9 Kasım 2012 Cuma

ÖSO Serekaniye'ye Girdi, Kürt Konseyi Kriz Masası Kurdu

Batı, körfez ülkeleri ve Türkiye desteğindeki silahlı gruplar Türkiye tarafından Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentine girdi. Suriye ordusu ile ÖSO arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Yüksek Kürt Konseyi, silahlı grupları kenti terk etmeye çağırırken, YPG güçleri harekete geçti.

Batı Kürdistan’ın Türkiye ile sınır Serêkaniyê (Ras-el ayn) kenti dolaylarında bugün silahlı gruplar ile Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre 10 isyancı ve 16 asker çatışmalarda öldü. Suriye devlet televizyonu ise ordunun onlarca “teröristi” öldürdüğünü savundu.

Çok sayıda kişi de hangi taraftan geldiği belli olmayan kurşunlarla yaralandı. Gözlemevi, sabahın erken saatlerinde Türkiye sınırından yüzlerce savaşçının Serekaniyê’ye doğru hareket ettiğini bildirdi. Kürt kaynaklarına göre çatışmalardan dolayı çok sayıda kişi kentten kaçtı. Bazılarının Türkiye tarafına geçtiği belirtiliyor.

AFP’ye göre Suriye Kürtleri Ulusal Meclis üyesi Celal Kedo, Hewler’den verdiği bilgide ÖSO’ya ait araçların kentte dolaştığını ve halktan kenti terk etmesini zira Suriye ordusuna ait 70’e yakın aracın yaklaştığını söyledi.

BİR YPG ÜYESİ YARALANDI

ANF’nin edindiği bilgiler ise kentte yaşanan çatışmalar sırasında hangi taraftan geldiği bilinmeyen bir kurşun Halk Savunma Birlikleri (YPG) üyesi Ciwan Newaf Ferec’e isabet etti. Ağır yaralanan Ferec, hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı.

YÜKSEK KONSEY KRİZ MASASI OLUŞTURDU

Yüksek Kürt Konseyi (YKK), silahlı gruplardan kenti terk etmelerini istedi. Olağanüstü toplanan YKK, sabah saatlerinde ÖSO birliklerinin Kürt kentine girmesi ardından kentin savaş alanına döndüğünü, bu nedenle çok sayıda kişinin çevredeki köyler ve Türkiye’ye göç ettiğini söyledi. Rejimin kentte saldırmasına fırsat vermemek için silahlı güçlerden kenti terk etmelerini isteyen YKK, “Biz kentte yaşayan tüm halkları varolan kardeşlik ilişkilerini korumaya çağırıyoruz” dedi. Yüksek Konsey ayrıca kentte bir kriz masası kurulması, halka hizmet komiteleri ile güvenlik komitelerinin aktifleştirilmesi kararı aldı.

TEV-DEM, YPG’Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) de yaptığı açıklamada silahlı grupların Serêkaniyê’ye girmesinin Kürt, Arap, Süryani ve diğer halkların iradesine karşı olduğunu belirterek, kenti terk etmelerini istedi. TEV-DEM halkı da yerlerini terk etmemeye çağırırken, YPG’den gerekli tedbirleri almasını istedi. 


ANF

Hiç yorum yok: