6 Mart 2012 Salı

Batı Kürdistanlı Kürtler Altyapıyı Oluşturdu

Suriye’deki iktidar savaşında taraf olmayan Kürtler, PYD öncülüğünde altyapısını oluşturdukları Demokratik Özerklik’i ilan etmeye hazırlanıyor.

Suriye’de Batı destekli muhalifler ile Esad rejimi arasındaki sokak çatışmaları sürerken, Kürtler de Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde geleceğini belirliyor. Yıllardır yok sayılan ancak Kürtçe eğitim veren 54 okul açan Kürtler, köy, mahalle ve şehirlerde halk meclisleri kurarak fiilen Demokratik Özerklik’i ilan etmiş durumda. Kürtler şimdi ise Demokratik Özerklik’i resmen ilan etmeye hazırlanıyor.

Suriye’de Batı destekli muhalifler ile Şam rejimi arasındaki iktidar kavgası bir yıldır devam diyor. Her iki taraf Kürtleri yok sayıyor. Esad rejimi son olarak hazırladığı yeni anayasada Kürtlerin haklarını görmezden geldi. Esad rejimini Batı desteğiyle yıkmaya çalışan Ulusal Konsey adlı oluşum da Kürtlerin doğal haklarını yok sayacağını duyurdu. Kürtler ise kendi geleceklerini belirlemek için aylardır sürdürdükleri çalışmaların sonuna geldi. Kendi öz güçlerine dayanarak Qamişlo, Dirbêsî, Efrîn, Kobanî, Derîka Hamko kentlerinde 54 okul açan Kürt ler, köy, mahalle ve kentlerde halk meclislerini oluşturarak Demokratik Özerklik’i fiilen hayata geçiriyor.

Amed’de düzenlenen Kürt Dil Konferansı’na katılan Güneybatı Kürdistan temsilcileri, Kürtlerin Suriye’de yaptıklarını Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) anlattı.

Kürt dil araştırmacısı Temoz Şemali, Derîka Hamko’da açılan okullara katılımın yoğun olduğunu söyledi. Çocukların eğitim gördüğü okullara okuma yazması olmayan kadın ile yaşlıların da ilgi gösterdiğini söyleyen Şemali, hiçbir sistemden ve devletten yardım almadan okulların halkın öz gücü ile kurulduğunu dile getirdi. Halkın okulların ihtiyacını gidermede yardımcı olduğunu söyleyen Şemali, okulların yanısıra sanat çalışmalarının yapıldığı kültür merkezlerin de kurulduğunu kaydetti.

Kürtlerin isteği belli

Derîka Hamko’da açılan okullarda öğretmenlik yapan Dil Bilimci İzeddin Abdullah ise, Arap Baharı ile Suriye rejimin sarsıldığını, Kürtlerin de PYD çatısı altında kendi alternatif yönetimlerini oluşturmaya gittiğini söyledi. Güneybatı Kürtlerin kendi öz yönetimini oluşturmak ve Demokratik Özerklik’le yönetmek ve yönetilmek istediğini kaydeden Abdullah, Kürtlerin yaşadığı bütün şehirlerde, başta mahalle meclisleri olmak üzere bütün meslek dallarında örgütlenmelerin tamamlama aşamasına geldiğini açıkladı. Köy ve şehirlerde halkın örgütlenmesinin tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Abdullah, “Bütün köy ve mahallerde encümenler seçiliyor. Halk bu encümenler aracılığıyla sorunlarını genel meclise aktarıyor. Bütün kararlar sayısı 300 ile 400 arasında değişen genel meclis tarafından alınıyor ve uygulanıyor” dedi.

Suriye’de yaşananları ‘Arapların kendi aralarındaki iktidar savaşı’ olarak niteleyen Abdullah, “Kürtler rejim ve muhalifler arasında yaşanan çatışmaların tarafı olmayacak. Kürtler kim kazanırsa kazansın kendi doğal haklarını hayata geçirmek için çalışıyor. Şu anki rejim Kürtlerin hiçbir hakkını tanımıyor. Anayasa referandumunda Kürtlerin hakkını ilgilendiren hiçbir iyileştirme olmadı. Bunun için Kürtler referandumu tanımadı ve boykot etti. Buna karşı Müslüman Kardeşlerin başını çektiği muhalif grup da Kürtlerin haklarını tanımaya yanaşmıyor. Artık Kürtler başkalarının savaşına kurban olmayacak. Kürtler kendi haklarını korumak için kendi öz gücünü oluşturuyor” dedi.

Kürtlerin Suriye devleti sınırları içinde kendilerini Demokratik Özerklik modeliyle yönetmek istediğini vurgulayan Abdullah, bunun hazırlıkları kapsamında şimdiye kadar Kürt illerinde Kürtçe eğitim veren 54 okulun açıldığını söyledi. Öğretmenlerin mahalle meclisleri tarafından belirlendiğini söyleyen Abdullah, “Yıllardır diliyle eğitim görmeyen halk, bu okulları çok anlamlı bir şekilde sahiplendi. Okullarda 3 aşamalı ders veriliyor. Bu okulların devlet nezdinde bir resmiyeti bulunmuyor. Ama halk nezdinde işlevi ve meşruiyeti büyüktür. Bu okullarda hem çocuklar hem de okuma yazması bulunmayan diğer yaş gruplarında kişiler eğitim görüyor” dedi.

‘Öz savunma güçleri oluşturuluyor’

Kobanî şehrinde yaşayan ve öğretmenlik yapan Ferhat Abas ise, Suriye’de yaşanan rejim boşluğunda Kürtlerin birçok alanda kendi sistemini kurmaya başladığını belirterek, özelikle eğitim alanında Kürtçe okulların açılmasının tarihi bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Kürtlerin kendi ulusal ve yönetsel haklarını korumak için hiçbir gücün yanında yer almaması gerektiğini vurgulayan Abas, Güneybatı Kürdistan’da yaşayan Kürtlerin organize hareket ederek elde ettiğini kazanımları korumak için öz savunma güçlerini oluşturmaya başladığını söyledi. Birçok köyde ve mahallede Kürt gençlerin halkı korumak için devriye gezdiğini ve gece nöbet tuttuğunu aktaran Abas, “Yaşanan yönetim boşluğunda Kürtlerin zarar görmemesi için mahalle meclisleri denetiminde halkı koruyan ve sürekli denetim yapan ekipler kuruluyor” dedi.

Özelikle Kürtçe okul alanında yaşanan gelişmelerin bütün Kürtleri gelecek adına heyecanlandırdığını ifade eden Abas, “Halk kendi öz gücüyle çocuklarını dilinde eğitmek için okul açıyor. Açılan bu okullarda kendi tayin ettiğini öğretmenlere çocuklarının geleceğini emanet ediyor” dedi.

‘Kadınlar  aktif rol alıyor’

Qamişlo’da açılan Kürt Dili Araştırma kurumunda görevli Nesrin Dokoo da, eğitime kadınların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Kadınların birçok örgütlemede aktif rol oynadığını dile getiren Dokoo, açılan okullarda kadınların eğitmen olarak öncü rol oynadığını kaydetti. Mahalle meclislerinde de kadınların aktif rol aldığını kaydeden Dokoo, Suriye’de Kürtlerin yaşadığı değişimi şöyle anlatı: “Kürtler bulunduğu mahallede şehirde her yerde örgütleniyor. Kadınlar bu örgütlemenin her aşamasında yer alıyor. Kadınlar okuma yazma öğrenmek için okullara ilgi gösteriyor. Bu da çocukların Kürtçe eğitimi sevmesini sağlıyor. Birçok okulda kadın öğretmenler ders veriyor. Suriye’de yaşanan değişimi Kürtler iyi değerlendiriyor.”

İSHAK DURSUN - DİHA/AMED


Hiç yorum yok: