23 Kasım 2012 Cuma

Serêkaniyê'de Ateşkes!

Serêkaniyê - Serêkaniyê kentinde YPG güçleri karşısında ağır kayıplar veren silahlı gruplar, ateşkes talebinde bulundu. YPG, Guraba El Şam savaşçılarının iki gün içinde kenti terk etmesi, Kürt, Arap, Asuri ve Ermeniler’den oluşan bir halk konseyinin kurulması şartı ile ateşkesi kabul etti.
8 Kasım’da Serêkaniyê kentine Türkiye üzerinden giren ve 19 Kasım’da Kürtlere yönelik saldırılarına başlayan Türkiye destekli, El Kaide çizgisine yakın selefi gruplar, YPG güçleri ile yaşanan çatışmalarda ağır kayıp verdikten sonra ateşkes istedi.

Bu paramiliter gruplar, bugün de saat 10.00 sıralarında Kürt mahallesi Hawarna’ya, ardından da Xiraba Mahallesi'ne saldırı girişiminde bulundu ancak, YPG güçlerinin sert karşılık vermesi üzerine geri çekildiler.

Saat 16.00’ya kadar süren çatışmalarda çetelerin çok sayıda kayıp verdiği bildirilirken, sayıları hakkında bilgi alınamadı. YPG yetkilileri, bugünkü çatışmalarda herhangi bir kayıp vermediklerini bildirdi.

YPG karşısında ilerleyemeyen gruplar bazı çevrelerin aracılığı ile ateşkes önerisinde bulundu. Görüşmeler sonucunda YPG Komutanlığı şartlı olarak ateşkesi kabul etti. Ateşkesin koşulları şöyle: Guraba El Şam isimli grup 2 gün içinde Serêkaniyê kentinden çıkmalı, Kürt, Arap, Ermeni ve Asuri-Süryanilerden oluşan bir halk meclisi kurulmalı.

YPG Komutanlığı, bu koşullara iki gün içinde uyulmaması halinde ateşkesin sonlandırılacağını bildirdi. Ateşkes ile birlikte silah sesleri durdu.

Çeteci gruplar pazartesi gününden bu yana Serêkaniyê’ye saldırıda bulunuyordu. Çarşamba günü Türkiye üzerinden tanklar ve ağır silah yüklü onlarca araçla birlikte yüzlerce paramiliter grup üyesi Serêkaniyê sınırlarına girdi. 22 Kasım Perşembe günü yaşanan çatışmalarda YPG’nin Serêkaniyê’de kurduğu Şehid Abid Tugayı, 25 çete mensubunun öldürüldüğünü, 20’sinin yaralandığını ve bu gruplara ait 3 askeri aracın imha edildiğini bildirmişti. Çatışmalarda bir YPG üyesinin hayatını kaybettiği, birinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Hayatını kaybeden YPG üyesinin Dirbêsiyê’nin Girê Reza Köyü nüfusuna kayıtlı Ciwan kod isimli Evdilhemid Misto olduğu açıklandı. Misto’nun cenazesi Serêkaniyê’den doğduğu köye götürüldükten sonra, buradan Berkevirê Köyü'ndeki Şehid Rüstem Mezarlığı'na götürülerek bir törenle defnedildi.

Pazartesi gününden bu yana Türkiye destekli paramiliter gruplara bağlı en az 54 kişi öldü. Pazartesi günü Halk Konseyi Başkanı Abid Xelil’in katledildiği saldırı ardından başlayan çatışmalarda Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre en az 29 çete mensubu öldürülmüştü. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu belirtiliyor. Aynı çatışmalarda 2 YPG üyesi, bir Asayiş üyesi ve bir Halk Konseyi üyesi hayatını kaybetmişti.

8 Kasım günü Türkiye üzerinden yüzlerce savaşçının Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentine girmesi ardından Suriye rejimi Mart 2011’den beri sükunet içinde olan kente bombalar yağdırmıştı. Bu saldırıyla birlikte bir hafta içerisinde kentte en az 10 sivil hayatını kaybetmiş, 70’e yakını yaralanmış, 50’ye yakın ev yıkıldı ve 11 bini aşkın kişi göç etmişti.


ANF

Hiç yorum yok: