27 Temmuz 2012 Cuma

Moskova: Suriye-Türkiye Sınırı El Kaide’nin Denetiminde!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Moskova - Moskova, Suriye’nin Türkiye ve Irak ile olan sınırındaki kontrol noktalarının El Kaide’nin denetimine geçtiğinden şüphe ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Muhalefetin (Suriyeli) Irak ve Türkiye ile olan sınırdaki kontrol noktalarını ele geçirdiği yönünde bilgiler var” diyerek, her şeyden önce, bu bilgilerin incelenmekte olduğunu söyledi.

Türkiye sınırında “Türk mallarına yönelik hırsızlık vakalarının tespit edildiğini” belirtirken, “Bazı kaynaklara göre, bu sınır noktalarını ele geçiren Özgür Suriye Ordusu değil, doğrudan El-Kaide ile bağlantılı gruplardır” dedi.

Lavrov’a göre, eğer bu tür “terörist eylemler” bazı ülkeler tarafından destekleniyorsa, Moskova bu ülkelerin Suriye’de nasıl bir arayış içinde olduğunu ve Suriye çatışmasının çözümü konusundaki gerçek pozisyonlarını öğrenmek isteyecek.

Suriyeli isyancıların 19 Temmuz günü Türkiye ile olan sınırdaki Bab el Hawa geçiş noktası ile Irak ile olan sınırdaki Ebu Kemal noktasını ele geçirdiği bildirilmişti.

ABD’YE “TERÖRİZM” suçlaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam’a 18 Temmuz günü üst düzey Suriyeli yöneticilerin öldüğü saldırıyı kınamayan ABD’nin muhalefete ilişkin tavrının da “terörizmi haklı çıkarma” olduğunu söyledi.

Lavrov yaptığı açıklamada, “Bu korkunç bir pozisyondur” dedi. 18 Temmuz’da dört üst düzey yetkilinin öldüğü Şam’daki saldırıya dikkat çeken Lavrov, “Bu konudaki pozisyonumuzu formüle edecek kelimeler bulamıyorum. Doğrudan terörizmi haklı çıkarmadır” dedi.

ABD’nin BM temsilcisi Susan Rice’yi eleştiren Rus Dışişleri Bakanı, Rice’ın Şam saldırısı ardından Suriye’ye yaptırımları dayatan BM Güvenlik Konseyi kararının oylanması gerektiğini söylediğini ifade etti.

Lavrov, “Diğer bir ifadeyle, ‘Güvenlik Konseyi istediğimizi (ABD’nin) yapıncaya kadar bu tür terörist eylemleri desteklemeye devam edeceğiz’ anlamına geliyor” diye tepki gösterdi.

Rusya, bu yönde bir karar almasını veto ediyor. En son geçen hafta üçüncü kez BM Güvenlik Konseyi’nde Batı’nın dayatmasıyla karar alınmasını bloke etti.
Moskova, son haftalarda Başar El Esad rejimi ile arasına mesafe koyarken, siyasi bir müdahaleye karşıtlığında esneme yapmadı.

Rusya, Suriye konusunda uluslar arası hukuka saygıyı savunduğunu iddia ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ''Esad’ın anayasaya aykırı bir şekilde görevinden alınması durumunda Suriye’de uzun vadeli bir iç savaş yaşanacağı'' uyarısında bulundu. 


ANF

Hiç yorum yok: