12 Kasım 2012 Pazartesi

Batı Kürdistan'da Halk Derik Kentinin Kontrolünü de Ele Geçirdi

Batı Kürdistan halkı üç gün önce iki şehrin denetimini ele geçirdikten sonra bugün de Derik kentinin kontrolünü tümden ele geçirdi.
Alınan bilgilere göre bugün sabah erken saatlerde Kürtler, Derik kentinde Baas rejimine ait siyasi ve askeri tüm kurumların denetimini ele geçirdi. Rejim güçleri direniş göstermeden teslim oldu, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

9 Kasım günü de Mardin ile sınırı olan Dirbesiye ile Kürt, Arap ve Asurilerin yaşadığı Tiltemur kentlerinin denetimleri de halk tarafından ele geçirildi. Saatlerce kuşatma altında kalan Baas rejimi güçleri, kenti terk etmeyi kabul etmiş, kimsenin burnu kanamamıştı.

SEREKANİYE’DE KATLİAM

Bu arada Suriye rejimi güçleri bugün Serekaniyê (Raselayn) kentini bombaladı. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) denetimindeki alanlara yapılan saldırıda onlarca ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor. Degermen (Mahete) mahallesine yapılan saldırıda ölü ve yaralıların Türkiye tarafına geçirildiği öğrenildi. Dunya mele Derwe isimli bir sivilin ölenler arasında olduğu öğrenilirken, yaralılar arasında ise İsa Mele Derweş’in ismi öğrenildi. Saldırıda onlarca ev ve işyeri yerlebir oldu.

Yüzlerce ÖSO militanı 9 Kasım Perşembe günü Türkiye üzerinden Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentine geçmişti. Günlerdir bu alanda çatışmalar yaşanıyor.

Suriye’de uzun bir mücadele geçmişi olan ve ağır bedeller ödeyen Kürtler, üçüncü yolu temsil ettiklerini belirterek, ne Batı destekli silahlı gruplar ne de Esad rejimi yanında yer almadı. Ayaklanmaların başlamasıyla birlikte Batı Kürdistan’da Kürtler “demokratik özerklik” projesi çerçevesinde yoğun bir örgütlenme içine girdi. 40 yıldır sürdürülen Araplaştırma politikasına karşı, köy ve kent isimlerini Kürtçeleştiren Kürtler, anadilde eğitim okulları açtı, halk konseyleri ve savunma komitelerini kurdu, Kürtler arası birlik yönünde önemli mesafe kaydederek ortak bir Yüksek Kürt Konseyi oluşturdu ve YPG adı altında Kürt askeri gücünü inşa etti.
Kürtler 19-22 Temmuz tarihleri arasında Kobani, Afrin ve Derik’in denetimini ele geçirmişti. Kürtlerin özgürlük mücadelesi ve kazanımlarından rahatsız olan başta Türkiye olmak üzere bölge devletleri ile ittifakları, bu gelişmeleri engellemek ve bastırmak için tehditler, saldırılar ve kontra faaliyetlere yöneldi. Son haftalarda özellikle Türkiye bağlantılı grupların Kürtlere yönelik saldırıları arttı. 


ANF

Hiç yorum yok: