Şemdinli -
HPG gerillalarının 23 Temmuz’da Şemzinan (Şemdinli) ile Gerdiya yolunu
denetime alması ile başlayan eylemler “kuşatma”ya dönüştü ve bugün tam
10. gününde. Günlerdir yaklaşık 30 km’lik yol ve bölgenin kontrolü
HPG’nin elinde bulunuyor. Başbakan Erdoğan ve tutuklu eski Genelkurmay
Başkanı İlker Başbuğ’un birlikte poz verdiği Gediktepe de gerillanın
eline geçti.
HPG, bölgede geliştirdiği harekâtı bir kuşatma olarak adlandırıyor. Bölge halkı ve bölge idari amirlikleri ise yaşananları ‘savaş hali’ olarak adlandırıyor. Bölge tam 10 gündür gerillaların denetiminde ve sürekli çatışma hali var.
Çatışmaların azaldığı zamanlarda ise güçlerin elinde bulunan (asimetrik de olsa) tekniğe dayalı savaş devreye giriyor. Türk ordusu son teknoloji ile donatılan savaş uçakları, tank, obüs ve havan toplarıyla gerilla mevzilerini hedeflerken; gerilla birlikleri de XPG-9, B-7, DOÇKA, havan toplarıyla saldırılara karşılık veriyor. Çatışma bölgesine hâkim tepeler olan Goman, Gostê, Karker tepeleri gerillanın elinde bulunuyor. Şemzinan merkezine çok yakın bir mesafede bulunan Gostê-Goman-Nêrkola hattı da gerilla denetiminde. Bölgede bulunan Şemzinan alayı ve Garê(Tekeli) taburu ile civar köylere konuşlandırılmış olan sınır karakolları, sürekli gerillanın ağır silah ateşi altında. Adeta karakollara hapsolan Türk ordusu, karadan hareket edemeyecek durumda.
Köyler boşaltıldı
Türk ordusunun havadan müdahale çabaları ise zirvelere yerleştirilen hava savunma bataryalarının yoğun ateşi ile sonuçsuz kalıyor. Öte yandan bölgede yolun denetimi gerillalarda olduğu için Türk ordusu askeri sevkiyat da yapamıyor. Türk devleti bütün bu gelişmeler karşısında adeta afallamış durumda. Öte yandan Türk ordusu gerillalara karşı yaşadığı çaresizliğin hıncını köylülerden alıyor. Bölgeye yönelik hava saldırıları, obüs, havan ve tank atışları aralıksız sürüyor. Çatışma bölgesine yakın olan Nêrkola, Nehrê, Bêgirdê, Navreza köyleri Türk devleti tarafından boşaltıldı. Türk ordusunun ağır silahlarla ve havadan gerçekleştirdiği bombardımanda köylülerin alın teri ile ve bin bir emekle, yılların emeğinin sonucu olan bağ ve bahçeler kül oldu.
TSK’nın elindeki tepeler gerillaya geçti
Türk ordusunun bombardımanı bu bölgelerle de sınırlı değil. Medya Savunma Alanları’na yönelik bombardımana da hız veren Türk ordusu, korucu köyü olan Evliya köyü sırtlarını, Robinus çevresini, Geniş tepe ve Konserve tepesini de bombalıyor. Burada dikkat çekici bir ayrıntı var: Gostê’nin doğusuna düşen Geniştepe ile Konserve tepesi bundan önceki yıllarda Türk ordusu tarafından tutulan tepeler ve bu tepeler şu an gerilla denetiminde bulunuyor. Özellikle Konserve tepesi (Gediktepe) hafızalarda yerini koruyor. Bu tepe Garê(Tekeli) taburunun savunma tepesi olarak kullanılan ve Gedik tepe sınır karakolunun üzerinde bulunduğu tepe. Bu karakol 2010 yılı 20 Haziranı’nda gerillaların eylemine maruz kalmış, Türk ordusu bu eylemde büyük kayıplar vermişti. İşte Gedik tepe karakolunun kurulu olduğu tepe şimdi gerillaların elinde ve Gediktepe karakolu mazi olmuş durumda.
Gerillalardan, Türk ordusunun Garê karakolunun savunması için bu her iki tepeyi defalarca tutmak istediği ancak her defasında gerillaların eylemleriyle kayıp verdiği ve en sonunda çaresiz bir şekilde tepeleri tutmaktan vazgeçtiğini öğreniyoruz.
Bölgede şahit olduğumuz, kendi gözlerimizle de gördüğümüz bu gerçek, gerilla birliklerinin ilerlemesini kanıtlayan somut bir veri oluyor. Şemzinan kırsalında daha önce Türk ordu güçlerinin elinde bulunan birçok tepe şu an gerilla denetiminde bulunuyor.
Ordu şaşkın
Yıllardır Türk ordusunun medya savunma alanlarına yönelik kara saldırısı planladığı biliniyor. 21 Şubat 2008’de Zap’a yönelik gelişen kara saldırısında ağır yenilgi alan Türk ordusu; o gün bu gündür Medya Savunma Alanları’nın bir diğer sınır bölgesi olan Xakurkê alanına yönelik bir kara operasyonunu gündemine aldı. Yıllardır haritalar çiziliyor, stratejisyenler, eski ordu mensupları bu haritalar üzerinden bölgeye nasıl girileceğini tartışıyor. Türk devleti bunları tartışa dursun, beklenmedik bir gelişme yaşandı 23 Temmuz’da. Günlerdir operasyon yapılacak denilen bölgeye gerilla birlikleri operasyon başlattı ve işte Şemzinan kuşatması böylesi bir atmosferde başladı. Bu gelişme, KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan’ın bir röportajında “Herkes Türk ordusunun operasyon yapacağını tartışıyor. Ya biz operasyon yaparsak ne olur?” sözlerini hatırlattı. Kalkan bu cümleleri sarf ederken Güney Kürdistan’daki Türk ordusunun varlığına dikkatleri çekiyordu elbette ancak işte Şemzinan- Gerdi hattında gerilla birlikleri tarafından 30 km’lik kordon boyunca başlatılan harekat, Türk ordusunu şoke etti. Türk devleti tam 10 gündür bölgede denetimi gerillalara kaptırmış durumda.
Vur kaç değil vur kal!
İlk iki günkü çatışmalara bakarak gerillaların Bezelê, Oramar, Ştazan eylemlerine benzer kapsamlı bir eylem gerçekleştirdiği ve kademeli olarak her zaman olduğu gibi güvenli üst bölgelerine çekilecekleri bekleniyordu. Çatışma bölgesine ulaştığımızda ise tablonun hiç de tahmin ettiğimiz gibi olmadığını gördük. Gerillaların rahatlığı dikkat çekiciydi. Heci beg suyunu geçip Kuzey Kürdistan topraklarına girdiğimizde, rehberimiz olan gerillanın kendinden emin “gündüz hareket edeceğiz” demesi bizi şaşırtırken harekatın kapsamının da ip uçlarını veriyordu bu cümleler. İşte bu anda yaşananların tam anlamıyla farkına varıyoruz. Kuzey Kürdistan’da gerillalar gündüz hareket ediyorlar. Yola iniyor, yol kontrolü yapıyorlar. Karakollara yönelik eylemler gerçekleştiriyor ve mevzilenmelerini sürekli koruyorlar.
Daha bu işin “lo lo’su” da var
Her şeyi hesaplamışlar. Türk ordusunun karadan girebileceği bölgeleri önceden tutmuşlar. Helikopterlerin indirme yapabileceği yerlere tuzaklar ve hakim tepelere uçak savar bataryaları yerleştirmişler. Sınır karakollarını denetimde tutacak tarzda mevzilenmişler. İşte bütün bu hazırlıkların sonucu olarak da tam 9 gündür bölgeyi denetimleri altında tutmayı başarıyorlar. Burada bulunduğumuz günler boyunca gerillanın hiç de çekilmeye niyetinin olmadığını anlıyoruz. Uzun süreli bir çatışmaya, savaşa hazırlıklı oldukları her hallerinden belli. Uykusuzluk, yorgunluk, açlık, susuzluk… bunları düşünmüyorlar bile. Tek düşündükleri şey amaçladıklarına ulaşmak! Türk ordusu gerillanın gücünü görecek diyorlar. Bir başka gerilla “daha bu le le’si işin. Bir de lo lo’su var” diye espriyi patlatıyor. Neşeleri yerinde ama disiplinden asla taviz vermiyorlar.
HPG Askeri Konsey üyesi ile görüşme
Gerillaların başlattığı eylemselliğin bir operasyon, kuşatma olduğunu HPG Ana Karargah Komutanlığı’ 27 Temmuz’da yaptığı yazılı bir açıklama ile duyurdu. Bu süreçte çatışma bölgesinde bulunan HPG Askeri Konsey üyesi Kemal Garzan ile karşılaşıyoruz. Garzan ile hem kuşatmayı hem de Türk ordusunun içerisinde bulunduğu durumu konuşuyoruz. HPG komutanı gayet kendinden emin ve kararlı bir şekilde konuşuyor. “Ne pahasına olursa olsun asla geri atmayacağız” diyor. Garzan’a göre, Şemzinan kuşatması PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik geliştirilen ve ikinci yılına giren ağır tecridin sonucu.
HPG komutanı, Türk devletinin verdiği ağır kayıpları ve yaşadığı çaresizliği gizlemeye çalıştığına dikkat çekerek Türk ordusunun içerisinde bulunduğu acizliği şu cümlelerle özetliyor: “Türk devletinin ve ordusunun Şemzinan’daki örgütlenmesi dağıtılmıştır. Türk ordusu Şemzinan merkezinden ve karakollarından çıkamamaktadır. Her şey kontrolümüz altında.”
Eylemin niteliğine ilişkin sorularımızı da yanıtlıyor HPG komutanı: “Tamamen gerillanın inisiyatifinde ve kontrolünde olan bir operasyon geliştirdik ve bu harekat devam ediyor. Tek düze bir eylem değil bu. Birliklerimiz otuz yıllık gerilla tecrübesiyle birçok eylem biçimini yaratıcı ve ustalıklı bir şekilde uyguluyor. Gerillanın gücünü herkes görmüş oldu bu kuşatmayla.”
Türk ordusunun pozisyonunu soruyoruz gerilla komutanına. İşte gerilla komutanının çarpıcı ve yorum gerektirmeyen yanıtı: “Türk devleti karakollara hapsoldu. Ordu ne saldırabiliyor ne de kendisini koruyabiliyor.” Şemzinan’da son durum bu.
Gerilla bir ilki gerçekleştirdi
Şemzinan kuşatması, “gerilla isterse bir bölgeyi, hatta bir şehri ele geçirip, günlerce orada denetim kurabilir mi?” sorusunu düşündürtüyor. Bu durum Kürdistan gerillasının kat ettiği gelişme düzeyini ifade ediyor. 2008 yılında Zap’ta, 2011 yılında ise Casusan tepelerinde Kürdistan gerillasının geliştirdiği direniş savunma savaşı bağlamında tarihe geçerken; Şemzinan kuşatması ise şimdiden bir alanı kurtarma savaşı anlamında tarihe geçmiş görünüyor. Bu durum, Kürdistan’da silahlı mücadelenin başladığı tarih olan 15 Ağustos 1984 yılından bu yana gerçekleşen ilk uzun erimli kuşatma oluyor. Şemzinan kuşatmasının bu anlamda bir milat olduğunu söylemek mümkün. Şemzinan’da son günlerde yaşananlar gösterdi ki, gerilla isterse Türk ordusunun elinden bir bölgeyi alabilir ve günlerce kendi denetiminde tutabilir. Şemzinan kuşatması şimdiden tarihe geçen ve derslerle dolu bir harekat oluyor.
Peki bu süreç zarfında(23-31 Temmuz) neler oldu? Kuşatma nasıl başladı, nasıl devam etti ve gerillalar bölge üzerindeki denetimi nasıl sağladı? Gerilla pozisyonunu nasıl koruyor? İşte bu soruların yanıtlarını HPG Basın İrtibat Merkezi’nin(BİM) gün gün verdiği bilgilerde yanıtlamaya çalışalım.
Gün be gün kuşatma
23 Temmuz:
Gerilla birlikleri öğle saatlerinde Şemzinan-Gerdiya yoluna indi ve yol kontrolü yapmaya başladı. Bu duruma müdahale etmek isteyen Türk ordusuna bağlı iki kobra tipi helikopter gerillaların hava savunma bataryalarınca püskürtüldü.
24 Temmuz:
Yaşananların gerillanın son dönemde yoğunlaşan yol kontrollerinden birisi olmadığı bir sonraki gün anlaşıldı. 24 temmuzda sabah saat 05’te Şemzinan alayına yönelik gerilla topçu atışları başladı. Saat 09’da gerillalar yeniden Şemzinan-Gerdiya yoluna indi. Yolda saat 15:30’a kadar kimlik kontrolü yapıldı. Bu saatte olay yerine müdahale etmek isteyen özel harekat birliği gerillalarca fark edilip vuruldu. Türk ordusunun özel birlikleri burada 14 kayıp verdi. Çatışma bir buçuk saat sürdü. Saat 17’de geri kalan askerler araziye dağıldı. Aynı saatlerde takviye amacıyla çatışma bölgesine girmek isteyen konvoya yönelik gerillalar bir sabotaj eylemi yaptı, Türk ordusu 3 askerini kaybetti. Bu eylemden sonra Türk ordu birliği çembere alınarak saat 19:30’a kadar çatışmalar devam etti. Çatışma bölgesine müdahale etmek isteyen kobra tipi bir helikopter saat 15:30’da gerillalarca vuruldu, helikopter daha sonra Salara-Bêgozê köyleri arasında düştü. Çatışma alanı kobra, savaş uçakları ve obüs, havan toplarıyla saat 20:30’a kadar yoğun bir şekilde dövüldü. Bu şiddetli çatışmalarda 4 HPG gerillası yaşamını yitirdi. Öğle saatlerinde saat 12’de Şemzinan merkezinde bulunan komando tugayına ağır silahlı saldırı akşam saat 19’a kadar sürdü. İlk günkü çatışmalardan sonra Nehrê, Bêgirdê, Nêrkola, Navreza köyleri Türk ordusu tarafından boşaltıldı.
25 Temmuz:
30 km’lik alanda başlayan yol kontrolü gün boyunca devam etti. Gerillalar güzergahı kullanan araçları durdurdu, kimlik kontrolü ve eylem propagandası yaptı. Saat 12’den 19’a kadar süren bir taarruz başlatan gerillalar Şemzinan alayını aynı zamanda ağır silah ateşine tuttu. Gerillalar, Şemzinan tugayını da saat 14’te yarım saat boyunca ağır silahlarla vurdu. Türk ordusu yaşadığı çaresizlikten kaynaklı çatışma bölgesini gün boyunca ağır silahlarla vurdu.
26 Temmuz:
Gerillalar sabah saatlerinde yeniden yol kontrolüne başladı. Şemzinan Gerdiya yolunda Saat 08’de HPG ve KCK bayrakları asarak asayiş kuran gerillalar, toplanan halka eylemlerini ve Kürt halkının içerisinde bulunduğu tarihi süreci anlatarak halkı bilinçlendirme faaliyeti yürüttü. Toplanan araçlar sloganlarla Şemzinan merkezine doğru ilerledi. Yol kontrolü akşam saat 19’a kadar sürdü. Bu saatlerde müdahale etmek isteyen iki kobra helikopter gerillaların ağır silah ateşiyle geri püskürtüldü. Saat 08’de Gever’den Şemzinan’a dört kirpiden oluşan destek güç gerillalarca Diya horê köyü yakınında sabotaj eylemine maruz kaldı. Bu eylemde kirpi tipi araçlardan bir tanesi imha edildi. Bu eylemden sonra gerilla birlikleri ile Türk ordu güçleri arasında aynı bölgede şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda da Türk ordusu ağır kayıplar verdi.
Şemzinan tugayı bugün de gerillalar tarafından topçu ateşine tutuldu. Bu eylemde tugaya sekiz havan güllesi isabet etti. Türk ordusu bu eylemde çok sayıda kayıp verdi. Askerler tugaya adeta hapsedildi. Aynı saatlerde Şemzinan alayına yönelik de topçu ateşi devam etti. Aynı gün Goman ve Senala kırsalına Türk topçusu ağır bir bombardıman gerçekleştirdi. Bombardımanda köylülere ait bağ ve bahçeler yandı. Türk ordusu ayrıca Geniş tepe, Karker, Heci beg vadisi ve Goste tepelerini ağır silahlarla vurdu.
27 Temmuz:
Sabah saat 08’den akşam 18’e kadar gerillaların yol kontrolü devam etti. Bu gün herhangi bir çatışma yaşanmadı.
28 Temmuz:
Sabah saat 06’da Şemzinan alayına bağlı Garê(Tekeli) tepesine yönelik bir suikast eylemi yapıldı. Aynı tepe gerillalar tarafından ağır silahlarla vuruldu. Sabah saat 06 ile 08 arasında Türk topçusu Konserve (Gediktepe) tepesini vurdu. Aynı gün saat 15 ile 19 arasında gerilla birlikleri Şemzinan tugayını yoğun bir şekilde ağır silah ateşine tuttu. Saat 18’de başlayan Türk ordusunun topçu ateşi sabah saat 06’ya kadar sürdü. Türk ordusunun topçu ateşi Goman, Geniş tepe, Hacibeg vadisi ve Nêrkola köyü çevresinde yoğunlaştı. Bombardımanda bağ ve bahçelerde çıkan yangın saatlerce sürdü. Saat 15 ile 16 arasında savaş uçakları Nêrkola köyü vadisini bombaladı.
29 Temmuz:
Sabah saat 05:30’da Türk ordu birliklerince Gever ve civar bölgelerden çatışma bölgesine kaydırılan güçle Goman tepesine çıkmak istedi. Ağır silah bombardımanı eşliğinde Türk ordusu skorsky tipi iki helikopterle gerilla denetiminde bulunan Goman’a indirme yapmak istedi. Duruma anında müdahale eden gerilla birlikleri indirme esnasında iki kolu vurdu. Yaşanan kısa süreli çatışmada bir kol gerillalarca tamamen imha edilirken ikinci kol ile çatışmalar ise sabah saat 06’dan akşam saat 17:30’a kadar devam etti. Bu esnada gerilla çemberine takılan ikinci kol da ağır kayıplar verdi. Çatışmanın sonunda HPG Basın İrtibat Merkezi’nin(BİM) açıklamasına göre en az 49 asker öldürüldü, onlarcası da yaralandı. Çatışmaların yaşandığı bir diğer bölge olan Nêrkola boğazına indirme yapmak isteyen skorsky tipi bir helikopter saat 16:45’te gerillalar tarafından düşürüldü. Aynı saatlerde Şemzinan tugayı ağır silahlarla ve havan topu ile vuruldu. Tugayın otomobil garajı ve kamelyasına isabet eden havan topu nedeniyle yangın çıktı. Türk ordusu gün boyunca savaş uçaklarının yanı sıra obüs ve havan topları ile Goman, Nêrkola, Evliya, Robinus, Bêgirdê, ve yukarı Nêrkola köylerini vurdu. Bu bombardımanda yukarı Nerêola’da evler hasar gördü. Bölgede yaşanan yoğun çatışmalar gün boyunca devam etti.
ANF
HPG, bölgede geliştirdiği harekâtı bir kuşatma olarak adlandırıyor. Bölge halkı ve bölge idari amirlikleri ise yaşananları ‘savaş hali’ olarak adlandırıyor. Bölge tam 10 gündür gerillaların denetiminde ve sürekli çatışma hali var.
Çatışmaların azaldığı zamanlarda ise güçlerin elinde bulunan (asimetrik de olsa) tekniğe dayalı savaş devreye giriyor. Türk ordusu son teknoloji ile donatılan savaş uçakları, tank, obüs ve havan toplarıyla gerilla mevzilerini hedeflerken; gerilla birlikleri de XPG-9, B-7, DOÇKA, havan toplarıyla saldırılara karşılık veriyor. Çatışma bölgesine hâkim tepeler olan Goman, Gostê, Karker tepeleri gerillanın elinde bulunuyor. Şemzinan merkezine çok yakın bir mesafede bulunan Gostê-Goman-Nêrkola hattı da gerilla denetiminde. Bölgede bulunan Şemzinan alayı ve Garê(Tekeli) taburu ile civar köylere konuşlandırılmış olan sınır karakolları, sürekli gerillanın ağır silah ateşi altında. Adeta karakollara hapsolan Türk ordusu, karadan hareket edemeyecek durumda.
Köyler boşaltıldı
Türk ordusunun havadan müdahale çabaları ise zirvelere yerleştirilen hava savunma bataryalarının yoğun ateşi ile sonuçsuz kalıyor. Öte yandan bölgede yolun denetimi gerillalarda olduğu için Türk ordusu askeri sevkiyat da yapamıyor. Türk devleti bütün bu gelişmeler karşısında adeta afallamış durumda. Öte yandan Türk ordusu gerillalara karşı yaşadığı çaresizliğin hıncını köylülerden alıyor. Bölgeye yönelik hava saldırıları, obüs, havan ve tank atışları aralıksız sürüyor. Çatışma bölgesine yakın olan Nêrkola, Nehrê, Bêgirdê, Navreza köyleri Türk devleti tarafından boşaltıldı. Türk ordusunun ağır silahlarla ve havadan gerçekleştirdiği bombardımanda köylülerin alın teri ile ve bin bir emekle, yılların emeğinin sonucu olan bağ ve bahçeler kül oldu.
TSK’nın elindeki tepeler gerillaya geçti
Türk ordusunun bombardımanı bu bölgelerle de sınırlı değil. Medya Savunma Alanları’na yönelik bombardımana da hız veren Türk ordusu, korucu köyü olan Evliya köyü sırtlarını, Robinus çevresini, Geniş tepe ve Konserve tepesini de bombalıyor. Burada dikkat çekici bir ayrıntı var: Gostê’nin doğusuna düşen Geniştepe ile Konserve tepesi bundan önceki yıllarda Türk ordusu tarafından tutulan tepeler ve bu tepeler şu an gerilla denetiminde bulunuyor. Özellikle Konserve tepesi (Gediktepe) hafızalarda yerini koruyor. Bu tepe Garê(Tekeli) taburunun savunma tepesi olarak kullanılan ve Gedik tepe sınır karakolunun üzerinde bulunduğu tepe. Bu karakol 2010 yılı 20 Haziranı’nda gerillaların eylemine maruz kalmış, Türk ordusu bu eylemde büyük kayıplar vermişti. İşte Gedik tepe karakolunun kurulu olduğu tepe şimdi gerillaların elinde ve Gediktepe karakolu mazi olmuş durumda.
Gerillalardan, Türk ordusunun Garê karakolunun savunması için bu her iki tepeyi defalarca tutmak istediği ancak her defasında gerillaların eylemleriyle kayıp verdiği ve en sonunda çaresiz bir şekilde tepeleri tutmaktan vazgeçtiğini öğreniyoruz.
Bölgede şahit olduğumuz, kendi gözlerimizle de gördüğümüz bu gerçek, gerilla birliklerinin ilerlemesini kanıtlayan somut bir veri oluyor. Şemzinan kırsalında daha önce Türk ordu güçlerinin elinde bulunan birçok tepe şu an gerilla denetiminde bulunuyor.
Ordu şaşkın
Yıllardır Türk ordusunun medya savunma alanlarına yönelik kara saldırısı planladığı biliniyor. 21 Şubat 2008’de Zap’a yönelik gelişen kara saldırısında ağır yenilgi alan Türk ordusu; o gün bu gündür Medya Savunma Alanları’nın bir diğer sınır bölgesi olan Xakurkê alanına yönelik bir kara operasyonunu gündemine aldı. Yıllardır haritalar çiziliyor, stratejisyenler, eski ordu mensupları bu haritalar üzerinden bölgeye nasıl girileceğini tartışıyor. Türk devleti bunları tartışa dursun, beklenmedik bir gelişme yaşandı 23 Temmuz’da. Günlerdir operasyon yapılacak denilen bölgeye gerilla birlikleri operasyon başlattı ve işte Şemzinan kuşatması böylesi bir atmosferde başladı. Bu gelişme, KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan’ın bir röportajında “Herkes Türk ordusunun operasyon yapacağını tartışıyor. Ya biz operasyon yaparsak ne olur?” sözlerini hatırlattı. Kalkan bu cümleleri sarf ederken Güney Kürdistan’daki Türk ordusunun varlığına dikkatleri çekiyordu elbette ancak işte Şemzinan- Gerdi hattında gerilla birlikleri tarafından 30 km’lik kordon boyunca başlatılan harekat, Türk ordusunu şoke etti. Türk devleti tam 10 gündür bölgede denetimi gerillalara kaptırmış durumda.
Vur kaç değil vur kal!
İlk iki günkü çatışmalara bakarak gerillaların Bezelê, Oramar, Ştazan eylemlerine benzer kapsamlı bir eylem gerçekleştirdiği ve kademeli olarak her zaman olduğu gibi güvenli üst bölgelerine çekilecekleri bekleniyordu. Çatışma bölgesine ulaştığımızda ise tablonun hiç de tahmin ettiğimiz gibi olmadığını gördük. Gerillaların rahatlığı dikkat çekiciydi. Heci beg suyunu geçip Kuzey Kürdistan topraklarına girdiğimizde, rehberimiz olan gerillanın kendinden emin “gündüz hareket edeceğiz” demesi bizi şaşırtırken harekatın kapsamının da ip uçlarını veriyordu bu cümleler. İşte bu anda yaşananların tam anlamıyla farkına varıyoruz. Kuzey Kürdistan’da gerillalar gündüz hareket ediyorlar. Yola iniyor, yol kontrolü yapıyorlar. Karakollara yönelik eylemler gerçekleştiriyor ve mevzilenmelerini sürekli koruyorlar.
Daha bu işin “lo lo’su” da var
Her şeyi hesaplamışlar. Türk ordusunun karadan girebileceği bölgeleri önceden tutmuşlar. Helikopterlerin indirme yapabileceği yerlere tuzaklar ve hakim tepelere uçak savar bataryaları yerleştirmişler. Sınır karakollarını denetimde tutacak tarzda mevzilenmişler. İşte bütün bu hazırlıkların sonucu olarak da tam 9 gündür bölgeyi denetimleri altında tutmayı başarıyorlar. Burada bulunduğumuz günler boyunca gerillanın hiç de çekilmeye niyetinin olmadığını anlıyoruz. Uzun süreli bir çatışmaya, savaşa hazırlıklı oldukları her hallerinden belli. Uykusuzluk, yorgunluk, açlık, susuzluk… bunları düşünmüyorlar bile. Tek düşündükleri şey amaçladıklarına ulaşmak! Türk ordusu gerillanın gücünü görecek diyorlar. Bir başka gerilla “daha bu le le’si işin. Bir de lo lo’su var” diye espriyi patlatıyor. Neşeleri yerinde ama disiplinden asla taviz vermiyorlar.
HPG Askeri Konsey üyesi ile görüşme
Gerillaların başlattığı eylemselliğin bir operasyon, kuşatma olduğunu HPG Ana Karargah Komutanlığı’ 27 Temmuz’da yaptığı yazılı bir açıklama ile duyurdu. Bu süreçte çatışma bölgesinde bulunan HPG Askeri Konsey üyesi Kemal Garzan ile karşılaşıyoruz. Garzan ile hem kuşatmayı hem de Türk ordusunun içerisinde bulunduğu durumu konuşuyoruz. HPG komutanı gayet kendinden emin ve kararlı bir şekilde konuşuyor. “Ne pahasına olursa olsun asla geri atmayacağız” diyor. Garzan’a göre, Şemzinan kuşatması PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik geliştirilen ve ikinci yılına giren ağır tecridin sonucu.
HPG komutanı, Türk devletinin verdiği ağır kayıpları ve yaşadığı çaresizliği gizlemeye çalıştığına dikkat çekerek Türk ordusunun içerisinde bulunduğu acizliği şu cümlelerle özetliyor: “Türk devletinin ve ordusunun Şemzinan’daki örgütlenmesi dağıtılmıştır. Türk ordusu Şemzinan merkezinden ve karakollarından çıkamamaktadır. Her şey kontrolümüz altında.”
Eylemin niteliğine ilişkin sorularımızı da yanıtlıyor HPG komutanı: “Tamamen gerillanın inisiyatifinde ve kontrolünde olan bir operasyon geliştirdik ve bu harekat devam ediyor. Tek düze bir eylem değil bu. Birliklerimiz otuz yıllık gerilla tecrübesiyle birçok eylem biçimini yaratıcı ve ustalıklı bir şekilde uyguluyor. Gerillanın gücünü herkes görmüş oldu bu kuşatmayla.”
Türk ordusunun pozisyonunu soruyoruz gerilla komutanına. İşte gerilla komutanının çarpıcı ve yorum gerektirmeyen yanıtı: “Türk devleti karakollara hapsoldu. Ordu ne saldırabiliyor ne de kendisini koruyabiliyor.” Şemzinan’da son durum bu.
Gerilla bir ilki gerçekleştirdi
Şemzinan kuşatması, “gerilla isterse bir bölgeyi, hatta bir şehri ele geçirip, günlerce orada denetim kurabilir mi?” sorusunu düşündürtüyor. Bu durum Kürdistan gerillasının kat ettiği gelişme düzeyini ifade ediyor. 2008 yılında Zap’ta, 2011 yılında ise Casusan tepelerinde Kürdistan gerillasının geliştirdiği direniş savunma savaşı bağlamında tarihe geçerken; Şemzinan kuşatması ise şimdiden bir alanı kurtarma savaşı anlamında tarihe geçmiş görünüyor. Bu durum, Kürdistan’da silahlı mücadelenin başladığı tarih olan 15 Ağustos 1984 yılından bu yana gerçekleşen ilk uzun erimli kuşatma oluyor. Şemzinan kuşatmasının bu anlamda bir milat olduğunu söylemek mümkün. Şemzinan’da son günlerde yaşananlar gösterdi ki, gerilla isterse Türk ordusunun elinden bir bölgeyi alabilir ve günlerce kendi denetiminde tutabilir. Şemzinan kuşatması şimdiden tarihe geçen ve derslerle dolu bir harekat oluyor.
Peki bu süreç zarfında(23-31 Temmuz) neler oldu? Kuşatma nasıl başladı, nasıl devam etti ve gerillalar bölge üzerindeki denetimi nasıl sağladı? Gerilla pozisyonunu nasıl koruyor? İşte bu soruların yanıtlarını HPG Basın İrtibat Merkezi’nin(BİM) gün gün verdiği bilgilerde yanıtlamaya çalışalım.
Gün be gün kuşatma
23 Temmuz:
Gerilla birlikleri öğle saatlerinde Şemzinan-Gerdiya yoluna indi ve yol kontrolü yapmaya başladı. Bu duruma müdahale etmek isteyen Türk ordusuna bağlı iki kobra tipi helikopter gerillaların hava savunma bataryalarınca püskürtüldü.
24 Temmuz:
Yaşananların gerillanın son dönemde yoğunlaşan yol kontrollerinden birisi olmadığı bir sonraki gün anlaşıldı. 24 temmuzda sabah saat 05’te Şemzinan alayına yönelik gerilla topçu atışları başladı. Saat 09’da gerillalar yeniden Şemzinan-Gerdiya yoluna indi. Yolda saat 15:30’a kadar kimlik kontrolü yapıldı. Bu saatte olay yerine müdahale etmek isteyen özel harekat birliği gerillalarca fark edilip vuruldu. Türk ordusunun özel birlikleri burada 14 kayıp verdi. Çatışma bir buçuk saat sürdü. Saat 17’de geri kalan askerler araziye dağıldı. Aynı saatlerde takviye amacıyla çatışma bölgesine girmek isteyen konvoya yönelik gerillalar bir sabotaj eylemi yaptı, Türk ordusu 3 askerini kaybetti. Bu eylemden sonra Türk ordu birliği çembere alınarak saat 19:30’a kadar çatışmalar devam etti. Çatışma bölgesine müdahale etmek isteyen kobra tipi bir helikopter saat 15:30’da gerillalarca vuruldu, helikopter daha sonra Salara-Bêgozê köyleri arasında düştü. Çatışma alanı kobra, savaş uçakları ve obüs, havan toplarıyla saat 20:30’a kadar yoğun bir şekilde dövüldü. Bu şiddetli çatışmalarda 4 HPG gerillası yaşamını yitirdi. Öğle saatlerinde saat 12’de Şemzinan merkezinde bulunan komando tugayına ağır silahlı saldırı akşam saat 19’a kadar sürdü. İlk günkü çatışmalardan sonra Nehrê, Bêgirdê, Nêrkola, Navreza köyleri Türk ordusu tarafından boşaltıldı.
25 Temmuz:
30 km’lik alanda başlayan yol kontrolü gün boyunca devam etti. Gerillalar güzergahı kullanan araçları durdurdu, kimlik kontrolü ve eylem propagandası yaptı. Saat 12’den 19’a kadar süren bir taarruz başlatan gerillalar Şemzinan alayını aynı zamanda ağır silah ateşine tuttu. Gerillalar, Şemzinan tugayını da saat 14’te yarım saat boyunca ağır silahlarla vurdu. Türk ordusu yaşadığı çaresizlikten kaynaklı çatışma bölgesini gün boyunca ağır silahlarla vurdu.
26 Temmuz:
Gerillalar sabah saatlerinde yeniden yol kontrolüne başladı. Şemzinan Gerdiya yolunda Saat 08’de HPG ve KCK bayrakları asarak asayiş kuran gerillalar, toplanan halka eylemlerini ve Kürt halkının içerisinde bulunduğu tarihi süreci anlatarak halkı bilinçlendirme faaliyeti yürüttü. Toplanan araçlar sloganlarla Şemzinan merkezine doğru ilerledi. Yol kontrolü akşam saat 19’a kadar sürdü. Bu saatlerde müdahale etmek isteyen iki kobra helikopter gerillaların ağır silah ateşiyle geri püskürtüldü. Saat 08’de Gever’den Şemzinan’a dört kirpiden oluşan destek güç gerillalarca Diya horê köyü yakınında sabotaj eylemine maruz kaldı. Bu eylemde kirpi tipi araçlardan bir tanesi imha edildi. Bu eylemden sonra gerilla birlikleri ile Türk ordu güçleri arasında aynı bölgede şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda da Türk ordusu ağır kayıplar verdi.
Şemzinan tugayı bugün de gerillalar tarafından topçu ateşine tutuldu. Bu eylemde tugaya sekiz havan güllesi isabet etti. Türk ordusu bu eylemde çok sayıda kayıp verdi. Askerler tugaya adeta hapsedildi. Aynı saatlerde Şemzinan alayına yönelik de topçu ateşi devam etti. Aynı gün Goman ve Senala kırsalına Türk topçusu ağır bir bombardıman gerçekleştirdi. Bombardımanda köylülere ait bağ ve bahçeler yandı. Türk ordusu ayrıca Geniş tepe, Karker, Heci beg vadisi ve Goste tepelerini ağır silahlarla vurdu.
27 Temmuz:
Sabah saat 08’den akşam 18’e kadar gerillaların yol kontrolü devam etti. Bu gün herhangi bir çatışma yaşanmadı.
28 Temmuz:
Sabah saat 06’da Şemzinan alayına bağlı Garê(Tekeli) tepesine yönelik bir suikast eylemi yapıldı. Aynı tepe gerillalar tarafından ağır silahlarla vuruldu. Sabah saat 06 ile 08 arasında Türk topçusu Konserve (Gediktepe) tepesini vurdu. Aynı gün saat 15 ile 19 arasında gerilla birlikleri Şemzinan tugayını yoğun bir şekilde ağır silah ateşine tuttu. Saat 18’de başlayan Türk ordusunun topçu ateşi sabah saat 06’ya kadar sürdü. Türk ordusunun topçu ateşi Goman, Geniş tepe, Hacibeg vadisi ve Nêrkola köyü çevresinde yoğunlaştı. Bombardımanda bağ ve bahçelerde çıkan yangın saatlerce sürdü. Saat 15 ile 16 arasında savaş uçakları Nêrkola köyü vadisini bombaladı.
29 Temmuz:
Sabah saat 05:30’da Türk ordu birliklerince Gever ve civar bölgelerden çatışma bölgesine kaydırılan güçle Goman tepesine çıkmak istedi. Ağır silah bombardımanı eşliğinde Türk ordusu skorsky tipi iki helikopterle gerilla denetiminde bulunan Goman’a indirme yapmak istedi. Duruma anında müdahale eden gerilla birlikleri indirme esnasında iki kolu vurdu. Yaşanan kısa süreli çatışmada bir kol gerillalarca tamamen imha edilirken ikinci kol ile çatışmalar ise sabah saat 06’dan akşam saat 17:30’a kadar devam etti. Bu esnada gerilla çemberine takılan ikinci kol da ağır kayıplar verdi. Çatışmanın sonunda HPG Basın İrtibat Merkezi’nin(BİM) açıklamasına göre en az 49 asker öldürüldü, onlarcası da yaralandı. Çatışmaların yaşandığı bir diğer bölge olan Nêrkola boğazına indirme yapmak isteyen skorsky tipi bir helikopter saat 16:45’te gerillalar tarafından düşürüldü. Aynı saatlerde Şemzinan tugayı ağır silahlarla ve havan topu ile vuruldu. Tugayın otomobil garajı ve kamelyasına isabet eden havan topu nedeniyle yangın çıktı. Türk ordusu gün boyunca savaş uçaklarının yanı sıra obüs ve havan topları ile Goman, Nêrkola, Evliya, Robinus, Bêgirdê, ve yukarı Nêrkola köylerini vurdu. Bu bombardımanda yukarı Nerêola’da evler hasar gördü. Bölgede yaşanan yoğun çatışmalar gün boyunca devam etti.
ANF
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder