9 Ağustos 2012 Perşembe

Der Spiegel: Fetullah Gülen Cemaati Bir Türk Mafyası



Berlin - Almanya'da ilk kez yaygın ve etkili bir medya kuruluşu Gülen cemaatinin gerçek yüzüne dokundu. Ülkenin önde gelen haftalık haber dergisi Der Spiegel, cemaatin korkutucu boyutlarına ulaşmasına rağmen kendisini "hoşgörülü" olarak tanıttığını yazdı. Ancak haberin ardından cemaat üyelerinin Spigel'e çok sayıda protesto mektubu göndermeye başladığı öğrenildi.

Fethullah Gülen cemaatinin dünya çapında en etkili ve örgütlü olduğu ülkelerin başında gelen Almanya'da cemaate 'dokunmak' şimdiye kadar bir tabuydu. En son geçtiğimiz Haziran ayında Alman devlet televizyonu ARD'ye bağlı WDR kanalında cemaatin gerçek yüzünü anlatan "İmamın sessiz ordusu- Fethullah Gülen Hareketi" adlı belgesel ekranlara geleceği gün yayın akışından çıkartılmıştı.

Ancak bu kez Almanya'nın etkili medya kuruluşlarından haftalık haber dergisi Der Spiegel, tepkilere rağmen son sayısında Gülen cemaatine 4 sayfa ayırdı. Gülen'in hayat hikayesini anlatan dergi, cemaatin başta Almanya'daki yapılanması olmak üzere, dünya çapında artık etkili bir tarikat haline dönüştüğüne dikkat çekti. Bazı Alman politikacıların cemaat ile içli dışlı olduğunu yazan dergi, cemaati yakından tanıyan çok sayıda uzmanın da görüşüne yer verdi.

'ALMANYA İÇİN ÇOK TEHLİKELİ'

Bilinen aksine Gülen hareketinin Batı düşmanı olduğu belirtilen Maximilian Popp imzalı haber-araştırmada cemaatin Almanya'da her gün yandaşlar kazanarak büyümesini sürdüğü bildirildi. Almanya için ciddi tehlike oluşturacak büyük bir İslamcı bir hareketle yüz yüze olduğunu belirten Spiegel'in yorumu devamla şöyle:

"Cemaat her türlü şeffaflıktan uzak ve oldukça gizli bir yapılanmaya sahip. Fakat buna rağmen cemaat üyeleri kendilerini dinler arası barış isteyen ve hoşgörü taraftarları olarak yansıtıyor. Yaygın görüşe göre cemaat aşırı muhafazakâr. Fakat iç yapısının bilinmesine rağmen cemaat Almanya'da rahatça örgütleniyor, özellikle gençler arasında üye sayısını artırıyor."

"HUMEYNİ'DEN FARKI YOK"

İslam uzmanlarının cemaate ilişkin analizlerine yer veren dergi Hollandalı tarihçi Martin van Bruinessen "Gülen cemaati gizli Katolik örgütü ‘Opus Dei’ ile paralellikler arz ediyor" derken, ABD'li tarihçi Michael Rubin ise Gülen’in Humeyni’nden farkının olmadığını belirtti. Ünlü ekonomi profesörü Dani Rodrik ise şunları söyledi: "Hareket kirli işlerin içine batmıştır. Hareketin yayın organı Zaman gazetesi ise bu mafyayı yalan ve manipülasyonlarla aklamaya çalışıyor."

Cemaatten ayrılanlar ise hareketi Scientology tarikatına benzetti. "Der Pate" başlıklı yazıda Gülencilerle içli-dışlı olan Alman politikacılar ise şöyle sıralandı: CDU'lu Federal Meclis'in eski başkanı Rita Süssmuth (Gülen hareketine bağlı merkezi Berlin'de olan FID kuruluşunun danışmanı), FDP'li Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Jörg-Uwe Hahn, CDU'lu parlamenter Ruprecht Polenz, uzun yıllar Berlin Eyaleti İçişlerinden Sorumlu senatör Ehrhart Körting.

HER YERDE OKUL, GÜNEY KÜRDİSTAN'DA CAMİİ!


Fetullah Gülen'in kendisini "mütevazi bir vaiz" olarak görmekten mutluluk duyduğunu, Gandhi'nin Müslüman versiyonuna benzettiğini yazan dergi cemaatin "Camii yerine okul" sözünü ise Güney Kürdistan'da unuttuğunu yazdı. Der Spiegel'in verdiği bilgiye göre cemaat Kürdistan Federe Bölgesi'nde son 10 yılda 160 camii inşa etmiş.

Spiegel'in ilk kez cemaati böyle ayrıntılı olan bir haber vermesi ise sayısı bir milyonu geçen okuyucuları arasında büyük yankı yaptı. Özellikle cemaat üyeleri dergi ve yazıyı kaleme alan Maximilian Popp karşıtı kampanya başlatarak tekzip yayınlanması için derginini yayın kuruluna baskı oluşturmaya çalışıyor.

Hiç yorum yok: