2 Ağustos 2012 Perşembe

ABD’den Türkiye'ye 'Suriye' Uyarısı

Washington - Batı Kürdistan’da halkın yönetime el koyması ardından işgal tehdidinde bulunarak Kobani karşısındaki Suruç’ta tank tatbikatı yapan Türkiye’ye ABD’den uyarı geldi: “Durumu daha fazla askerileştirme ilerleyecek yol değil.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, Türkiye’nin, Urfa’nın Suruç ilçesine asker yığdırarak tank tatbikatına ilişkin, "Türkiye'nin kendi ulusal güvenlik çıkarlarını anlıyoruz. Ama şu anda durumu daha fazla askerileştirmenin ilerlenecek yol olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Patrick Ventrell, günlük basın toplantısında, Türkiye’nin Batı Kürdistan’la sınır bölgesindeki askeri hareketliliğine yönelik soruları yanıtladı. Suriye’deki gelişmelerle ilgili Türk müttefikleriyle düzenli olarak istişare halinde olduklarını belirten Ventrell, Suruç’ta askeri yığınak yaparak Batı Kürdistan’ı işgal tehditleri savuran Türkiye’yi uyardı: “Türkiye'nin kendi ulusal güvenlik çıkarlarını da açıkça anlıyoruz. Ama şu anda, daha fazla askerileştirmenin ilerlenecek yol olduğunu düşünmüyoruz.”

“Türklerden askeri bir operasyon bekliyor musunuz?” sorusu üzerine Ventrell, Suriyeli muhaliflerin şu anda mesafe kat etmeye devam ettiğini ve daha geniş alanı elinde tutmaya başladığını ifade ederek, Suriye'ye acil dışarıdan bir askeri müdahaleye yönelik geniş çağrılara ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

Ventrell, bir soru üzerine, muhaliflere yardım etme ve organizasyon kapasiteleri ile diğer konularda onlara destek sağlama konusunda Türkiye ile 'aynı sayfada' olduklarını vurguladı.

Başka bir soru üzerine, “günlerdir ve haftalardır dile getirdikleri gibi Suriye'de her senaryoya hazırlık yaptıklarını ve bunun yanında, Esad sonrası döneme yönelik de dikkatli planlamalar yaptıklarını” belirten Ventrell, ama şu anda bulundukları noktanın, mesafe alan muhalefeti destekleme yönünde olduğunu açıkladı.

KARAYILAN: TÜRKİYE BLÖF YAPIYOR

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan da bugün ANF’de yer alan mülakatında, Türkiye’nin sınıra güç yığmasını blöf olarak değerlendirdi. Karayılan, “Türk devletinin sınıra güç yığması daha çok blöf ve tehdit amaçlıdır. Aslında çok kuru bir biçimde güç gösterisi yapmak ve zorbalığını göstermek istiyor (…) Bu basit bir politikadır. Ciddi bir gücün başvuracağı bir şey değildir. Bu aşamada müdahale koşulları henüz yoktur. Türk devleti ABD’den habersiz tek bir adım bile atamaz. Bunun için sağı solu korkutmaya çalışıyor ama kimse korkmamalıdır. Türk devleti halkımızın korkacağını sanıyorsa yanılıyor. Kürt halkı Türk devletine karşı genel bir direniş için hazırlıklara sahiptir. Halkımız bu tür blöflere kulak asmayacaktır. Ama yine de her türlü olasılığa hazır olmak gerekmektedir.” dedi.

Pratikte müdahale koşullarının olmadığını ve olası bir müdahalenin “çılgınlık olacağını” söyleyen Karayılan, şu uyarılarda bulundu: “Ancak bu çılgınlığın vuku bulması durumunda tüm Kürtler devreye girmelidir. Ben şimdiden belirtiyorum; özellikle Türkiye metropollerindeki ve Kuzey’deki tüm Kürtler ve yurtsever Kürdistan gençliği böyle bir sürece karşı duyarlı ve hazır olsunlar.

Bilinmeli ki böylesi bir durumda tüm Türkiye ve Kuzey Kürdistan keskin bir savaş sahasına dönüşür. Yani en doğal hakkı olan anadil hakkını, yine kendini yönetme hakkını elde etmek için mücadele eden bir halka karşı böyle saldırgan bir politikayla yaklaşılırsa, buna hiçbir Türkiyeli demokratın ve Kürdistanlı yurtseverin sessiz kalmaması gerekiyor. Bu açıdan böyle bir müdahalenin kendisiyle
birlikte çok farklı, yeni gelişmeleri yaratacağını düşünmekteyim.”


ANF

Hiç yorum yok: