13 Ağustos 2012 Pazartesi

Akdeniz Kürdistan'ın 'Kaderini' Değiştirebilir!



Esat rejiminin devrilmesi için diplomasi trafiği hızlanırken, yeni Suriye birçok dengeyi değiştirecek. Rus gazına alternatif görülen Avrupa ülkelerinin dev gaz projesi Nabucco'daki tıkanıklığın ardından Federe Kürdistan Yönetimi, Batı Kürdistan üzerinden Akdeniz'e uzanacak yeni enerji hattına öncülük edebilir. Türkiye ve Rusya'yı enerji satrancında 'mat' edecek koridor, Ankara'yı şimdiden tedirgin ediyor.

Geçtiğimiz yıl Suriye krizinin patlak günlerde Şam-Bağdat-Tahran yönetimleri arasında doğal gaz boru hattı projesi imzalanmıştı. Krizin bu kadar derinleşmeyeceği ve Esat'ın koltuğunda kalmaya devam edeceği tahmin edilen o günlerde 5 bin 600 kilometre uzunluğundaki hat ile günlük 110 bin metreküp gazın Irak, Suriye ve hatta Lübnan’a pompalanması hedeflenmişti.

2016 yılında bitmesi planlanan ve 6 Milyar Dolar’a mal olması beklenen gaz için İran medyası umutluydu. Zira 28 trilyon metreküp gaz ile dünyanın en zengin ikinci rezervine sahip İran, bu anlaşmayla enerji satrancında önemli bir hamle yapmış, stratejik konumunu güçlendirmişti. İran’ın gaz çıkışı Azerbaycan, Türkmenistan ve Federe Kürdistan Bölgesi gazını Avrupa’ya ulaştıracak dev Nabucco projesinin aksadığı bir döneme geliyordu.

Esad'ın niyeti ise benzer yöndeydi. Yanına Türkiye, İran, Irak ve hatta Suudi Arabistan'ı da alarak bir "İslami Ekonomik Bloğu"na öncülük etmek isteyen Esat, bunun ilk girişimini 2010 yılında gittiği Ankara'da göstermişti. Ancak 2011'in ilk günlerde esen Tunus, Mısır ve ardından Libya'daki değişim rüzgarı sadece Esad'ın koltuğunu sallamadı, aynı zamanda 'bölge liderliği' fikrini de kursağında bıraktı.

"YENİ HAT AVRUPA'NIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR"

Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un Ankara'ya yaptığı ziyaretle hızlanan Suriye diplomasisinde ise artık Esad sonrası planlar yapılıyor. En önemli konulardan biri Esad'ın İran ve Irak ile yaptığı doğalgaz boru hattı anlaşmasının nasıl bir seyir alacağı. 'Asia Times Online' ve Al Jazeera'nin yazarı Pepe Escobar'a göre ise proje kaldığı yerden devam edecek, hem de yeni aktörleri Kürtlerle.

Avrupa’yı gaz konusunda Rusya’dan bağımsızlaştıracak Nabucco'daki tıkanlık yüzünden batının da hatta sıcak baktığını belirten Escobar, yeni enerji koridorunun hayata girmesiyle Moskova hükümetinin de devre dışı kalacağına dikkat çekiyor. Suriye'nin yılda ortalama 4 Milyar Dolar petrol ve doğalgaz sattığını bunun önümle bir kısmının Kürt bölgesinde olduğunu hatırlatan gazeteci Escobar'ın görüşleri devamla şöyle:

"Kürtlerin önemi sadece zengin petrol yataklarından dolayı değil. Yeni Suriye'de Kürtler aynı zamanda Irak Kürdistan ile bağlanacak bir hatla da bölgenin petrol ve gazını Avrupa'ya ulaştırabilir. Bu hem Bağdat'ı, hem de Ankara'yı alt edecek bir girişim olacak. Bu zor denklemde büyük Kürdistan fikri yeniden canlanacak."

BAKAN YILDIZ: BAĞDAT İZİN VERMEYECEK

Kürt petrolü ve gazının Akdeniz'den dünya pazarına ulaştırılma fikri şimdiden Ankara'yı endişelendiriyor. Dün gittiği Yozgat'ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a basın mensupları Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Suriye’nin Kuzeyinden Akdeniz’e yeni bir enerji oluşturacağını planlamasının Türkiye’yi nasıl etkileyeceği soruldu. AA'nın haberine göre Yıldız'ın yanıtı şöyle:

"Siz yatırımcı olsanız şu anda Suriye’nin kuzeyinden bir hat geçirir misiniz? Bırakın başkasını, paranız var aklınız eriyor işi biliyorsunuz ama Suriye’den hat geçireceksiniz, Türkiye gibi siyasi istikrarın sürdürülebilir bir ülke yanında, şuanda yakın ve orta vadede böyle bir şey söz konusu değildir. Bunlar hele hele Merkezi Irak Hükümetinin yakın ve orta vadede böyle bir tercih yapması çok olası görünmüyor."


ANF

Hiç yorum yok: