24 Temmuz 2012 Salı

Le Monde: PKK’nin Kürtleri Şam Rejimine Karşı Harekete Geçti



PARİS - Fransa’nın yüksek tirajlı gazetesi Le Monde, Batı Kürdistan’da halkın kendi yönetimini sağlamasını “PKK’nin Kürtleri Şam rejimine karşı harekete geçti” başlığı altında ele ele alarak, “Suriye iç savaşında bir Kürt devletinin embriyonu mu oluşmakta?” diye sordu.

19 Temmuz’da Kobani kenti yönetimini almasının ardından ardından Batı medyası genel olarak Kürtlerin talepleri ve eylemleri konusunda sessizliğini sürdürürken, Fransız medyasında konuyu ele alan ilk gazete Le Monde oldu.

Gazetenin İstanbul muhabiri Guillaume Perrier’nin imzasını taşıyan haber, “Suriye iç savaşında bir Kürt devletinin embriyonu mu oluşmakta?” diye sorularak, bu sorununun komşu Türkiye’yi son günlerde kaygılandırdığına dikkat çekti.

KÜRTLER BİR ÇOK KENTİN YÖNETİMİNİ ELE GEÇİRDİ

Gazete, “Başar El Esad güçlerinin zayıflanmasından faydalanan Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) bağlı Kürt milisler Suriye’nin kuzeyinde 19 Temmuz Perşembe gününden beri birçok kentini yönetimini ele geçirdi. Tek bir silah sıkılmadan, Kürt bayrağı ve Abdullah Öcalan tarafından kurulan Marksist-leninist gerilla hareketinin amblemleri Halep eyaletinde, Suriye Devlet Başkanına bağlı kalan ordunun çekilmesi ardından Kürtçe ismi olan Kobani’yi geri alan Ayn Al-Arab kentindeki resmi binalara asıldı” diye belirtti.

Bu hareketin tüm bölgeye yayıldığını, Halep’in kuzeyindeki Efrin’den, Irak sınırındaki Derik’e, oardan Amude ve Dirbesiye’ye kadar Kürtlerin “Batı Kürdistan’ın özgürleşmesini” kutladığı ve Esad ailesinin portrelerini söktüğü ifade edildi.

KÜRTLER QAMIŞLO’NUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BEKLİYOR


Buna karşın Şam’ın halen Qamişlo’yu kontrolü altında tuttuğuna dikkat çeken Le Monde, geçen Cumartesi günü rejim karşıtı bir gösteri ardından “Kürt halk savunma komiteleri” ile çatışma yaşandığını, bir kişinin öldüğü, bir çok kişinin de yaralandığını hatırlattı.

PYD’nin bir üyesi Şerzad Yezidi, “Tüm Kürtler, idari ve siyasi başkent olarak değerlendirilen Suriye’deki en büyük Kürt kenti Qamişlo’nun özgürlüğünü bekliyor. Ancak o zaman, Kürdistan’daki özgürlük rüzgarını hissedebiliriz” dedi.

QAMİŞLO’DA ORDUYA ÜLTİMATOM VERİLDİ


Yezidi, “Birkaç gün içinde olabilir. Cuma günü, Halk Savunma Birlikleri Bölgeden tüm Suriye güçlerinin çıkması için talimat verdi. Aksi halde zorla çıkarılacaklar” diye ekledi.

“Şam yönetimi hem de, Körfez ülkeler ve Türkiye ile çok yakın olmakla yargılanan isyancılarla aralarına mesafe koyan Kürt azınlığı bekleme pozisyonundaydı” diyen gazete, Başar El Esad rejiminin bu kartı Türk komşusuna karşı kullanmak istediğini öne sürdü.

Perrier, bu çerçevede 40 yıldır haklarından yoksun olan 300 bin Kürde vatandaşlık verilmesi yönünde tedbir geliştirildiğini, PYD lideri Salih Müslim’in sürgünden döndüğünü, 18 ayda yaklaşık 600 PYD üyesinin cezaevinden serbest bırakıldığını belirtirken, binlerce PKK militanının da Suriye’ye geçtiğinin iddia edildiğine işaret etti.

200 KONTROL NOKTASI KURULDU


Özgür Suriye Ordusu’nun alandaki ilerleyişine karşı PKK ve bağlı güçlerinin engel olduğunu yazan gazete, Özgür Suriye Ordusu’nun “PYD’nin siyasi kalesi” Efrin’e girmek teşebbüssünün geri püskürtüldüğünü, aynı senaryonun Kobani’de de gerçekleştiğini vurguladı. Bir PYD üyesi, “Kürtlerin kendi güçleri var, ne Arap savaşçılara ne de dışardan gelen adamlara ihtiyacı yok” dedi.

Fransız gazete, Kürt savaşçıların
Suriye’nin Kuzeyi ve Halep’in doğusunda” 200’ü aşkın yol barajı kurarak ülkenin ikinci büyük kenti olan Halep’in etrafını adeta kilitlediğini kaydetti. Gazete, “Türkiye sınırı boyunca da çok sayıda geçiş noktasını kontrolü altına aldı, bu da isyancılara yönelik silah sevkiyatını yavaşlatıyor” iddiasında bulundu.

Temel Kürt gücündeki bu tavır değişikliğinin Temmuz ayı başında Hewler’de Kürt partileri arasında yapılan toplantıdan sonrasında denk geldiğine dikkat çeken gazete, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında PYD’nin dahil olduğu Halk Meclisi ile ve 12 Kürt partisinin yer aldığı Kürt Ulusal Meclisi arasında anlaşma imzalandığını hatırlattı.


ANF

Hiç yorum yok: