3 Ağustos 2012 Cuma

PYD Eşbaşkanı: Hewler'deki Toplantı Haberimiz Olmadan Yapıldı



Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve Yüksek Kürt Konseyi’nin beş üyesi arasında yapılan toplantının diğer beş üyeden habersiz yapıldığı ortaya çıktı. Aralarında PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm’ün de olduğu Batı Kürdistan Halk Meclisi (BKHM) üyeleri, olay açıklığa kavuşana kadar ortak görüşmelerde bulunmama kararı aldı.

Hewler’e ziyarette bulunan Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara ve Batı destekli SUK Başkanı Abdulbasıt Seyda ve Yüksek Kürt Konseyi’nin beş üyesi ile bir araya geldi. Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi’nin (SKUM) bu beş üyesinin, görüşmeye katılmadan önce konseyin diğer beş üyesini bilgilendirmedikleri ortaya çıktı. Bunun üzerine Konseyin en güçlü bileşeni olan BKHM, olay açıklığa kavuşana kadar ortak görüşmelerde bulunmama kararı alarak tepkisini ortaya koydu.

ANF’ye konuşan PYD Eşbaşkanı ve Yüksek Kürt Konseyi üyesi Salih Müslüm, “Haberimiz olmadan böyle bir görüşme gerçekleşti. Ortak alınan bir karar sözkonusu değil” dedi. Görüşmeye Federal Kürdistan Bölgesi eski başbakanı Berham Salih’in de katıldığını ifade eden Müslüm, “Biz ortak çalışmalarımızı durdurduk, olay netleşene kadar toplantılarımızı Qamişlo’da yapacağız” diye belirtti.

2 Ağustos günü yapılan toplantı sürecinin netleşmesini isteyen Müslüm, “Herşey şeffaf olmalı. Olacaksa bir görüşme hepimizin kararı olsun. Ama bize hiç danışılmadan diğer beş üye toplantıya katılmış. Bunu kim ayarladı, kim öncülük etti, açıklığa kavuşturmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen Yüksek Kürt Konseyi’nin sonuna kadar koruyacaklarını sözlerine ekleyen Müslüm, “Ama bunun sağlam temellerinin olması gerekiyor. Yoksa herkes bir yana çekebilir. Durumun açıklığa kavuşması gerekiyor. İhmal ise, maksatlı ise, bunun açığa çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Batı Kürdistan’da kurulan Kürt Yüksek Konseyi üyesi Aldar Halil de DİHA’ya yaptığı açıklamada, "Bu görüşme sonrasında görüşmeye katılan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (SKUM) üyelerinden arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Bu toplantı sonucunda böyle bir görüşmenin Hewler Anlaşması'na aykırı olduğunu söyledik. Kendileri de yanlış yaptıklarını kabul ettiler. Ama neden böyle bir görüşme yaptıklarını ve içeriğine ilişkin olarak tatmin edici bir izahat yapmadıklarından dolayı, biz de Batı Kürdistan Halk Konseyi olarak bundan sonra Kürdistan bölgesindeki ortak görüşmelere katılmayacağımızı kendilerine bildirdik” dedi.

Hewler’de 9-10 Temmuz tarihlerinde Bölge Başkanı Mesut Barzani başkanlığında bir araya gelen BKHM ile SKUM, Yüksek Konsey’in kurulmasına karar vermişti. Kamuoyunda ‘Hewler Anlaşması’ olarak bilinen 7 maddelik anlaşma ardından, 24 Temmuz günü 10 kişiden oluşan Konseyin kuruluşu Batı Kürdistan’ın en büyük kenti Qamişlo’da ilan edildi. Öncesinde 19-22 Temmuz arasında Kobani, Afrin, Dêrka Hemko ve Amude kentlerinin yönetimleri halk tarafından ele geçirildi ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) kuruldu.

Federal Kürdistan Bölgesi yetkilileri, Davutoğlu ile yapılan görüşme konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. 1 Ağustos günü Hewler’e ziyarette bulunan Davutoğlu, Barzani ile bir araya gelmişti. Toplantıya YNK ve KDP’den üst düzey yöneticiler de katılmıştı. 2 Ağustos günü ise Davutoğlu, Kerkük’e tartışmalı bir ziyarette bulundu. Irak hükümeti, bu ziyaretin bilgileri dahilinde olmadığını belirterek Türkiye’yi uyardı. Kürt hükümeti de ziyaret konusunda açıklamada bulunmadı. PYD Eşbaşkanı, Davutoğlu’nun Kerkük ziyareti konusunda yorum yapmak istemedi ancak “masum bir ziyaret” olmadığına dikkat çekti. 


ANF

Hiç yorum yok: