İran yönetimi, 1 Temmuz’dan itibaren ham petrol alımını yasaklama kararı
alan Avrupa Birliği ülkelerine ‘hodri meydan’ dedi. AB ülkelerine
petrol satmaya ihtiyaçları olmadığını öne süren Tahran, petrol
ambargosuna katılacak AB ülkelerine petrol satışının hemen kesilmesini
öngören bir karar çıkarmaya hazırlanıyor.
AB’nin geçtiğimiz hafta İran’dan ham petrol alımını yasaklayan kararı almasından sonra İranlı bir grup milletvekili, ambargoya katılacak ülkelere petrol satılmasını yasaklayan bir yasa tasarısı hazırladı. Yasayı hazırlayanlar arasında bulunan Hassan Gafurifard, yasa teklifinin bu hafta sonunda mecliste tartışılmaya başlanacağını söyledi.
İran Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Nasır Sudani ise, AB’yi kendi silahlarıyla vuracaklarını belirterek, “Bazı Avrupa ülkeleri kaçınılmaz olarak İran’dan petrol almak zorunda” dedi.
‘ABD’ye de 30 yıldır petrol satmıyor’
Sudani, İran’ın petrol satmama kararı alması halinde petrol fiyatlarının yükseleceğini belirterek, zaten ekonomik krizle mücadele eden AB ülkelerinin petrolü daha pahalı alacaklarını söyledi.
Hazırlanan yasa tasarısına üstü kapalı destek veren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, AB’ye petrol satma ihtiyaçları olmadığını söyledi. AB’nin aldığı son yaptırım kararını değerlendiren Ahmedinecad, İran’ın baskılara boyun eğmeden yoluna devam edeceğini belirterek, “ABD’ye 30 yıldır petrol satmıyoruz ve hiçbir şey olmadı. Birkaç Avrupa ülkesine petrol satmaya ihtiyacımız yok” dedi.
Hedefte Pakistan var
Bu arada Japonya ve Güney Kore’yi İran’dan petrol almamaları yönünde ikna eden ABD’nin hedefinde bu kez Pakistan bulunuyor. İslamabad yönetimini İran’dan doğalgaz almaktan vazgeçirmek için lobi çalışmalarına başlayacaklarını açıklayan ABD Dışişleri Bakan Sözcüsü Nuland Victoria, amaçlarının, İran’ın nükleer programına maddi katkı sağlanmasının önüne geçmek olduğunu belirtti.
Pakistan ile İran, 2010 yılında İran’ın Güney Pars doğalgaz sahasını Pakistan’a bağlayacak boru hattı projesi anlaşma imzalamışlardı. 7,4 milyar Dolar’a mal olması beklenen sözkonusu projenin 2014 yılında bitirilmesi bekleniyor. Washington yönetimi bu anlaşmaya karşı olduklarını açıklamıştı.
Bunun üzerine Pakistan
Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, “ABD’nin kuşkularına rağmen İran ile
imzalanan doğalgaz boru hattı anlaşmasının sekteye uğramasına izin
vermeyeceğiz” demişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder