilerin sayısının arttırılacağı da, parti yetkilileri tarafından ifade edildi.
MUSTAFA KILINÇ/MERSİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder