6 Ağustos 2012 Pazartesi

İşte Temmuz Ayı Savaş Bilançosu


Behdinan - HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Temmuz ayı savaş bilançosunu açıkladı. Buna göre Türk ordusu bir ay içerisinde 55 kara operasyonu düzenlerken, gerilla 53 eylem düzenledi. HPG Temmuz ayı içerisinde 278 askerin öldüğünü, 5 helikopterin düşürüldüğünü, 22 gerillanın da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Türk devleti ile PKK arasında son yılların en şiddetli çatışmaları yaşanıyor. Şemdinli’de 23 Temmuz’dan beri gerilla denetimi sürerken, bu durum gerilla tarihindeki en uzun alan hakimiyeti olarak da şimdiden kayda geçti.

55 KARA OPERASYONU, 53 GERİLLA EYLEMİ

Yaz aylarıyla birlikte artan çatışmalar ve gerilla eylemleri, özellikle Temmuz ve Ağustos’ta zirve yaptı. HPG-BİM tarafından açıklanan Temmuz ayı savaş bilançosuna göre Türk ordusu bir ay içinde 55 kara operasyonu, 22 hava saldırısı, 16 kobra saldırısı ile 56 tank ve top saldırısı düzenledi. Hava saldırılarında 3, kobra saldırılarında 3 ve top saldırılarında 14 kez yangın çıktı.

Haziran ayında 53 kara operasyonu, 16 hava, 8 kobra ve 26 tank ve top saldırısı düzenlenmişti. Bu da Türk ordusunun saldırıların havadan ve karadan arttığına işaret ediyor.

Haziran ayındaki operasyonlar sonucu yaşanan 44 çatışmaya karşın, Temmuz ayında 46 çatışma yaşandı; gerilla 53 eylem gerçekleştirdi ve bunun sonucunda da 30 çatışma yaşandı.

22 GERİLLA HAYATINI KAYBETTİ


Temmuz ayı içerisinde 278 askerin öldüğü, 73 askerin de yarandığı bildirildi. Bu süre içerisinde 22 gerillanın hayatını kaybettiği bilançoya yansıdı. HPG bilançosuna göre Haziran ayında 249 asker ve polis ölürken, 24 gerilla hayatını kaybetmişti.

5 HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

HPG-BİM bilançosunda geçen ay 5 skorsky helikopterin düşürüldüğü, 4 skorsky ve 2 kobra helikopterin darbelendiği ifade edilirken, bir dağ geyiği tipi araç, 5 askerin araç, 2 kirpi ve bir akrep tipi aracın imha edildiği, üçü pompalı tüfek, ikisi tabanca ve biri BKC olmak üzere 5 teçhizata el konulduğu kaydedildi.

HPG-BİM bilançosunda askeri amaçlı faaliyetlerde “düşmanla çalışanlara ait” olduğu gerekçesiyle imha edilen araçlara da yer verildi. Buna göre 13 Kamyon, 25 Tır, 58 iş makinesi, 11 dozer, 1 traktör, 1 silindir, 1 transit, 3 Greyder ve 2 pikap imha edildi.

21 GÖZALTI VE TUTUKLAMA

HPG gerillaları Temmuz ayında da gözaltı ve tutuklama eylemlerini sürdürdü. Bilançoda gözaltı ve tutuklama sayısı 21 olarak belirtildi. Haziran ayında 1’i asker 7 kişi tutuklanmıştı.

HPG-BİM, bunların yanısıra Türk ordusunun düzenlediği saldırılarda köylülere ait bağ ve bahçelerin zarar gördüğünü, çok sayıda hayvanın telef olduğunu da bildirdi. 


ANF

Hiç yorum yok: