12 Ağustos 2012 Pazar

Jerusalem Post: Türkiye Kürt Baharından Korkuyor



İsrail’in öde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, Türkiye’nin Ortadoğu’da Kürtlerin stratejik pozisyonunun gelişmesinden endişe duyduğunu ve bir Kürt Baharından endişe ettiğini yazdı.

Kürdistan’da Şemdinli çatışmalarına değinilen analizde Türk hükümetinin Suriye ve Irak’ta Kürtlerin güçlenen pozisyonlarının Türkiye’deki Kürtleri cesaretlendirmesini engellemeye çalıştığı vurgulandı.

Türkiye’deki yayınların aksine Suriye’de nihai bir iç savaş yaşanmadığının altının çizildiği anlizde Güneybatı Kürdistan’daki Kürtlerin bu ülkedeki çatışmalardan uzak kalmak istediği öne sürüldü. Suriye ordusunun direnişçilerle mücadele için askere ihtiyaç duyması nedeniyle Güneybatı Kürdistan şehirlerinden çekildiğini iddia eden gazete şehirlerin kontrolünün ağırlıklı bir şekilde Demokratik Birlik Partisi’nde bulunduğunu yazdı.

Türkiye’nin uzun vadeli stratejik perspektiften bakıldığında bu durumdan endişe etmesi gerektiğinin belirtildiği analizde Ortadoğu’da Osmanlı’nın çöküşünün ardından çizilen sınırların tartışıldığını ve bu durumdan en çok Kürtlerin faydalandığı kaydedildi.

Türkiye’nin Arap ülkelerinin bütünlüğünün en çok tehlikede olduğu dönemde iki yarı bağımsız Kürt topluluğuyla sınır olacağının altının çizildiği analizde Kürt bağımsızlığının hayaleti ve Türklerin bundan korkusunun görülebilir olduğu ifade edildi.

Bu açıdan Türkiye’nin PKK’nin Şemdinli’deki hamlesine bu kadar ağır bir karşılık vermesinin anlaşıldığının kaydedildiği analizde Ankara’nın ülke nüfusunun neredeyse yüzde 25’ini oluşturan Kürtlerin, Kürt Baharının etkisine girmesini engellemek için elinden gelen herşeyi yapacağı belirtildi. 


ANF

Hiç yorum yok: