5 Ağustos 2012 Pazar

Bakan Yılmaz, Paralı Askerlerle İlgili Soruya Cevap Vermedi


Ankara -Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt'un, sınır hatlarında ve çatışma bölgelerinde görevlendirilmek üzere alınan paralı er ve erbaşlarla sözleşme imzalanırken, ölümlerinin açıklanmayacağı yönünde bir belge imzalatılıp imzalatılmadığı yönündeki sorusuna cevap vermedi. 

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Ağustos 2011'de çıkarılan yönetmelikle sınır bölgelerinde ve çatışma alanlarında görevlendirilmek üzere alınan er ve erbaşlara ilişkin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması amacıyla yazılı soru önergesi verdi. 

"Güvenlik eksenli yeni politikalar sonrası, profesyonel birliklerin bölgeye gönderildiği düşünüldüğünde, ölümlerin saklandığı gibi bir tablo ortaya çıkmaktadır" diyen Milletvekili Kurt, Bakan Yılmaz'ın yazılı cevaplandırması amacıyla şu soruları sordu:

1-  Ağustos 2011'de çıkarılan yönetmelikle birlikte sözleşmeli er ve erbaş alımı sonrası toplamda kaç asker başvuru yapmış, bunların kaç tanesi alınmıştır.
2- Kabul edilen bu askerlerin kaç tanesi Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, yani çatışmaların yaşandığı bölgelerde görevlendirilmiş ve kaç tanesi yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirmiştir. 
3- Hükümetinizin güvenlik eksenli yeni politikalarının hayata geçirildiği Ağustos 2011 sonrası kaç profesyonel asker ve özel harekat polisi çatışmaların yaşandığı bölgelere gönderilmiş ve bunlardan kaç tanesi yaşamını yitirmiştir. 
4- Çatışmaların yaşandığı bölgede görevlendirilen sözleşmeli er ve profesyonel birliklerde çalışan personeller işe kabul edilirken ve imzaladıkları sözleşmelerde haklarıyla ilgili 'ölümleri durumunda' belirtilmiş özel husus veya hususlar varmıdır?

5- Bu anlamda bölgedeki çatışmalarda ölmeleri durumunda, 'ölümlerinin açıklanmaması' gibi bir beyanda bulunmuş veya böyle bir ibareye imza atmışlar mıdır?  Eğer atmamışlarsa, kamuoyuna yansıyan ''ölümlerin saklandığı'' tartışmalarını nasıl açıklıyorsunuz.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz verdiği cevapta, soru önergesindeki ilk 3 soruya ayrıntılı cevap verirken 4. ve 5. Maddeleri birleştirerek cevaplamaktan kaçındı. Sözleşmeli personele ‘ölümleri halinde açıklanmaması’ şartı ile imza attırılıp attırılmadığı sorusuna karşı Bakan Yılmaz, ''uzlaşmalı personelin sözleşmelerinin mevcut kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yürütüldüğünü'' söylemekle yetindi.
Şimdiye kadar 3 parti halinde sözleşmeli er ve erbaş alındığını belirten Yılmaz, bunların sayılarını birinci dönemde 503, ikinci dönemde 453, üçüncü dönemde de 432 olarak açıkladı. Bakan Yılmaz, ''temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların iç güvenlik bölgelerindeki hudut birliklerinde istihdam edildiğini ve bugüne kadar ‘terörle’ mücadele kapsamında ölen sözleşmeli er veya erbaşın bulunmadığını'' ileri sürdü. Bakan Yılmaz, ''sözleşmeli personellerden kimsenin ölmediğini'' iddia ederken, 3 Eylül 2011 ile 26 Haziran 2012 tarihleri arasında 41 profesyonel askerin ( subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşın) öldüğünü açıkladı. 
ANF

Hiç yorum yok: