1 Ocak 2013 Salı

Irkçılık Afyon'u

Artık Irkçı-Faşist kimliğini gizlemeyen Başbakan Erdoğan, ne zaman Kürtlere karşı bir konuşma yapsa Türkiye'nin batısında Kürtlerin yaşadığı yerlerde Irkçı-Faşistlerin saldırıları başlıyor. Bunun onlarca örneği linç kampanyaları biçiminde, bir düğmeye basılmış, sanki erdoğan'ın talimatı bekleniyormuş gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde, örgütlü ve planlı bir şekilde aniden ortaya çıkıyor. Kürt halkına yönelik en son yaptığı konuşmada ''ya türkleşeceksiniz yada beğenmeyen gider'' sözlerinin ardından yine provokasyon, linç ve katliam provaları devreye girdi...
Afyon'un Sultandağı İlçesi'nde iki grup arasında yaşanan kavgada bir kişinin ölmesinin ardından toplanan Türk ırkçılar, "Kürtler buradan defol, burası Kürtlere mezar olacak, Kahrolsun Kürtler" sloganları atarak Kürtlerin işyerlerine ve evlerine saldırdı. Polis ve jandarma, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Pazaraltı Mahallesi'ni ablukaya alırken, ilçede gerginlik dün de devam ediyordu.
Afyon'da Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yer olan Sultandağı İlçesi'nde dün akşam saatlerinde iki grup arasında, "araçla hız yapmayın" uyarısının ardından kavga çıktı. Kavga sırasında Antalya Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olduğu belirtilen 18 yaşındaki Orhan Şahin yaşamını yitirirdi. Bunun üzerine toplanan bir grup, Kürtlerin yaşadığı mahalleye yönelerek, "Kürtler gitsin" diye slogan attı. Grup, Kürt yurttaşların araçlarına zarar verirken, ilçede başlayan gerginlik devam etti. 

Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu da ilçeye gelerek, yetkililerden durum hakkında bilgi aldı ve sonra ilçeden ayrıldı. 


Sultandağı'nda yaşananlarla ilgili telefonla ulaştığımız ve güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir yurttaş, ilçe merkezinde bulunan kavşakta seyir halinde olan iki araçta bulunan kişiler arasında yol verme nedeniyle tartışma çıktığını belirterek, tartışmaya iki grubun yakınlarının da dahil olmasıyla birlikte bıçaklı kavgaya dönüştüğünü söyledi. İki grup arasındaki bıçaklı kavgada üç kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını ifade eden yurttaş, yaralılardan Orhan Şahin'in kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini kaydetti. Şahin'in ölüm haberini alan yakınlarının hastane önünde bekleyen diğer gruptaki kişilerin ailesine saldırdığını kaydeden yurttaş, Şahin'in ölüm haberini alan iki bin kişilik kalabalık bir grubun ise kavganının yaşandığı kavşakta toplanıp, buradaki direklere Türk bayrağı asarak Kürtler aleyhine slogan attığını ve ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçtiğini aktardı. 


Öte yandan yaşanan kavgayı gören tanıklar ise Orhan Şahin ve yanındakilerin alkollü olduğunu, Şahin’in bıçakla yaşamını yitirmediğini belirtiyor. İlçede bulunan okullarda Kürt öğrencilerin eşyaları ise “Ne mutlu Türküm diyene” sloganları ile yakıldığı iddia edildi. Saldırıya uğrayan Kürtler, Valiliğin polisin bölgede uzun süre duramayacağını söylediğini belirtirken, Kaymakamlığın ise mal varlıklarına değer biçerek ilçeden ayrılmalarını istediğini söyledi.  

Linç girişiminin mağdur ve tanıkları yaşadıklarını Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) anlattı. Olay meydana geldiğinde spor salonunda voleybol maçını izledikten sonra evine döndüğünü belirten İsa Kıran, “Arkamdan bir lastik sesi duydum. Arkama döndüm. Dönmeseydim araba çarpacaktı. Araba durunca ‘Yavaş az kalsın beni eziyordunuz’ dedim. 4 kişi üzerime çullandı. Ardından koşarak bir markete sığındım. Amcamları aradım. Onlar geldiğinde karşıdakilerin sayısı 100’ü buldu. Nasıl oldu anlamadık bu kadar kalabalık. Daha sonra hastanede kendimizi bulduk. O ölen kişi bıçak saldırısı sonrası ölmedi. Ortada bıçak saldırısı falan yok. Saldıran 4 kişilik grup alkollüydü. O kişi fenalık geçirmişti orada. Hastanenin önünde ‘Pis Kürtler buradan defolun’ diye bağırıyorlardı” dedi. 

'Kürt arıyorlar'

 
"İlçe merkezine gelen kalabalık grubun Kürtleri bulsak öldürsek hesabıyla ilçede Kürt arıyor" ifadesini kullanan yurttaş, kabalık grubun önceki akşam saatlerinde Kürtlerin evlerine saldırmaya çalıştığını, ancak bunların polis ve jandarma tarafından engellendiğini söyledi. Polis ve jandarmanın Kürtlerin yoğunlukta oturduğu Pazaraltı Mahallesi'ni ablukaya alarak kimsenin buraya yaklaşmasına izin vermediğini ifade eden yurttaş, grubun daha sonra kavgaya karıştığını ileri sürdükleri kişilerin yakınlarının araba, işyeri ve evlerinin camlarını kırdığını belirtti. Kürtlere iş verdiği gerekçesiyle ilçede mütahitlik yapan bir kişiye ait Tuna Kız Öğrenci Yurduna saldırıldığını da aktaran yurttaş, polis ve jandarmanın saldırganları oradan uzaklaştırdığını söyledi.

Öğrenciler terk etti

 
Sultandağı Meslek Yüksekokulu'da okuyan Kürt öğrencilerin kendilerine bir şey yapılır korkusuyla ilçeyi terk ettiğini belirten yurttaş, "Öğrencilerin haftaya sınavları başlıyor ne yapacaklarını bilmiyorlar. Burada yaşayan bütün Kürtler evlerine kapanmış, bekliyor. Polis ve askerler ilçenin giriş ve çıkışlarını kapatmış. Kimseyi ilçeye sokmuyor" diye kaydetti.

Evleri basıyorlar

 
Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Pazaraltı Mahallesi'nde yüz kişiyle birlikte mahsur kalan Tahir Çakır ise, şunları söyledi: "Saldırgan grubun dün öğle saatlerine doğru bir kaç eve baskın yaparak ev ve arabaların camlarını kırdı. Bunun yanında ilçe pazarında tehgahları bulunan Kürtlerin tezgahlarını dağıtıp eşyaların talan etmişler. Saldırganlar 'Kürtler buradan defol, burası Kürtlere mezar olacak. Kahrolsun Kürtler, şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları atıyor. Dün akşam yanımıza gelen ilçe emniyet müdürü bize kalabalık grubun öfkesi dinene kadar bir kaç günlüğüne buradan ayrılmamazı istedi. Biz de buradan ayrıldığımızda evlerimiz talan ederler gerekçesiyle gitmeyeceğimizi söyledik. Daha sonra ilçe kaymakamıyla görüştük. Kaymakama endişelerimizi anlattık o bize 'sizin güvenliğinizi sağlayacağız' dedi." 


DİHA/AFYON



Karabük’te saldırılar devam ediyor


Roboski Katliamı’nın birinci yılında anma etkinliği düzenleyen Karabük Üniversitesi’ndeki Kürt öğrencilere saldıran ırkçı grup, öğrencilerin evlerini de bastı. 
Karabük Üniversitesi öğrencilerine, önceki gün yapılan saldırının ardından akşam saatlerinde ikinci bir saldırı gerçekleştirildi. 15 kişilik bir ırkçı grup, ellerinde sopa ve bıçaklarla, 3 Kürt öğrencinin kaldığı evin kapılarını kırdı. Evde kimsenin olmaması olası can kaybını önlerken, saldırganlar evdeki bütün eşyaları dağıtarak zarar verdi. Kürt öğrenciler, ırkçı grupların son günlerde sürekli saldırı düzenlediğini belirtti. Eve saldıranlar hakkında suç duyurusunda bulunan Kürt öğrenciler, evi incelemeye gelen Olay Yeri İnceleme ekiplerinin, “Elimizden bir şey gelmez” dediğini aktardı. Kürt öğrenciler, çevredekilerin saldırıyı gördüğünü; ancak hiçbir şekilde saldırganlar hakkında bilgi vermediğini kaydetti. 


Edirne’de 2 kişi tutuklandı

Edirne’de gözaltına alınan 6 kişiden 2’si tutuklanarak cezaevine gönderildi.  Edirne’de 27 Aralık’ta iki eve düzenlenen polis baskını sonucu gözaltına alınan ve aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 6 kişi dün emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebi ile mahkemeye gönderilen 6 kişiden üniversite öğrencisi Mahmut Öngör ile inşaat işçisi Feyyaz Aras tutuklandı. Diğer 4 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan 2 kişi Edirne Cezaevi’ne gönderildi. 


Yeni Özgür Politika

Hiç yorum yok: