13 Ekim 2010 Çarşamba

Türk Ordusunda Askere İşkence Görüntüleri(Video-Haber)

8 Ekim 2010 günü Facebook’a düşen bir görüntü insanın kanını donduran cinsten. Rütbeli iki asker erleri sıraya dizip tekme ve tokatla dayak atıyor.

Paylaşım sitesi Facebook’a düşen bir video büyük bir tepki topladı. Tepkiye neden olan video ise son yıllarda kışlalardaki şüpheli asker ölümleri ile gündemde olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait bir görüntü.

ASKERE SIRA DAYAĞI 


Hangi kışlada ve hangi tarihte çekildiği tam olarak belli olmayan görüntüler İzmir’de bir kafeden eklenmiş. Cep telefonundan çekilen görüntülerde rütbeli ya da üst devreden bir asker, 19 eri yatakhanede sıraya dizdikten sonra sırayla hepsine tokat atıyor. Ardından ya kendisi gibi rütbeli ya da emre itaat eden başka bir asker sırayla tokat atıyor. İkinci tokat seansı sırasında yakasında isim künyesi bulunan rütbeli asker tekmelerle askerlere saldırıyor.

TOKATTAN SONRA TEKME 


Bunun üzerine tekmelerle dayak seansı başlıyor. Rütbeli iki asker sırasıyla bütün askerlere tekme atmaya başlıyor. Tekmeler askerlerin karın bölgesinden yüzüne kadar geliyor. Bununla yetinmeyen rütbeliler bu kez askerlerden birisini alıp boğazını sıkıyor ve sonra yere fırlatıyor. Görüntülerde rütbelilerden biri sonra palaska ile askerlere vurmaya başlıyor.

ASKER ETRAFI GÖZETLİYOR 


Görüntülerde rütbeli askerin yakasındaki isim okunmuyor fakat yürüyüş ve konuşmalarına bakılınca sarhoş olduğu tahmin ediliyor. Rütbeli askerler, erlere dayak atarken yatakhane kapısının önündeki bir asker de etrafı gözetliyor. Ve tüm bu dayak süresi boyunca da askerler hazır olda bekliyor.

TUVALET DELİĞİ ÜZERİNDE ŞINAV 


Görüntüler Facebook’ta sadece 5 gün içinde yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı. Görüntülere yapılan yorumlarda da bir hayli ilginç. Video’ya yapılan yorumlara göre bu görüntüler TSK’deki uygulamaları anlatmak için az bile geliyormuş.

Nick’i ‘Devlet’ olan (Arapça harflerle yazılmış) bir kişi askerlik anısını anlatıyor. İşte tüyler ürperten bir o anı: “Size bi anımı anlatayım askere gidenler bilir eline cetlis verirler ezberle diye okuma bileni var bilmeyeni var, ezberleyemeyene yaptıkları en kotü cezayı bilirim, tuvalete ayak koyduğumuz yere şınav pozisyonu aldırıp ezberletıolrlardı, 450 kişinn onünde yemediğin hakaret kalmıyodu, çavuşun onbasınn köpegi gibisin ama bunlar acemi birliğinde usta birliğinde yapamazlar”

ASKERE GİDİLMEZ Kİ 


“Böylesi görüntülerin Türkiye’de olduğuna inanamıyorum” şeklindeki yorumların yanı sıra, böylesi bir görüntüden sonra askere gidilmemesi gerektiğini söyleyenler de var.

Hiç yorum yok: