20 Ağustos 2011 Cumartesi

Venezüella Altın Madenlerini Kamulaştırıyor




Chavez 17 Ağustos çarşamba günü, 11 milyar dolar değere sahip altın madenlerini kamulaştıracağını ve döviz rezervlerini farklı alanlara yönlendireceğini açıklamıştı.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Venezüella’nın uluslararası kaynaklarını yabancı güçlere ve kurumlara bağlı kalmaksızın ülkenin çıkarları doğrultusunda kullanacağını açıkladı. Chavez, Orinoco Mail gazetesinde yayımlanan “Artçıdan Notlar” adlı köşesinde, rezerv sorununu kullanarak karmaşa ve istikrarsızlık yaratma kampanyası yapıldığını belirterek bu çabaları kınadı.


Chavez bu doğrultuda, sosyalizmi inşa etmenin yolu olarak ve 1999’da başlayan değişim sürecinde düşmanlarının tuzaklarına düşmemek için ekonomik alanda çalışma çağrısında bulundu.


Muhalif kesimler ve eski müsteşar Roger Noreiga gibi ABD’li sağcı temsilciler ise, ABD’de ve Avrupa’daki krize istinaden Venezüella hükümetinin finansal kaynaklarını çeşitlendirmek için vereceği kararı sorguluyor.


Chavez bundan on yıl önce Venezüella’nın 10 milyar dolardan daha az bir kaynağa sahip olduğunu, bugünse Merkez Bankası’ndaki mevcut miktarın yaklaşık 30 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.


Chavez, daha önce Venezüella’nın sahip olduğu kaynakların sicili bozuk IMF’nin elinde olduğunu da sözlerine ekledi.


Chavez 17 Ağustos çarşamba günü, 11 milyar dolar değere sahip altın madenlerini kamulaştıracağını ve döviz rezervlerini farklı alanlara
yönlendireceğini açıklamıştı.

Ekonomik krizin ABD ve Avrupa’yı etkilemesinden dolayı Venezüella rezervlerinin, hali hazırda milyarlık yedek fonlara sahip Brezilya, Çin ve Rusya’daki bankalara aktarılması bekleniyor.


[Prensa Latina/Latinbilgi]

Hiç yorum yok: