29 Kasım 2012 Perşembe

Karayılan: Serêkaniyê Direnişi AKP Planını Bozdu

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Türk devletinin Batı Kürdistan’daki Kürt zeminini ortadan kaldırılmak istediğine dikkat çekerek Serêkaniyê’deki YPG öncülüğündeki direnişin bu planı bozduğunu belirtti. Karayılan, “Planları Serêkaniyê’den sonra Dirbesiye, Cizir bölgesini ele geçirmekti. YPG’nin direnişi önemli bir işlev gördü. En azından bu planı durdurdu. Türk devletinin silahlı gruplar eliyle yürütmek istediği bu projenin önüne geçti” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, dün akşam Sterk tv’de yayınlanan özel programda Batı Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Suriye’de geçmişte en çok zulüm gören, rejimin baskılarına maruz kalanın Kürt halkı olduğunu söyledi.

Toplumun diğer kesimlerinin de belli düzeyde zulüm gördüğünü hatırlatan Karayılan, “Ama şurası kesin ki, en ağır zulmü gören Kürt halkıdır. Gelişen süreçle birlikte Kürt halkı da bu mücadele içerisinde kendisini belli ölçüde bilinçlendirmiş, örgütlendirmiş bir halktır. Ve Kürt Halkı, mücadelesini silahla değil, siyasal yöntemlerle yürütüyor” dedi.

Suriye muhalefetinin siyasi gösteriler ile siyasi sürece başlattığını da söyleyen Karayılan şunları belirtti: “Sonra bu silahlı muhalefete dönüştü. Silahlı muhalefete dönüşünce, iki taraf birbiriyle çatışırken, Kürtler dedi biz silahlı mücadele yürütmüyoruz, siyasi muhalefet yürütüyoruz. Biz muhalefetin bir parçasıyız, demokratik Suriye için mücadele ediyoruz. Demokratik Suriye içerisinde Özerk Kürdistan bölgesini savunuyoruz. Biz Suriye’nin bir parçasıyız, ama silahlı mücadeleye dâhil olmayacağız dediler. Bu biçimde Kürtler kendi mücadelelerini siyasal yöntemlerle yürütmeyi kendi çıkarlarına daha uygun gördüler. Ama bu arada silahlı mücadele giderek kapılarına doğru dayandı. Onlar da kendi içlerinde kendilerini hazırlamışlar demek ki. Savunma güçlerini kurmuşlar, yani tecrübeden geliyorlar. Belirli düzeyde örgütlülük düzeyleri söz konusudur. Silahlı muhalefet Halep kazalarında iktidarı ele geçirince Kürtler de kendi bölgesinde ele geçirdi.”

‘AKP KÜRTLERİN STATÜ KAZANMASINA KARŞI’

Türkiye’nin amacının Kürtlerin Batı Kürdistan’da statü kazanmasını engellemek olduğunu söyleyen Karayılan, bunun için de başta siyasi muhalefet üzerinde baskı uyguladığını belirtti. Serêkaniyê’ye saldıran gruplardan Guraba El Şam’ın Selefiler grubu olduğunu söyleyerek Türkiye’nin bu grubun her türlü ihtiyacını temin ettiğini kaydeden Karayılan, ikinci grubun ise El Nasra Cephesi olduğunu belirtti. Bu ikinci grubun da El Kaide çizgisinde bir grup olduğunu söyleyen Karayılan, “Bu iki grup Serêkaniyê’ye girdi. Kürtler karışmadı, kendi mahallesinde oturdu. Onlar rejim güçleriyle çatıştılar, rejim güçleri orayı terk etti. Sonra Kürtlere yöneldiler. Kürtler diyalog geliştirdi. Hatta Serêkaniyê Şehir Meclisi Başkanı çatışma ortamına, müdahale ediyor, gidiyor, onu da vuruyorlar” diye konuştu.

Kürt düşmanlığının açığa çıktığını söyleyen Karayılan, benzer durumların Halep ve Afrin’de de görüldüğünü söyledi. Karayılan’ın Serêkaniyê saldırısına ilişkin yorumu ise şöyle: “Bu sefer de Serêkaniyê’de tamamen Türkiye’ye dayalı, yani bu güçlerin, hepsi araçlarıyla, silahlarıyla, geliyor çatışıyor, akşam gidiyor, Türkiye tarafında dinleniyor. Sınır diye bir şey yok. Karargahını Ceylanpınar’da kurmuş.”

Buradaki ilişkinin temelinin Kürt düşmanlığı üzerine kurulduğunu söyleyen KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, “Kaldı ki kendileri diyorlar, biz Türkiye ile her şeyi aynı düşünmüyoruz. Ama Türkiye bize destek veriyor, Türkiye de sizi istemiyor, onun için biz de sizi istemiyoruz. Planladıkları Serêkaniyê’den sonra Dirbesiye daha sonra Kürdistan’ın Cizir bölgesini ele geçirmek” dedi. Karayılan, böylece Kürt zemininin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

AKP hükümetinin bu silahlı güçlere sadece yardım, destek vermediğini, bizzat silahlandırdığını, eğitini ve yönlendirdiğini sözlerine ekleyen Karayılan, bunu da “çok ileri düzeyde bir ilişki durumu söz konusu” cümlesiyle değerlendirdi. Karayılan, yaşanan bütün gelişmelerin Türkiye toplumundan gizlendiğini vurguladı.

‘YPG GÜÇLERİNİN DİRENİŞİ ÖNEMLİ BİR İŞLEV GÖRDÜ’


Karayılan, Türkiye destekli bu güçlerin Serêkaniyê’deki başarısızlığında Batı Kürdistan’daki Kürt halkının oluşturduğu savunma güçleri sayesinde olduğunu kaydetti. Karayılan, şöyle konuştu: “YPG’nin direnişi gerçekten önemli bir işlev görmüştür. En azından bu planı durdurmuştur. Türk devletinin bu silahlı gruplar eliyle yürütmek istediği bu projenin önüne geçmiştir. Bu açıdan ben Serêkaniyê’de Batı Kürdistan halkımızın sergilemiş olduğu o kahramanlığa büyük bir saygı duyuyorum ve onları kutluyorum.”

‘TÜRKİYE KÜRT-ARAP ÇATIŞMASINI HEDEFLİYOR’

Kürtlerin kurduğu birliğin öneminin de altını çizen Karayılan, Türk devletinin birliği parçalamayı hedeflediğini de söyledi. Birlik kurulur kurulmaz, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Hewler’e gelerek, “Bu birlik yanlıştır” biçiminde bir yorumda bulunduğunu ifade eden Karayılan, Davutoğlu’nun o yorumuna ilişkin ise şunları belirtti:

“Nasıl oluyor, bir toplum, bir sürü siyasi gücü bir araya geliyor, birlik kuruyor. Yanlışmış, seni niye ilgilendiriyor ki?” Kürtler arasında kurulan birliğin önemine dikkat çeken Karayılan, “Bir birlik kurmuş, Türkiye’nin işi gücü bu birliği parçalamaktır. Diyor ki bu PYD’yi dışlayın ben size değil, otonomi, federasyon hakkını bile tanımak için çaba sergiliyorum. Peki, onlar PYD’yi nasıl dışlayacak. PYD en büyük kitlesel güç, diyor ki çatışın birbirinizle ben size orada federasyon veririm, bunu dışişleri bakanı bizzat söylemiştir. Siz orada PYD’yi dıştalayın, hedefleyin, zayıflatın, biz size federal sistemi veririz demişlerdir. Sanki kendisi Suriye’nin hakimi. Bu açık söylenmiş bir sözdür. Yani nedir, işte siz eğer PYD’yi dışlarsınız bunu yaparız.“

AKP’nin Kürtler arası çatışma yaratmayı hedeflediğini de belirten Karayılan, bu olmayınca da Kürtlerle Arapları çatıştırmaya çalıştığını söyledi. Karayılan bölgedeki Arap güçlerine ise şu çağrıyı yaptı: “Türk devletinin böyle histerik bir biçimde Kürt düşmanlığının yörüngesine girmeyin. Kürt halkı orada en mazlum halktır, rejimden en çok zarar gören halktır. Rejime karşıyasınız, Kürt halkı ile ittifak yapmanız gerekir. Gidip Türk devleti ile ittifak temelinde oradaki Kürt halkına saldırmanız nasıl izah edilecek… Siz Allaha inanıyorsanız, Allah böyle mi emreder. Allah demez mi mazlumlardan yana olun, zorbalardan yana değil.”

‘ÖCALAN’IN FELSEFESİNİN ETKİSİNİ KİMSE YADSIYAMAZ’


Batı Kürdistan’da yurtseverlik bilinci, toplumun örgütlü olduğunu söyleyen Karayılan, “Artık Kürtlerde bir güçlenme var, Kürtlerde fedailik gelişmiş. Önder Apo’nun oradaki etkisini, felsefesinin etkisini kimse yadsıyamaz. Bu var diye orda PKK var anlamına gelmiyor. Ama şunun görülmesi önemli, Önder Apo’nun Kürdistan’da geliştirdiği çizgi, tüm Kürt gençliği ile Kürt insanında kendine güveni ve fedailiği geliştirmiştir. Batı Kürdistan gençliği direnir. Ben ona inanıyorum. Kendi başına ordulara karşı direnecek potansiyele sahiptir” dedi. 


ANF

Hiç yorum yok: