16 Aralık 2012 Pazar

Serêkaniyê’de Anlaşma Sağlandı

Serêkaniyê - Çeteci gruplarının Serêkaniyê’ye saldırması ardından çeteci gruplar ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar TEV-DEM ve bölge ileri gelenlerinin arabuluculuğunda anlaşmayla sonuçlandı. Buna göre, tüm silahlı güçler kenti terkedecek ve kentten, kurulacak olan sivil bir meclis sorumlu olacak. Sınır kapıları da söz konusu meclisin kontrolünde olacak.
Serêkaniyê’de çeteci grupların 11 Aralık günü bir fırına saldırmasına Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) müdahalesiyle başlayan çatışmalar üzerine bazı Kürt ve Arap ileri gelenler ile Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) harekete geçerek arabuluculuk yaptı. Bunun üzerine çatışmalar dururken YPG, çözüm için ‘kente tüm halklardan oluşacak bir meclisin kurulması’ ile ‘kent içindeki tüm askeri kontrol noktalarının kaldırılması’ şartlarını tekrarladı.

Girişimler ardından kurulan heyetler arasında dün müzakere görüşmeleri başladı. Görüşme heyetlerine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre taraflar, bölgenin sivil bir meclise devredilmesi konusunda anlaştı. Söz konusu meclis kurulana kadar ise çalışmalar geçici bir komite tarafından yürütülecek.

Edinilen bilgilere göre tarafların üzerinde anlaştıkları maddeler söyle:

1. Tüm silahlı gruplar kenti terk edecek ve kentten kurulacak olan sivil meclis sorumlu olacak.

2. Meclis kurulana kadar geçici bir komite oluşturulacak. Bu komitenin görevi meclis kurulana kadar bölgenin işlerini yürütmek olacak. Komite ayrıca sınır kapısı sorunu ve diğer tüm sorunların takipçisi olacak.


Bununla birlikte, sınır kapısının kontrolü sivil meclisin elinde olacak, sınırdaki görevliler de söz konusu meclis tarafından belirlenecek.
Serêkaniyê’de 19 Kasım’da başlayan ve 24 Kasıma kadar devam eden çatışmalarda ağır kayıplar veren çeteci grupların talebi üzerine görüşmeler başladı. Görüşmeler devam ederken, sorunların çözümü için bölgedeki Kürt, Arap ve diğer çevre ileri gelenlerinden oluşan bir heyet oluşturuldu. Yine Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhalifler de bir heyet oluştururken, söz konusu heyetler arasında görüşme planları yapıldı. Ancak çeteci gruplar 11 Aralık günü yeniden saldırıda bulunmaları üzerine söz konusu görüşmeler gerçekleştirilemedi.

11 Aralıkta başlayan çatışmalarda da ağır kayıplar veren çeteci gruplar yeniden ateşkes ve görüşme çağrısında bulunmuş, YPG, bunun için şartlarını açıklamıştı. Bu kez anlaşma ile sonuçlanan görüşmelerin gerçekleşmesinde Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi’nin (TEV-DEM) önemli derecede rol aldı. 


ANF

Hiç yorum yok: