13 Kasım 2012 Salı

Arınç 'İyi', Erdoğan 'Kötü Polisi' Oynuyor

Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde süren açlık grevleri karşısında hükümetin aldığı tavır yabancı basının gözünden kaçmıyor. Avusturya’nın Der Standard gazetesi, ‘Bülent Arınç iyi polisi, Erdoğan kötü polisi oynuyor’ değerlendirmesinde bulundu. Fransız l’Express dergisi de açlık grevlerinin Kürtlere karşı baskıcı politikaları nedeniyle eleştirilen Ankara’yı zora soktuğunu yazdı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Der Standard’ın İstanbul muhabiri Markus Bernath tarafından kaleme alınan ‘Erdoğan Kürt hükümlülere zorla yedirmek istiyor’ başlıklı haberde, 150 kadar tutuklu ve hükümlünün sağlık durumlarının tehlikeli aşamaya girdiği belirtildi. Markus Bernath, bir taraftan Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın Kürt politikacılarla sorunun çözümüne yönelik görüştüğünü, diğer taraftan ise Başbakan Erdoğan’ın ‘şov ve şantaj’ gibi kelimeler kullandığını hatırlattı.

‘ARINÇ İYİ, ERDOĞAN KÖTÜ POLİS’

Erdoğan ve Arınç için ‘iyi polis-kötü polis’ tespitinde bulunan Avusturyalı gazeteci, “Hükümetin iki aydır yaklaşık 700 kadar Kürt tutuklunun sürdürdüğü açlık grevine karşı yaptığı manevra dahilindeki rol paylaşımı böyle olmalı” dedi. Bernath, Erdoğan’ın yine bu amaçla iç siyasete yönelik bir tartışma konusu açmak için idam cezasının geri getirilmesini öne attığını kaydetti.

ERDOĞAN KIZARMIŞ TAVUK BUDU YERKEN…

Markus Bernath, Erdoğan’ın gerekirse açlık grevindeki tutsaklara müdahale edileceğine yönelik sözlerinin de özellikle ‘aydın Türklerde’ kötü anıları tekrar yeşerttiğinin altını çiziyor. 2000 yılındaki 'Hayata Dönüş Operasyonu’nu tırnak içerisinde veren Bernath, operasyonda onlarca tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Gazetenin Erdoğan’ın “kızarmış tavuk budu” yerkenki bir fotoğrafını kullanması dikkat çekti. Erdoğan, açlık grevlerine tepki gösterirken BDP’lileri “kebap” yemekle suçlamıştı.

‘AÇLIK GREVİ TÜRK OTORİTELERİ ZORA SOKTU’

Öte yandan Fransa’nın önde gelen haftalık dergilerinden l’Express de açlık grevleri ve idam tartışmalarına yer ayırdı. İdam tartışmalarının Ankara’nın Kürt sorununda giderek sertleştiği bir dönemde geldiğine dikkat çeken l’Express, tutsakların açlık grevinin ikinci ayına girdiğini de hatırlattı.

Cumartesi’den bu yana BDP’den milletvekillerinin de tutsakların ‘hareketi’ne destek verdiği kaydedilen l’Express’in haberinde, Erdoğan’ın şantaj ve şov benzetmelerine yer verildi. Bu sözlerin hemen akabinde ise, açlık grevlerinin ‘Kürt azınlığa karşı baskıcı politikası’ nedeniyle çokça eleştirilen Türk otoriteleri oldukça zora soktuğu yorumu yapıldı. 


ANF

Hiç yorum yok: